De meeste mensen willen zekerheid over hun vermogen, inkomen en uitgaven. Daarnaast wensen ze dat hun kinderen goed met geld leren omgaan en vermogen op waarde weten te schatten. Het is daarom belangrijk dat het vermogen in de toekomst op een weloverwogen manier naar de volgende generatie overgaat. Voorkomen dat de Belastingdienst de grootste erfgenaam wordt, staat bij veel mensen hoog op de wensenlijst. Niet verrassend, maar met het oog op de familierelaties, onverstandig om dit als hoogste prioriteit te behandelen.
Fiscaal gedreven beslissingen kunnen namelijk een voedingsbodem zijn voor misverstanden of zelfs ruzies binnen de familie. Neem de zogenoemde baby-BV; een strategie waarbij ouders een nieuw bedrijf starten en de aandelen op naam van hun soms nog jonge kinderen zetten. De ouders ontvangen een salaris van de BV en de winst die de BV maakt, gaat (in de vorm van meerwaarde van de aandelen) naar het kind. Zo wordt in de toekomst schenk- en erfbelasting voorkomen. Het kind hoeft immers niet te betalen voor iets dat al op zijn of haar naam staat als een ouder overlijdt.
De baby-BV is in het nieuws. Er zijn plannen om deze mogelijkheid te verbieden, om zo belastingontwijking te voorkomen. We zien dergelijke strategieën ook in veel andere gedaanten voorbij komen. Denk aan veelbelovende investeringen in private equity of ontwikkeling van vastgoed dat op naam wordt gezet van de kinderen, al dan niet meerderjarig.
Net als bij veel andere keuzes die fiscaal ingestoken zijn, is het de vraag wat u zich hiermee op de hals haalt. Als de onderneming waarin u hard werkt uitgroeit tot een bloeiend bedrijf, kunt u het eigendom van de onderneming niet meer zo makkelijk terugkrijgen. Zoals de ondernemer die de aandelen al vroeg had geschonken aan de kinderen, maar achteraf het daarin aanwezige vermogen toch zelf nodig had en met zijn zoon en schoondochter in een onaangename discussie belandde. Wat doet u als een kind dat de aandelen van de onderneming in bezit heeft, zich vervelend ontwikkelt, weinig ambitie meer heeft of met de verkeerde mensen in aanraking komt? Dat is lastig in te schatten als de aandelen op naam van het kind worden gezet als dat nog jong is. De jongste eigenaar van een baby-BV ooit, zou slechts 5 dagen oud zijn geweest.
Bij deze en andere fiscaal gedreven beslissingen is het daarom altijd de vraag; wat wilt u echt? Een baby-BV is dus geen goed idee. Maar nadenken over het schenken en nalaten aan kinderen en andere naasten, is wel belangrijk. Veel mensen schuiven deze estate planning voor zich uit. Zonde: wij zien hoe mensen zichtbaar opgelucht zijn als ze het in orde hebben gemaakt. Vraag uzelf af hoe u uw overdracht zou willen regelen, vanuit het hypothetische idee dat er geen fiscus bestaat. Als u uw wensen goed voor ogen heeft, zoekt u daar de juiste juridische en fiscale oplossingen bij – en niet andersom. Dat geeft de meeste voldoening – en veel rust.