Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wat is de invloed van warm weer op het rendement van zonnepanelen?

De afgelopen weken kon je in Nederland genieten van het mooie weer. Maar, heeft dit een positief of negatief effect op het rendement van zonnepanelen? Mensen met zonnepanelen die elke dag bijhielden wat de stroomopbrengst was, zullen een beetje teleurgesteld zijn. Hoe komt dat?

Optimale situatie voor zonnepanelen

De meest optimale situatie voor zonnepanelen is: fel zonlicht, schone panelen op het zuiden gericht met een hellingshoek van 30 graden en een koude buitentemperatuur zodat de panelen zelf 25 graden warm zijn.Alles wat hiervan afwijkt, gaat ten koste van het rendement.

Zonnepanelen houden van licht, niet van warmte

De elektrische geleiding vermindert als het warmer wordt. Met elke graad dat een zonnepaneel warmer is dan 25 graden daalt het rendement met zo’n ½ procent (bij een polykristallijn paneel). Op een zomerse dag worden de panelen zo’n 65 graden. Een rendementsverlies van zo’n 20% dus.

Bij een Amorf Silicium paneel is het rendementsverlies 0,2% per graad. Bij een monokristalijn paneel is dat percentage 0,4.Uit de praktijk blijkt dat mei en juni de maanden zijn met de beste weerscondities.

Het is van belang dat er enige afstand is tussen paneel en dakbedekking. Dat zorgt er voor dat de wind onder de panelen kan zodat de panelen kunnen afkoelen.

 

Hellingshoek en ligging hebben invloed op het rendement van zonnepanelen

Het is in Nederland niet mogelijk 100% rendement uit het zonnepaneel te halen. Onderstaand schema geeft de hoogte van het rendementsverlies aan (afhankelijk van ligging en hellingsgraad).

Hellinghoek dak Oost Zuid-Oost Zuid-West West
15 graden 26 20 18 27
20 graden 27 19 16 28
30 graden 29 18 14 30
45 graden 34 20 15 35

Daarnaast is van invloed waar men in Nederland woont: des te westelijker men woont des te hoger het rendement.

 

Onderhoud

Schone zonnepanelen leveren meer stroom op dan vuile panelen. Ieder jaar in april de panelen schoonmaken zorgt voor een rendementsverbetering van zo’n 3% ten opzichte van niet schoonmaken. Gemiddeld genomen bij 12 panelen een voordeel van ongeveer €20 per jaar (jaarlijkse opbrengst panelen maal 3% maal ongeveer € 0,22 per kWh). Het jaarlijks laten schoonmaken kost (meestal) meer dan dit bedrag (tenzij u zelf de panelen reinigt). Ik kan me overigens voorstellen dat zonnepanelen die ieder jaar schoon worden gemaakt langer meegaan ten opzicht van panelen die niet ieder jaar worden schoongemaakt.

 

Tot slot

In Nederland hebben we meestal maar een paar hele hete zomerdagen. Dat gaat ten koste van het rendement. Maar kijkend naar een heel jaar is dat verlies niet zo spannend. Belangrijker voor het rendement zijn ligging, hellingshoek en onderhoud van de panelen.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Masha Bril
Masha Bril Pensioenen, levensverzekeringen, banksparen, duurzaamheid

Masha Bril studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan dezelfde universiteit. Daarnaast studeerde hij fiscaal pensioenrecht en pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Hij werkt sinds 1999 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies houdt hij zich onder andere bezig met pensioenen en lijfrenten. Daarnaast is hij een docent aan o.a. de Erasmus Universiteit. Hij studeert momenteel fiscaal recht aan Nyenrode Business Universiteit.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus