Direct naar content

Van nalatenschap tot impact: De weg naar filantropie

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt voor veel aspecten van het leven, maar waarom stellen veel mensen het voorbereiden van hun nalatenschap dan uit? Als je een aanzienlijk vermogen van je ouders erft, sta je niet alleen voor een financiële overgang, maar ook voor een kans om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Het voorbereiden van een nalatenschap is een belangrijk aspect van deze verantwoordelijkheid. Hoewel het een onderwerp is dat velen liever vermijden, brengt een open gesprek tussen ouders en kinderen veel helderheid. Het biedt de mogelijkheid om de wensen van jouw ouders te begrijpen en geeft hen het vertrouwen dat jij het vermogen op een verantwoorde manier kunt beheren.

Filantropie: Goed doen met vermogen, nu én later

Goed doen met vermogen is een thema dat,  in de vorm van nalaten aan goede doelen, steeds vaker in testamenten voorkomt. Maar waarom wachten tot na het overlijden? Waarom niet al bijdragen tijdens het leven en de positieve effecten hiervan meemaken? Momenteel is er een stijgende lijn te zien in het aantal nalatenschappen dat vrijkomt aan goede doelen. Ook de voorspellingen van geven bij de nalatenschap laat zien dat dit de komende jaren gaat groeien, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Wij bevinden ons midden in de gouden eeuw van de nalatenschappen, terwijl donaties bij leven langzaam minder zullen worden. En dat terwijl goede doelen ook nú steun nodig hebben.

Afbeelding 1: Projecties geven bij leven en nalatenschappen van Prof. Dr. René Bekkers – Vrije Universiteit Amsterdam.

Een gesprek aan de keukentafel

De belangrijkste stap begint aan de keukentafel. Een gesprek waarin de wensen en interesses van zowel ouders als kinderen worden besproken. De persoonlijke verhalen die tijdens deze gesprekken naar voren komen, zijn cruciaal voor het identificeren van geefthema's. Het biedt inzicht in de beweegredenen van de ouders bij het maken van bepaalde keuzes en geeft duidelijkheid over hoe de kinderen denken over bepaalde thema's. Het brengt ouders en kinderen dichterbij elkaar.

Wanneer alles op tafel ligt, is het tijd om keuzes te maken. Willen we (een deel van) de nalatenschap voor goede doelen inzetten? Of beginnen we al met schenken bij leven? Schenken tijdens het leven zorgt voor betrokkenheid bij projecten, waardoor ouders met een gerust hart kunnen nalaten aan deze organisaties. Ook voor de kinderen biedt het rust. Er is immers al contact met het goede doel, waardoor de afwikkeling van een nalatenschap soepel kan verlopen.

Geefstructuren

Een manier om als familie gezamenlijk en betrokken te schenken aan goede doelen is via het oprichten van een ANBI-stichting. Binnen de families wordt besloten aan welke thema’s en goede doelen zij willen bijdragen. Door deze aanpak kunnen ouders ervoor zorgen dat hun vermogen ook na hun overlijden, in lijn met de wensen en interesses, wordt besteed. De familiestichting kan worden opgenomen in het testament, waardoor de kinderen de wens van hun ouders kunnen vervullen door bij te dragen aan de goede doelen organisaties die hun ouders belangrijk vonden.

Een familiestichting is niet voor iedereen de meest passende keuze. Sommige families schenken direct vanuit privé of vanuit een b.v. aan goede doelen, op basis van een gezamenlijk geefplan. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een eenmalige gift, een periodieke gift of het oprichten van een Fonds op Naam bij een bestaand goed doel. Elke optie heeft verschillende voor- en nadelen, ook fiscaal.

Onlangs hebben wij als Filantropie Advies afdeling een moeder en zoon geholpen om hun filantropische wensen en interesses in kaart te brengen. Het werd voor zowel moeder als zoon duidelijk waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt met betrekking tot hun huidige donaties aan goede doelen. Dit open gesprek, dat werd gefaciliteerd door een filantropie specialist, bracht veel inzichten voor hen beide. Op basis hiervan konden zij een persoonlijk gesprek aangaan en samen hun voorkeuren uitspreken. Aan de hand van een door Filantropie Advies gemaakt Goede Doelen Rapport kozen zij organisaties uit die bij hen passen en in aanmerking komen voor een schenking bij leven én in de nalatenschap.

Contact opnemen?

Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson helpt bij het realiseren van uw filantropische doelen. Of het nu gaat om het oprichten van een familiestichting, het opstellen van gezamenlijke geefplannen, of het faciliteren van waardevolle keukentafelgesprekken, onze expertise en ons uitgebreide netwerk bieden u de ondersteuning die u nodig heeft. Wij helpen u graag om uw vermogen effectief en betekenisvol in te zetten, zodat het vermogen of een nalatenschap een blijvende impact heeft. Wilt u vrijblijvend in gesprek met één van onze specialisten? Neem dan contact op via filanropieadvies@nl.abnamro.com of met uw private banker.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Over private banking

Vermogen biedt kansen en verplichtingen. Het is daarom prettig als er iemand met u meedenkt en samen met u de mogelijkheden verkent. Met persoonlijke aandacht bent u verzekerd van waardevol advies en dienstverlening op maat.
Over private banking