Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Zo heeft u invloed op mensenrechten

Mensenrechten worden niet alleen geschonden ver weg van huis, maar soms ook in uw eigen omgeving. Wat kunt u doen en welke invloed heeft u met uw vermogen om mensenrechten te verbeteren?
In dit blog legt Frank Aalderinks, Specialist Filantropie, uit dat iedereen de keuze heeft om invloed uit te oefenen op de rechten van anderen. Om te beginnen met het steunen van goede doelen die zich inzetten voor mensenrechten.

Wat doet Instituten & Charitas?

Instituten & Charitas bedient binnen ABN AMRO maatschappelijke instellingen. Hierin zijn we marktleider met circa 1900 maatschappelijke instellingen als klant. Dit zijn onder andere goede doelen, vermogensfondsen, religieuze instellingen en branche- en belangenorganisaties.

Er is veel te kiezen

Wij zien dat onze klanten die hun vermogen willen inzetten voor een betere wereld  vaak het onderwerp mensenrechten en gelijkheid noemen. Zij willen graag van ons weten welke betrouwbare goede doelen zij kunnen steunen om bij te dragen aan een meer rechtvaardige wereld.

Er is veel te kiezen, ook op het gebied van mensenrechten en mensenhandel. Filantropie Advies begeleidt daarom bij het uitkristalliseren welk verschil de klant wil maken en welk probleem aangepakt moet worden.

Wat past bij u?

Kiest u bijvoorbeeld voor bekende grote goede doelen die u direct associeert met mensenrechten of past juist een kleinere onbekende organisatie met veel effect in de bestrijding van mensenhandel goed bij u? Ik denk bij dit laatste aan een goededoelenorganisatie die bijvoorbeeld jaren met de autoriteiten heeft gewerkt aan een zaak om samen met de politie 43 vrouwen en kinderen te bevrijden uit bordelen in Zuid-India. Het criminele netwerk wordt vervolgd en de slachtoffers kunnen werkelijk hun leven opnieuw opbouwen. Een kleine organisatie met grote impact!

Zo zijn er veel goede voorbeelden en wij kunnen u zowel bij grote als kleine goede doelen introduceren. Het gaat er om of ze effectief en goed hun werk doen. De schenking moet optimaal worden besteedt, daarin kijken wij uiteraard mee.

Zo adviseer en help ik op dit moment met veel plezier een jong gezin – vader, moeder en drie kinderen –  bij de oprichting van een eigen ANBI-stichting (Algemeen Nut Beogende Instelling). Met elkaar gaan zij jaarlijks goede doelen kiezen om aan te schenken. Samen hebben we daarvoor een plan gemaakt. De discussies en gesprekken die hieraan vooraf gingen, lieten zien dat zowel de ouders als de kinderen zich willen inzetten voor mensenrechten. Dit is een voorbeeld hoe je met elkaar invloed hebt. Mooi om het jaar zo met elkaar af te sluiten!

Neem contact op

Meer weten of wat Filantropie Advies voor u kan doen? Neem contact op via de pagina van Filantropie Advies.

ABN AMRO en mensenrechten

Niet alleen bij Filantropie Advies wordt het onderwerp mensenrechten met klanten besproken. ‘Bankbreed’ is het ook een actueel onderwerp. Binnen ABN AMRO staat duurzaamheid en mensenrechten hoog op de agenda. Zo rapporteerde ABN AMRO als eerste bank ter wereld over mensenrechten op basis van de rapportagerichtlijn van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. In dat rapport geven wij eerlijk en transparant aan waar wij staan op het gebied van mensenrechten. Wat er goed gaat maar ook wat nog beter kan. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp is belangrijk. Door het  actief te onderzoeken en erover te rapporteren heb je de mogelijkheid om dit bespreekbaar te maken.

ABN AMRO is ook de eerste bank met een internationale Mensenrechten Conferentie. Onlangs organiseerden wij de vierde editie, waar 350 klanten, vermogensfondsen, goede doelen,  filantropen, bedrijven en bankiers samen kwamen om dit onderwerp te bespreken.

Gebundelde krachten

De bank laat zien dat zij verbindt op het gebied van mensenrechten. Door krachten te bundelen kunnen we meer impact maken. Binnen de bank komt veel samen bij Instituten & Charitas. Deze afdeling is gespecialiseerd in maatschappelijke organisaties en zet haar kennis in om deze organisaties te helpen bij het realiseren van hun doelen. Organisaties die actief zijn op het gebied van mensenrechten ervaren steeds meer belemmeringen om hun werk goed te kunnen doen, onder andere door de strenger wordende regelgeving en internationale afspraken. Samen met  onze relaties voeren wij de dialoog met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën en andere banken met als doel om het werk van de mensenrechtenorganisaties ook in de toekomst mogelijk te houden.

Wat kunt u doen?

Ieder kan op zijn eigen manier een “change maker” zijn. Dit kan door het steunen van goede doelen die zich inzetten voor mensenrechten, maar ook door kritisch te kijken naar uw belegde vermogen. Lees voor meer inspiratie en achtergrond ook het dossier Mensenrechten dat eerder werd gepubliceerd in het magazine Financial Focus. Hier leest u welke invloed u kunt uitoefenen op de verbetering van mensenrechten: als filantroop, als belegger maar ook als klant van de bank. Ook leest u wat ABN AMRO zelf onderneemt op dit onderwerp.

Het jaar is bijna voorbij en de kerst nadert. Een mooi moment om te reflecteren op uw giften en hoe u zich inzet voor een betere en meer rechtvaardige wereld. Wij denken graag met u mee.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Frank Aalderinks
Frank Aalderinks Specialist Filantropie Advies

Frank Aalderinks is specialist filantropie advies bij ABN AMRO MeesPierson. Hij adviseert mensen bij hun donaties en het selecteren van goede doelen. Ook helpt hij bij het oprichten van stichtingen en het professionaliseren van vermogensfondsen en fondsenwervende instellingen.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus