Direct naar content

Onzekerheid voor vastgoedbeleggers?

Gepubliceerd op:
2 min. leestijd

De inflatie stabiliseert. Hierdoor is er op termijn zicht op daling van de lange rente. Dit brengt rust met zich mee voor de waardering van vastgoed en vastgoedbeleggingen. De economische vooruitzichten zijn tamelijk gunstig. Desondanks is er nog zeker een aantal gewijzigde marktomstandigheden te verwerken voor de vastgoedmarkt, zoals de huurregulering, overdrachtsbelasting en herfinanciering onder een ander rentelandschap. Dit zorgt nog voor onzekerheid bij beleggers.

Zoals altijd bestaan er verschillen tussen de diverse beleggingsopties in commercieel vastgoed. Zo staat de vraag naar kantoorruimte onder druk door de trend van vaker thuiswerken. Toch blijven veel bedrijven belangstelling houden voor kantoorruimte, al stellen ze daar andere eisen aan dan voorheen. Ze hebben behoefte aan flexibele en hybride werkplekken, graag op een bereikbare locatie. De labelverplichting van begin 2023 begint nu echt haar uitwerking te krijgen. Een niet verduurzaamd kantoorpand kan op steeds minder belangstelling rekenen van potentiële gebruikers.

De situatie voor winkels is vrij rustig. Door de coronacrisis en de populariteit van online aankopen nam het aanbod aan retailvastgoed eerder al gestaag af. Tegelijkertijd is er in de achterliggende periode veel afgeschreven op winkelvastgoed. In 2024 blijven institutionele beleggers zich richten op prime winkelvastgoed in de hoofdwinkelstraten en op winkels die zich richten op producten die doorgaans dagelijks worden gekocht, zoals voedsel. Deze laatste categorie blijft een stabiele belegging met een laag risico.

Nu online winkelen is genormaliseerd is de vraag naar logistieke centra minder overspannen. Huurprijzen stabiliseren. Anderzijds zijn er door de politieke weerstand tegen de zogenaamde ‘verdozing van Nederland’ steeds minder mogelijkheden voor de bouw van distributiecentra. Dit biedt kansen voor herontwikkeling van bestaande logistieke locaties.

Verhuur van woningen is minder aantrekkelijk geworden door de gestegen rente, hogere belastingen en de verwachte huurprijsbeperkingen. Beleggers verkochten vorig jaar meer woningen dan zij aankochten. Voor zover zij woningen kopen is dat vaker in een hogere prijscategorie dan voorheen. Het is echter niet zo dat beleggers massaal afstand doen van hun huurwoningen. Daarnaast groeit de vraag naar woningen met zorgvoorzieningen voor ouderen. De piek van de vergrijzing wordt in 2040 verwacht, waarna deze nog geruime tijd stabiel zal blijven. De totale woningbouwopgave is verre van voltooid, dus er zal toch een nieuw evenwicht in de markt gevonden moeten worden.

Bovenstaande laat zien dat er verschillen zijn in de vooruitzichten van commercieel vastgoed. Verschillen die verder uiteen kunnen lopen als gevolg van de variatie in huurcontracten, qua looptijd en eventuele afspraken over automatische inflatiecorrectie van de huur. Zorgvuldige aankopen worden nog steeds beloond. Door de verwachte rentedaling zal de landing voor de gemiddelde belegger zacht zijn. En daarmee liggen wellicht de grootste afwaarderingen achter ons en zijn we terug bij het nieuwe normaal, waarin de komende jaren de verduurzamingsopgave een steeds grotere rol gaat spelen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.