Direct naar content

Daily Focus van donderdag 21 oktober

 

Vrouwelijke filantropen steeds zichtbaarder

Ilse Bastmeijer zet haar vermogen in om meer mensen toegang te geven tot gezond en duurzaam geproduceerd eten. Ze behoort tot de groeiende groep vrouwelijke filantropen die, door tijd en geld te investeren, de wereld een beetje beter wil maken. Bastmeijer steunt met haar vermogen – haar familie startte de supermarktketen Nettorama – het onderzoek naar waterlinzen en de goedkeuring voor menselijke consumptie. 

Kijk verder bij Financial Focus

 

EU-regelgeving voor techbedrijven zet Atlantische alliantie onder druk

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben onlangs besloten meer samen op te trekken op het gebied van technologie en handel. Maar die samenwerking staat nu al onder druk omdat de EU plannen heeft om Silicon Valley-bedrijven zoals Facebook, Google en Apple strenger aan te pakken door mededingingsregels. De VS is hier niet blij mee omdat het volgens dat land de alliantie met de EU op het gebied van microchips en AI ondergraaft.

Ga naar Politico

 

Bedrijven investeerden in 2020 ruim 2 miljard euro in milieu

Nederlandse bedrijven investeerden in 2020 €2,1 miljard in milieuvoorzieningen, €931 miljoen euro meer dan in 2019. In 2020 hebben bedrijven voor €2.140 miljoen in het milieu geïnvesteerd. Dat is €931 miljoen (77%) meer dan in 2019. De milieu-investeringen piekten eerder in de jaren 2015 en 2016. In beide jaren werd toen ongeveer €2 miljard geïnvesteerd in het milieu. Net als in 2020 had dit te maken met de afronding van enkele grote projecten.

Klik door naar het CBS

 

Recordkwartaal bij ASML, maar bedrijf voelt materiaaltekorten ook

Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips. Voor de laatste maanden van het jaar zijn de verwachtingen van het Veldhovens concern wel iets minder hooggespannen. Dat komt doordat het bedrijf ook last heeft van de materiaaltekorten die wereldwijd veel ondernemingen treffen. Van juli tot en met september ging er €5,2 miljard omzet in de boeken bij ASML, dat vrijwel een monopoliepositie heeft voor machines voor de nieuwste generaties computerchips.

Bekijk het bij NU