Direct naar content
2 min. leestijd

Het team van het AB Low Volatility Equity Fund zoekt in de volatiele aandelenmarkten naar beleggingen die een minder beweeglijk koersverloop laten zien.

Degelijk: dat omschrijft de ondernemingen in portefeuille van het AB Low Volatility Equity Fund misschien wel het beste. Het fondsteam zoekt wereldwijd naar ondernemingen met veerkrachtige bedrijfsmodellen, die hebben bewezen op lange termijn winstgevend te zijn. Die worden door beleggers die vooral naar sterke groei kijken saai en onaantrekkelijk gevonden. Kans voor het team om defensieve aandelen tegen een gunstige waardering in de portefeuille op te nemen. Voorbeelden zijn het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft en het Nederlandse uitgeefconcern Wolters Kluwer. Beide profiteren van een consistente inkomstenstroom door online, op abonnementsbasis, software respectievelijk vakinformatie voor professionals aan te bieden.

Sterke merken en patenten

Voor het fondsteam van de Amerikaanse vermogensbeheerder AllianceBernstein zijn naast consistente kasstromen, sterke merken en patenten een pre, evenals een transparante bedrijfsvoering. Ook bedrijven die duurzaam ondernemen met aandacht voor ESG-criteria hebben een streepje voor. De data laten zien dat de aandelen van bedrijven met deze kenmerken vooral in moeilijke beursjaren schokbestendiger zijn dan de aandelenmarkt als geheel. Zo investeert het team in de Britse verzekeraar Admiral die concurrenten door transparante en aantrekkelijk geprijsde autoverzekeringen achter zich laat.

Geconcentreerde portefeuille

Het AB Low Volatility Equity Fund combineert bij de selectie een computermodel met fundamentele research van de individuele aandelen door analisten. Daarmee onderscheidt het zich van veel andere low-vol-fondsen die alleen een kwantitatief model gebruiken. Uit het beleggingsuniversum van circa drieduizend bedrijven met een marktkapitalisatie van minstens 2 miljard dollar (circa 1,9 miljard euro) stelt het team een geconcentreerde portefeuille van ongeveer negentig aandelen samen. De resultaten kunnen flink afwijken van de MSCI World-benchmark. Het fonds gebruikt die alleen als referentie; doel is om op lange termijn een absoluut positief rendement te behalen tegen een betrekkelijk laag risico.

Bescherming in negatieve markt

Beleggers kunnen het fonds toevoegen als een defensieve belegging in een breed gespreide portefeuille. Het heeft aangetoond bescherming te bieden in negatieve marktomstandigheden. Wel kan het achterblijven in periodes dat de aandelenmarkten sterk stijgen en kwaliteit tijdelijk van minder belang is voor beleggers.

ISIN-CODE: LU1998907270

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.