Direct naar content

Daily Focus van vrijdag 26 februari

 

Nieuwjaarsviering in China anders dan anders

Het snel beheersen van de pandemie is de sleutelfactor achter China’s opmerkelijke groeiprestatie. Vorig jaar liet het als enige van de grootste economieën positieve jaargroei zien. Traditioneel reizen ongeveer 400 miljoen Chinezen rond het Chinese nieuwjaar naar hun geboortestreek om hun familie en vrienden te bezoeken. Na de recente opleving van het virus heeft de overheid echter mobiliteitsrestricties aangescherpt en mensen op het hart gedrukt niet te gaan reizen. 

Lees meer bij Insights

 

Meer verhuizingen naar regio’s buiten de Randstad

In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten neemt de laatste jaren toe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Algemeen wordt verondersteld dat coronamaatregelen, zoals meer thuis zijn, gevolgen kunnen hebben voor het verhuisgedrag van mensen. Mensen zouden meer behoefte hebben gekregen aan ruimte in en om de woning.

Klik door naar het CBS

 

Australië voert wet in die Facebook verplicht te betalen voor nieuws

In Australië heeft het parlement voor een wet gestemd die platforms zoals Facebook en Google verplicht uitgevers en media te betalen voor het tonen van hun nieuws. Volgens Australië is dit nodig om het voortbestaan van dergelijke media zeker te stellen. Facebook protesteerde hevig en besloot eerder geen nieuws meer te tonen in Australië. Dat draait het bedrijf nu terug, aangezien de wet voorziet in een aantal aanpassingen, zoals het eigenstandig tot overeenkomsten komen met uitgevers. 

Ga naar CNBC

 

Duitsland waarschuwing voor Bidens pro-werknemersagenda

De Amerikaanse president Biden heeft laten weten dat hij meer wil doen om de positie van werknemers in de VS te verbeteren, onder andere door meer invloed voor vakbonden. Duitsland is echter een voorbeeld van een land waar vakbonden wellicht te veel invloed hebben. In Duitsland hebben zogenaamde stakeholders, zoals vakbonden en werknemers, een streepje voor op shareholders (aandeelhouders). Daardoor stagneren sommige sectoren van de economie en vordert innovatie niet optimaal.

Kijk verder bij Fortune