Direct naar content

Denken in kansen in plaats van risico’s

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

De eerste jaarhelft op de beurs was de slechtste in decennia. Er waren weinig plekken om te schuilen met aandelen en obligaties fors in de min. Hoewel grondstoffen een schuilplek boden, zagen velen hun jaarwinsten sinds juni verdampen, energie gerelateerde grondstoffen uitgezonderd.

Verliezen op de beurs en angst voor een recessie zorgden dat het sentiment onder beleggers een dieptepunt bereikte. Een enquête van Bank of America toonde in juli zelfs dat groeiverwachtingen voor de wereldeconomie onder professionele beleggers het negatiefst zijn sinds de start van dit onderzoek. Diezelfde enquête toonde ook dat de aandelenallocatie in de portefeuille het laagste niveau had bereikt sinds oktober 2008. De zorgen over een recessie zijn terecht, zeker in Europa. Gezien de energiecrisis gaan wij ervan uit dat Europa daarin belandt, met negatieve groei van het derde tot en met het eerste kwartaal volgend jaar. Daarna zal een zwak herstel volgen. Voor Amerika neemt de kans op een recessie toe, maar dat is nog niet ons basisscenario.

Vanwege de recessiezorgen hebben wij het risico in de portefeuille verder afgebouwd. Zo zijn we terughoudend op aandelen en kiezen we binnen de aandelenportefeuille voor een defensief accent. Dit houdt in een positieve visie op de VS en de sectoren gezondheidszorg en consumptiegoederen. Hoewel er dit jaar al behoorlijke minnen op de borden staan en analisten hun winstverwachtingen naar beneden bijstellen, gaat de markt nog altijd uit van zo’n 6 à 7 procent winstgroei voor de wereldindex volgend jaar. Wij vinden dat te optimistisch en denken dat dit minimaal naar de 0 procent moet.

Positief is dat wij eerder dit jaar een eerste stap in staatsobligaties hebben genomen, om de obligatieportefeuille weer op te bouwen. Met de gestegen rente valt natuurlijk het rendement tegen en biedt de obligatieportefeuille geen bescherming, maar die kan in de toekomst wel weer een beschermingsfunctie krijgen. In dat geval zal in momenten van stress het aandelengedeelte van de portefeuille voor verliezen zorgen, maar de daarmee gepaard gaande dalende rente is dan goed voor het staatsobligatiegedeelte van de portefeuille. Daarnaast is het zeer fijn om te melden dat, mede door de gestegen rente, de verwachte beleggingsrendementen voor alle risicoprofielen ook zijn toegenomen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Daarmee komen we tot de kern van de zaak: beleggen is vooral van de lange adem. Ik krijg in klantcontacten vaak de vraag of dit wel het goede moment is om te beleggen of in te stappen. Hierbij speelt de angst voor verlies een grote rol. Hoewel die emotie zeer begrijpelijk is, draai ik het liever om. Het basisbeginsel is dat u moet beleggen met geld dat u kunt missen. Laat vervolgens de tijd zijn werk doen en onderschat de vindingrijkheid van ondernemers niet. Hier profiteert u als belegger op de lange termijn van.

Verder is het een idee om geld dat u overhoudt te beleggen op momenten van stress in de markt. Daarmee prikt u niet precies ‘de bodem’, maar door de onzekerheid ontvangt u op termijn wel een extra risicopremie. Op die manier verschuift uw gemoedstoestand van denken in risico’s naar kijken naar kansen om nog meer geld aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.