Direct naar content
2 min. leestijd
  • Auteur

Alleen al de wetenschap dat ik ieder moment naar een heel andere omgeving kan, is heerlijk. Mijn man en ik stappen regelmatig op een vrijdag of zaterdagochtend in de auto. Om vervolgens na 3,5 uur bij ons tweede huis in Frankrijk aan te komen. Het is onze eigen plek, met onze eigen spullen. Toch is het grote verschil met thuis, dat we niet in de dagelijkse sleur of routine blijven hangen. Hier kunnen we even heerlijk ons hoofd legen.

In principe maakt het niet uit of je er een paar uur voor moet rijden, óf voor moet vliegen. Waar je ook naartoe gaat: elke plek buiten huis voelt als vakantie. Toch kan het voor de aankoop van een tweede woning geen kwaad om na te denken over waar u het voor wilt gebruiken. Hoe beleeft u er het meeste plezier aan? Wilt u er ieder moment naartoe kunnen? Dan is iets op rij-afstand wellicht verstandig. Heeft u een huis aan de Cote d’Azur op het oog? Dan gebruikt u het waarschijnlijk minder vaak, maar wel voor langere vakanties. En dan is er nog de zakelijke kant. Met de lage spaarrente kan de aankoop van een tweede woning een mooie investering zijn. Mits u let op de locatie en de staat van het huis natuurlijk.

Wilt u de woning eigenlijk verhuren, zodat u er consequent inkomsten uit haalt? Dan kunt u de belastingen die u ter plaatse moet betalen en de benodigde verzekeringen compenseren. Of u nu in Nederland of over de grens gaat zoeken: het kan geen kwaad om u te verdiepen in alle (fiscale) regels. In ons dossier op pagina 16 leest u welke dit zijn, zodat u de juiste afweging kunt maken. Alhoewel de keuze voor een tweede huis toch ook vaak een kwestie van gevoel is.

Annemarie Rosebeek, Head of Commercial Marketing & Sales EU, ABN AMRO MeesPierson

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.