Direct naar content
4 min. leestijd
  • Auteur

Yamina en Hanneke verkopen hun restaurant voor iets minder dan een miljoen. Tijd om het drukke horecaleven in te ruilen voor rust en genieten. Hoeveel vermogen hebben zij daarvoor nodig? In deze fictieve case rekenen we uit of dat überhaupt kan.

Wie:

Yamina (59) en Hanneke (61) hebben samen ruim 20 jaar een restaurant gerund en dat onlangs verkocht.

Wat:

Ze hebben iets minder dan € 1 miljoen ontvangen in hun gezamenlijke holding. In die holding staat daarnaast nog ruim zes ton, de oogst van een aantal goede jaren waarin ze dividend hebben kunnen uitkeren uit hun restaurant aan hun gezamelijke holding.

Bijzonderheden:

Behalve AOW hebben zij geen aanvullend pensioen opgebouwd. Hun bedrijf werd altijd als hun ‘appeltje voor de dorst’ gezien..

Privé:

Het huis € 450.000 waar ze wonen is bijna hypotheekvrij, er zit nog een kleine restschuld op van € 40.000 à 3%. Privé is alleen een beperkt spaarsaldo van € 60.000 aanwezig.

Wensen:

Ze hebben altijd keihard gewerkt en willen een punt zetten achter hun werkzame leven Ze willen vooral veel kunnen reizen. Per jaar hebben ze zo’n € 70.000 aan netto besteedbaar inkomen nodig.

Scenario 0% rendement: bij 75e verjaardag is de koek op

Als geen rendement wordt verondersteld, is een besteedbaar inkomen van netto € 70.000 ­per jaar – met behoud van koopkracht – haalbaar tot Yamina 75 wordt (Hanneke is dan 77).

Scenario 3% rendement: slechts 4 jaar rekken

Bij 3% rendement vóór belasting op het vermogen, houden ze het een paar jaar langer vol om het bestedingsniveau op het niveau van € 70.000 (geïndexeerd) te handhaven. Maar niet langer dan een leeftijd van 79 jaar voor Yamina (en 81 jaar Hanneke).

Scenario 5% rendement

Bij een jaarlijks rendement van 5% vóór belasting, is het liquide vermogen opgemaakt als Yamina 84 is (Hanneke 86). Er is dan alleen nog het vermogen over van ongeveer € 400.000 dat vastzit in hun huis, waarbij we in de berekeningen geen waardestijging van het huis veronderstellen.

Download of bestel het boek

Op zoek naar meer inspiratie, voorbeelden en verhalen van topondernemers? Bestel dan het boek The Exit Years, verkrijgbaar als digitale of gedrukte uitgave.

Terug naar The Exit Years overzichtspagina

Keer terug naar de algemene overzichtspagina om meer berichten en video’s te bekijken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.