ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Daily Focus woensdag 16 januari 2019

Vandaag in Daily Focus: 2019 vol uitdagingen voor Azië en Amerikaanse staalindustrie bloeit niet op

2019 vol uitdagingen voor Azië

Insights denkt dat regionale BBP-groei in opkomend Azië op jaarbasis zal afnemen van gemiddeld 6,2% in 2018 naar 6,0% in 2019 en 5,8% in 2020. Insights denkt verder dat de groeivertraging van China (verantwoordelijk voor zo’n 50% van het regionale BBP) geleidelijk blijft verlopen. Dit verandert weinig aan de rol die opkomend Azië speelt in de wereldeconomie: naar verwachting zal deze regio een belangrijke mondiale groeimotor blijven.

Lees de analyse bij Insights

Amerikaanse staalindustrie bloeit niet op

Het opbloeien van Amerikaanse staalindustrie, een van de paradepaardjes van president Trump, gaat niet volgens plan. Trumps protectionistische beleid, dat importtarieven oplegt van 25% op buitenlands staal, heeft niet het gewenste effect. De werkgelegenheid in de sector stagneert en de staalprijzen staan nu weer op hetzelfde niveau als dit voorjaar, voordat de importtarieven waren ingesteld. De matige groei in arbeidsplaatsen komt voornamelijk door automatisering.

Ga naar The New York Times

Nieuwe CEO Tesla Chinees?

Tesla is onlangs begonnen met Gigafactory 3 in China. Een historisch moment, want Tesla is daarmee de eerste autoproducent in China die volledig in private handen is. De Chinese overheid heeft geen aandeel in het bedrijf. Tijdens de start van de werkzaamheden zei Musk dat de CEO van Tesla daar op een dag mogelijk vandaan komt. Dat betekent dat iemand van Chinese origine volgens Musk kans maakt op zijn baan. Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang Musk nog aanblijft.

Klik door naar Quartz

Op naar de klimaatdoelen van 2050

Tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 spraken meer dan 190 landen met elkaar af dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet komen; het streven is 1,5 graad. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen naar beneden. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het energiesysteem zal flink op de schop moeten; er is een energietransitie nodig. Dat betekent meer duurzame energiebronnen, energiebesparing en ondergrondse opslag van CO2.

Kijk verder bij Financial Focus

 

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus