Direct naar content
2 min. leestijd
  • Auteur

Veel van de maatschappelijke organisaties die we binnen Instituten & Charitas van ABN AMRO adviseren, staan voor de vraag hoe zij moeten omgaan met de aanhoudende lage rente. Welke oplossing passend is, is per organisatie verschillend. Het vermogensfonds in dit praktijkverhaal koos voor een nieuwe koers.

De situatie

Een vermogensfonds wil jaarlijks 2 procent van het vermogen aanwenden om lokale maatschappelijke projecten te ondersteunen. Ook moet de vermogensontwikkeling op de lange termijn de inflatie bijhouden. Met een combinatie van staatsobligaties en sparen is de organisatie hier tot nu toe goed in geslaagd.

Nieuwe ontwikkelingen

Onlangs zijn de obligaties afgelost. Door de lage rente op Nederlandse staatsleningen was het herbeleggen van de opbrengst geen verstandige keuze. Maar door de continu dalende spaarrente is het vermogensfonds met sparen alleen niet in staat beide doelstellingen te realiseren.

De best denkbare oplossing

Na rijp beraad en een uitvoerige afweging van de risico’s heeft het bestuur van het vermogensfonds voor een nieuwe vermogensverdeling gekozen. Op de spaarrekening houdt de organisatie 10 jaar aan uitkeringen aan. Het restant van het vermogen zit in een vermogensbeheermandaat op basis van een ‘matig defensief’ risicoprofiel.

Het perspectief

Met deze portefeuille heeft het vermogensfonds het perspectief van circa 3,50 procent rendement per jaar, voor aftrek van de kosten. Hierbij gaan we uit van een beleggingshorizon van minimaal 7 jaar.

Door de nieuwe vermogensverdeling is het behalen van de doelstellingen realistischer geworden.

Wat doet Instituten & Charitas?

Instituten & Charitas bedient binnen ABN AMRO maatschappelijke instellingen. Hierin zijn we marktleider met circa 1.900 maatschappelijke instellingen als klant. Dit zijn onder andere goede doelen, vermogensfondsen, religieuze instellingen en branche- en belangenorganisaties.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.