Direct naar content

Veolia heeft brede technologische kennis in huis voor water- en energievoorziening en afvalverwerking. Bedrijven en overheden die moeten verduurzamen maken daar graag gebruik van.

Koersverloop aandeel Veolia in euro’s

Iedere regio in de wereld heeft zo zijn eigen uitdagingen rond de beschikbaarheid van water en energie. In de ene stad moet overtollig water worden afgevoerd, in de andere kan alleen aan de drinkwaterbehoefte worden voldaan door water uit zee te halen. Dat vraagt om gespecialiseerde kennis, die het Franse Veolia als grootste waterbedrijf ter wereld in huis heeft. Het startte in 1853 en Napoleon III gaf het toenmalige overheidsbedrijf de opdracht een beter systeem te ontwikkelen om water beschikbaar te maken in huizen in Lyon. Tot dan toe brachten leveranciers het nog in tonnen aan de deur.

Van Arnhem tot Abu Dhabi

170 jaar later is de essentie van de activiteiten van Veolia eigenlijk nog steeds dezelfde. Het water-, energie- en afvalverwerkingsbedrijf helpt bedrijven en overheden wereldwijd om de levering van basisbehoeften in goede banen te leiden. Zo ontwikkelde Veolia recent een waterzuiveringsinstallatie die met actieve bacteriën het afvalwater van een Arnhems industrieterrein reinigt. Ook bouwt het een ontziltingsinstallatie voor zeewater in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Naast de wateractiviteiten heeft Veolia de afgelopen jaren onderdelen aan de portfolio toegevoegd voor de levering van duurzame energie en voor de verwerking van afval.

Continue vraag naar water, energie en afvalverwerking

Aantrekkelijk voor beleggers is dat veel van de activiteiten van de groep slechts beperkt gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen. De continue beschikbaarheid van water en energie heeft voor overheden en bedrijven immers prioriteit. Maar ook de omzet van het onderdeel dat zich bezighoudt met afvalverwerking neemt toe. Nu afval storten om prijs- en milieuredenen minder aantrekkelijk is, kiezen bedrijven steeds vaker voor recycling. Ook zijn er bedrijven die Veolia vragen om mee te denken over een circulair productieproces, waarin afvalstoffen direct worden hergebruikt. Deze tak van Veolia is wel iets meer cyclisch dan de andere, aangezien de groei mede afhankelijk is van het aantal nieuwe bedrijven. Zeker in Europa groeit de bedrijvigheid minder hard dan een aantal jaar geleden.

Groei door strategische overnames

Door de specialistische kennis en strategische overnames weet Veolia de concurrentie op afstand te houden. In 2022 nam het na een lange overnamestrijd de internationale activiteiten van concurrent Suez over. Tegelijk met de overname voerde de onderneming een reorganisatie door om de efficiëntie van de bedrijfsonderdelen te verbeteren. Met succes, zo blijkt, want analisten zien de overgenomen onderdelen veel beter presteren dan verwacht.

Financiële informatie: Veolia Environnement (VIE)

ISIN-code: FR0000124141

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.