Gepubliceerd op:
Wie het financiële nieuws volgt, ziet hoe de wereldwijde financiële markten zich in de coronacrisis bewegen. In de documentaire Het Geheim van Succesvol Beleggen wordt duidelijk hoe het nieuws van invloed is op de kijk van beleggers op de financiële markten. Nieuws kan beleggers ook in de huidige crisis angst aanjagen. Iets om rekening mee te houden, weet Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie ABN AMRO MeesPierson.
Is deze crisis anders dan andere?
Beleggers volgen wereldwijd met nog meer aandacht het nieuws. Financiële markten zijn in de afgelopen maanden hard gedaald en ook hard gestegen. Toch is deze crisis in essentie voor de beurs niet anders dan andere, al lijkt dat misschien zo. De meeste mensen hebben niet eerder een crisis zoals deze meegemaakt. De coronacrisis wordt bovendien anders ervaren omdat de economische situatie afwijkt van voorgaande crises. Dat neemt niet weg dat wat er nu gebeurt, wel extreem is.
Wat moeten beleggers over deze crisis weten?
Normaliter loopt de beurs voor op de reële economie. De verwachtingen van beleggers over de toekomst worden alvast verwerkt in de prijs van beleggingen. In februari moest de beurs in een recordtempo onverwachts een recessie inprijzen. Hierdoor liepen de beurs en de economie in maart even synchroon. Een ongekend fenomeen. Ook is deze economische crisis zo diep dat de uitslagen van wat er in de economie gebeurt heel groot zijn. Het goed voorspellen hiervan is daarom extreem moeilijk en geeft minder handvatten aan beleggers. Goed om te bedenken dat beurzen over de langere termijn stijgen. Dat gebeurt altijd in een gematigd tempo waardoor het minder opvalt. En vaak niet het nieuws haalt.
Waarom zien we vooral het negatieve nieuws?
Het nieuws houdt veel beleggers bezig. Vooral het negatieve nieuws. Het is bekend dat het menselijk brein vanuit overlevingsdrang zich graag focust op negatieve signalen. Al eerder werd ontdekt dat particuliere beleggers verlies als twee keer zo pijnlijk ervaren als hoe positief ze winst ervaren. Beleggers ervaren beursdalingen bovendien sterker omdat dalingen altijd vele malen sneller gaan dan stijgingen. Dat is tijdens de huidige crisis niet anders. In februari en maart zijn binnen een paar weken tijd de koerswinsten van vier jaar – exclusief het dividend – verdampt.
Alle reden om het nieuws nauwgezet te volgen?
Het nieuws in het NOS Journaal of in de financiële kranten heeft niet altijd directe invloed op de financiële markten. Voor beleggers is het nieuws dat bijvoorbeeld een bedrijf een bepaalde winst heeft gehaald, of misschien zelfs een verlies, minder interessant. Nieuws is een bevestiging van hetgeen er is gebeurd. De beurs reageert op hetgeen er is gebeurd ten opzichte van de verwachtingen en wat er gaat gebeuren. Daarom kan de beurs positief reageren bij een heel groot gerapporteerd verlies, omdat beleggers misschien van een nog groter verlies waren uitgegaan. Ook kunnen de resultaten van het afgelopen kwartaal slechter zijn dan verwacht voor een onderneming. Ziet het management een ommekeer in de aankomende kwartalen, dan kan een koers daar alsnog positief op reageren.
Reacties op nieuws zijn niet altijd logisch?
De beurs reageert dus op veranderingen in de verwachtingen van beleggers. Desondanks kunnen ze alsnog niet helemaal logisch zijn. Zo kan het zijn dat concurrenten van Bedrijf A in de weken voordat Bedrijf A rapporteert, eerst met cijfers komen. Als die veel beter zijn dan verwacht, heeft dat een positieve invloed op de koers van A. Zijn de verwachte cijfers van Bedrijf A bij publicatie dan beter dan verwacht maar minder goed dan die van de concurrentie. Dan zie je vaak dat de koers toch daalt. Beleggers waren dan te enthousiast en er volgt een correctie. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we vorig jaar bij de wedstrijd tussen de voetbalclubs Ajax en Juventus. Beide clubs zijn beursgenoteerd. De kans dat Ajax door zou gaan naar de kwartfinale was klein. Dat was ook ingeprijsd in de beurskoers van Ajax, terwijl de koers van Juventus juist omhoog was geschoten. Misschien waren beide koersen zelfs iets te ver doorgeschoten in hun pessimisme en optimisme. Vaak zie je dan dat het tegenovergestelde gebeurt. En dat gebeurde ook. Ajax won en ging door naar de volgende ronde. De koers steeg de volgende dag met 9 procent, terwijl de koers van Juventus met 19 procent daalde.
Waarom gaat de beurs zo sterk op en neer in deze crisis?
In de huidige crisis zagen we snel weer geld van beleggers naar de aandelenmarkten stromen. Dat zorgde voor grote stijgingen. Niet onlogisch; je kan concluderen dat we het meest diepe deel van de recessie achter de rug hebben. Beleggers lijken er vanuit te gaan dat het een korte heftige recessie wordt. Zelfs als er een tweede golf van besmettingen komt, zullen de economieën niet op dezelfde manier weer op slot gaan als bij de eerste golf. Het heeft ook te maken met het stimuleringsgeweld van de centrale banken en overheden. De steun van de overheid heeft een groot deel van de schok opgevangen. Daarnaast worden de biljoenen van de centrale banken gebruikt om obligaties op te kopen. Dat geld komt dus direct op de beurs terecht. We verwachten dat de bewegelijkheid op de beurzen aanhoudt. Zelfs als je er vanuit gaat dat we de grootste economische pijn achter de rug hebben, kunnen we toch afzwakking van de groei ervaren. De na-ijleffecten van de hogere werkloosheid en faillissementen gaan sowieso pijn doen. Ook voor beleggers.
Heeft u een vraag over dit artikel?
De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.