Direct naar content

In december 2019 meldden inwoners van Wuhan, China luchtwegproblemen ontstaan door een niet eerder gezien coronavirus. Dit coronavirus veroorzaakt de ziekte die nu bekend staat als COVID-19.

COVID-19 is sindsdien wijdverspreid, met uitbraken over de hele wereld. Als reactie daarop heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een pandemie afgekondigd. De scholen zijn dicht, waar kan wordt thuis gewerkt en sociaal contact wordt afgeremd. Ons dagelijks leven ziet er de komende weken totaal anders uit.

Wat kun jij doen?

Er wordt ondertussen keihard gewerkt aan een vaccin tegen het virus. Tot die tijd nemen we maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Er wordt een beroep op ons allen gedaan. Thuisblijven, sociaal contact minimaliseren en een beetje op elkaar letten. Maar, hoe kun jij nog meer helpen en zorgen voor anderen in deze bijzondere tijd?

Geef je tijd en bied hulp aan

De verwachting is dat er de komende weken en maanden veel hulp nodig is in je eigen buurt en omgeving. Mensen in je buurt worden ziek of moeten thuis blijven om zich te beschermen tegen het virus. Vooral ouderen en kwetsbaren kunnen wel wat hulp gebruiken de komende tijd, bijvoorbeeld met de boodschappen of het ophalen van medicijnen. Ook kun je je inzetten voor mensen die werken in de zorg, bij de politie of in de supermarkt zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Veel mensen bieden bijvoorbeeld aan om op de kinderen van zorgpersoneel te passen.

Tip

Breng voor jezelf in kaart wie jouw hulp kan gebruiken. Wat zijn bijvoorbeeld de vangnetorganisaties die bij jou in de buurt ouderen en andere kwetsbare groepen of mensen met cruciale beroepen te hulp schieten. Wij hebben alvast een aantal platforms opgezocht waar jij jouw hulp kunt aanbieden:

  1. Gewoon mensen die willen helpen
  2. Coronahelpers
  3. NL voor elkaar: coronahulp

Let op! Je wilt dat je geld goed terecht komt. Luister goed voordat je doneert wat er nodig is om de coronacrisis aan te pakken. Waar zijn organisaties echt mee geholpen, nu maar ook op de langere termijn. Met ongeoormerkt geld kunnen organisaties flexibel opereren in de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan. Pas ook op voor nepcollectanten die zeggen dat ze geld inzamelen in verband met het coronavirus. Vraag om de vergunning en legitimatie voordat je doneert via de collectebus. 

Tip

Als je gaat doneren dan wil je graag weten hoe jouw donatie wordt besteed. Het CBF is dé toezichthouder in Nederland die toezicht houdt op Erkende goede doelen en toetst of aan strenge kwaliteitseisen wordt voldaan. Doe de check of goede doelen waar je interesse naar uit gaat in het bezit zijn van de CBF – Erkenning. Voor meer informatie: https://www.cbf.nl/

Advies op maat over doneren?

We beseffen dat er veel meer organisaties zijn dan je ziet via het bovenstaande platform. Ook die goede doelen zijn op zoek naar donaties en kunnen jouw hulp goed gebruiken.

Wil jij advies welke organisaties goed werk verrichten in deze coronacrisis en jouw steun verdienen? Welke resultaten worden bereikt met jouw donatie? Neem contact op met de specialisten van Filantropie Advies via filantropieadvies@nl.abnamro.com

Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson adviseert bij inzet van vrije tijd en geefgeld en bij het selecteren van effectieve goede doelen. Ook helpt Filantropie Advies bij het oprichten van (ANBI-) stichtingen en het professionaliseren van vermogensfondsen en fondsenwervende instellingen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.