Direct naar content

Daily Focus van vrijdag 31 maart

 

 

 

Innovatie in ons geldstelsel: komt er een digitale euro?

Een portemonnee met papiergeld en munten: wie loopt er nog mee rond? Betalen doen we vooral digitaal, met de telefoon of smartwatch: makkelijk en veilig. Onze euro’s voelen dus al behoorlijk digitaal, toch zijn ze dat niet. De Europese Centrale Bank studeert op een puur digitale euro. Wat is dat eigenlijk en hebben we er wel behoefte aan? “De technologie achter programmeerbaar geld maakt het in theorie mogelijk om inzicht te krijgen in uitgavenpatronen.”

Kijk verder bij Financial Focus

 

 

Het strategische spel met kritieke grondstoffen

De EU heeft onlangs haar Wet kritieke grondstoffen gepubliceerd. De EU heeft doelstellingen vastgesteld voor de binnenlandse capaciteit en streeft ernaar het aanbod uit één land tegen 2030 te beperken. Zij heeft ook haar lijst van kritieke grondstoffen bijgewerkt en een lijst van strategische grondstoffen vrijgegeven. De VS en het VK hadden hun strategieën al gepubliceerd. De aanpak van de EU is vergelijkbaar met die van de VS.

Lees meer bij ABN AMRO

 

 

Vertrouwen ondernemers industrie neemt wat toe

De stemming onder ondernemers in de industrie is in maart verbeterd. Het vertrouwen ging van 3,7 in februari naar 4,0 in maart, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun voorraden gereed product. Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde van 1,2. Ondernemers waren positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden en ook minder negatief over de voorraden gereed product.

Klik door naar het CBS

 

 

Google zegt dat Microsoft’s cloudpraktijken concurrentiebeperkend zijn

Google Cloud van Alphabet heeft Microsoft beschuldigd van concurrentiebeperkende cloud computing-praktijken en bekritiseerde aankomende deals met verschillende Europese cloud-leveranciers. In een reactie van Google Cloud op Microsoft en zijn Europese deals zei een topman dat Google het probleem heeft aangekaart bij Europese mededingingsautoriteiten en EU-mededingingstoezichthouders heeft aangespoord nader onderzoek te verrichten.

Klik door naar Reuters