Bodemonderzoeker Fugro gooide de strategie om en profiteert nu van de sterke groei van onder andere windenergie.
Zo’n 70 kilometer voor de Britse oostkust moeten 180 windturbines verrijzen, maar eerst speuren de ingenieurs van de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro de bodem af. Zand en rotsen worden in kaart gebracht, evenals het getijdenpatroon. Deze geodata zijn nodig om de fundering van de turbines te plaatsen en voor de aanleg van de stroomkabels die de opgewekte energie naar de kust brengen. Fugro profiteert als specialist in grondmechanica van de sterke groei van windenergie. Sinds de energiecrisis van 2022 wordt er wereldwijd fors geïnvesteerd in windparken, met name op zee.
Nieuwe richting
Fugro, een samentrekking van FUnderingstechniek en GROndmechanica, is sinds 1962 actief in het bodemonderzoek. Het bedrijf verrichtte jarenlang vooral opdrachten voor de olie- en gassector, zoals bodemonderzoek voor de exploratie van olie- en gasreserves, en voor de plaatsing van offshore infrastructuur, zoals boorplatforms. Onzekere markten, die sterk worden beïnvloed door economische ontwikkelingen. Diverse jaren was het concern verlieslatend. Het besluit van een aantal jaar geleden om zich veel meer te richten op projecten rond hernieuwbare energie, water en infrastructuur pakt goed uit.
Duurzame schepen
Zo’n 35 procent van de winst van de onderneming komt inmiddels uit wereldwijde projecten voor hernieuwbare energie, vooral wind. Fugro investeert fors in duurzame schepen en ander materieel om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Ook de opdrachten op het land nemen toe. Het onderzoekt bijvoorbeeld de bodemgesteldheid van duizenden kilometers grond rond treintrajecten om mogelijke verzakkingen te signaleren. Opmerkelijk genoeg groeit ook het aantal opdrachten in de krimpmarkten olie en gas, door de grote behoefte aan energiezekerheid sinds de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022. Neemt niet weg dat Fugro veel minder afhankelijk daarvan is dan in het verleden.
Innovatieve technologie
De jarenlange expertise in bodemonderzoek geeft Fugro een aantrekkelijke marktpositie. Dat levert specialistische opdrachten op, met vaak aantrekkelijke marges. Fugro investeert in de ontwikkeling van innovatieve technologie en kennis om het werk nog efficiënter uit te voeren. Die focus op innovatie geeft de onderneming bovendien een voorsprong op de arbeidsmarkt. Steeds vaker worden onbemande schepen en op afstand bestuurbare drones ingezet om data van grote oppervlakten zee en land te verzamelen. Zo kon in korte tijd 13.000 hectare aan afgelegen Australisch land worden verkend om de grondnesten van de kwetsbare soort malleefowl in kaart te brengen. Die data dienen om deze thermometervogel bij de mijnbouwactiviteiten in het gebied niet te storen.
Financiële informatie: Fugro (FUR)
ISIN-code: NL00150003E1