Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wat u (nog niet) weet van kunst verzekeren

Kunst en luxe artikelen vragen een andere kijk op uw inboedelverzekering.

Natuurlijk beseft u dat het werk waarop u op de PAN of TEFAF verliefd bent geworden, een aanvulling op uw inboedelverzekering vergt. En misschien geldt hetzelfde voor de antieke leunstoel uit een erfenis waar u dagelijks achteloos in neerploft. Redenen genoeg om een speciale kunstverzekering te overwegen.

Kunstverzekeringen zijn veelal kunst- en kostbaarhedenverzekeringen. Antiek en andere erfstukken, sieraden, klassieke auto’s en dergelijke kunnen ook onder de dekking vallen. Wel zo overzichtelijk.

Normale inboedelpolissen beschouwen kunst als deel van de huishoudelijke inboedel en vergoeden slechts beperkt – en bijna altijd onvoldoende. Kunst- en kostbaarhedenverzekeringen gaan uit van de reële vervangingswaarde.

Foto’s van uw kunstwerk

Het is verstandig, zeker bij hogere bedragen, om een deskundige taxatie te laten uitvoeren. Hiermee voorkomt u discussies bij eventuele schades. Bovendien kan een taxatierapport ook nuttig zijn bij fiscale vraagstukken of bij de afwikkeling van een boedelscheiding.

Een taxatierapport bevat onder meer beschrijvingen van het object en zijn herkomst. Steeds vaker bevat een rapport ook foto’s van de kunstwerken; iets dat u misschien zelf vergeet te doen. En dat is lastig na diefstal.

Natura

Gespecialiseerde kunstverzekeraars keren soms niet alleen geld uit, maar kunnen ook op zoek gaan naar een vervangend stuk: zij gaan bijvoorbeeld op zoek naar een zeefdruk uit dezelfde oplage of een familielid van het verloren gegane middeleeuwse getijdenboek. Voor veel gepassioneerde verzamelaars is dat véél belangrijker dan euro’s uitgekeerd krijgen.

Kunstverzekeringen op maat dekken ook onvermoede risico’s, bijvoorbeeld schade door een restauratie die misgaat of tijdens vervoer of wanneer u een kunstwerk uitleent. Ook hier kunt u vaak kiezen voor een financiële vergoeding of voor bekostiging van de restauratie.

Onze specialisten van Private Insurance helpen u graag en deskundig met preventie. Van beveiligingsadvies tot do’s en don’ts rond conservering. Want die oude meester in een hermetisch afgesloten en pikdonkere kelderkluis houdt weliswaar een inbreker tegen, maar kan ook desastreus uitpakken voor de conditie van doek en verf.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Geert Offergelt
Geert Offergelt Schadeverzekeringen

Geert Offergelt begon in 2000 bij MeesPierson waar hij de afdeling Private Insurance opzette. Als hoofd van deze afdeling is hij verantwoordelijk voor de advisering van private banking relaties op het gebied van schadeverzekeringen.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus