Direct naar content

Daily Focus van dinsdag 22 september

Chinees herstel wordt breder

De macrodata van de Chinese economie voor augustus wijzen op verbreding van het herstel. Dit komt vooral doordat er nog steeds inhaaleffecten zijn en het stimulerende beleid dat na de covid-19-schok is gevoerd nog doorwerkt. Omdat dit inhaaleffect vanzelf wegebt en het macro-economische beleid wordt bijgesteld gaat de groei weer normaliseren. Al met al blijft China goed op koers om een positieve jaargroei te noteren van circa 2%.

Lees de analyse bij Insights

Koopwoningen ruim 8% duurder in augustus

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan in augustus 2019. Dat is de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.  In augustus 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in augustus 51% hoger. Het aantal transacties neemt wel af.

Ga naar het CBS

Een interview met economische duizendpoot Kerwin Charles

Kerwin Charles is de decaan van de Yale School of Management. Hij groeide op in een klein dorpje in Guyana, een land in Zuid-Amerika. Tijdens zijn carrière onderzocht hij gedrag en gewoontes in videospellen,  infectieziektes en waarom veel zwarte Amerikanen niet zoveel succes hebben als hij. Hij praat erover in de podcast van Freakonomics en bespreekt onder andere de rol van zijn ouders die hem aanspoorden te excelleren en te studeren.

Beluister de podcast hier

Veel nepnieuws tijdens coronacrisis

Met het uitbreken van corona brak ook een infodemie uit. Complotdenkers van de oude stempel smelten online samen met hippe influencers met een miljoenenbereik, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en de Utrecht Data School. Er is maar één superspreader nodig om een lawine van complotten te laten voortdenderen. Klassieke media zijn sinds de eeuwwisseling hun rol als poortwachter kwijt, dat kan dodelijk zijn in tijden van corona.

Bekijk het bij De Groene