Direct naar content

Daily Focus van woensdag 12 mei

 

Wat is het moment dat de investeringen weer aantrekken?

Wat de precieze timing is en hoe groot de toename van de investeringen in 2021 zal zijn is lastig te ramen. De kredietstandaarden in Nederland waren sinds de uitbraak van de pandemie aanvankelijk verhoogd. Bedrijven investeren nog niet massaal, maar de toegang tot financiering lijkt wel gemakkelijker te worden. Bedrijven nemen dus middels investeringen nog geen voorschot op het herstel in de tweede helft van 2021, dat moment zal naar alle waarschijnlijkheid later in het jaar komen.

Lees de analyse bij Insights

 

Kabinet stelt nieuwe pensioenwet met een jaar uit

Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan gepland. Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken meldt dit aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is eerder dit jaar 'in consultatie' gegaan, waarbij het kabinet vraagt om kritiek en suggesties van betrokken partijen. Daar zijn veel reacties op gekomen, die een 'goede weging' vragen, verklaart Koolmees de vertraging.

Klik door naar RTL

 

Inflatie blijft 1,9% in april

Consumentengoederen en -diensten waren in april van dit jaar 1,9% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de inflatie ook 1,9%. De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een opwaarts effect op de inflatie in april. Motorbrandstoffen waren maar liefst 18,3% duurder dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen hadden daarentegen een drukkend effect op de inflatie. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,3 naar 1,6%.

Ga naar het CBS

 

Accufabrieken moeten Europese auto-industrie minder afhankelijk maken

Batterijcellen voor de accupakketten van elektrische auto's komen nu nog voornamelijk uit Aziƫ. Doordat de Europese auto-industrie de komende jaren veel meer elektrische auto's wil gaan produceren, dreigt een nog grotere afhankelijkheid van Aziatische toeleveranciers. Tal van nieuwe, grote accufabrieken moeten het probleem oplossen. Accupakketten zijn te belangrijk in de energietransitie om afhankelijk te blijven van andere landen.

Kijk verder bij NU