Direct naar content
1 min. leestijd
  • Auteur

Als door de lage rentestand de inkomsten onder druk komen te staan en het perspectief op verbetering uitblijft, is een heroriëntatie van het bestuur een zinvolle stap. Bij de stichting in deze casus was de stap naar beleggen niet zo vanzelfsprekend.

De situatie

Een stichting besteedt elk jaar de inkomsten uit het vermogen aan jeugdprojecten. Tot op heden was de rente op de spaarrekening de enige bron van inkomsten. Beleggen is voor de stichting op basis van de risicoafweging nooit een reële optie geweest.

Nieuwe ontwikkelingen

De inkomsten van de stichting zijn inmiddels tot een minimum gedaald. Door de huidige rentestand en het perspectief dat hierin voorlopig geen verandering optreedt, besloot het bestuur op zoek te gaan naar alternatieven.

De best denkbare oplossing

Onlangs heeft het bestuur gekozen om in vermogensbeheer te stappen. Het bestuur realiseerde zich dat een groot gedeelte van het spaargeld standaard op de rekening staat als een soort ‘ijzeren voorraad’. Na een analyse van de risico's en uitvoerig overleg besloot het bestuur de overstap naar beleggen te maken. De nadruk ligt op het realiseren van inkomsten.

Het perspectief

Met het gekozen risicoprofiel ‘defensief’ is de verwachting dat de portefeuille op jaarbasis circa 1,50 procent aan inkomsten genereert. Het prognoserendement bedraagt overigens zo’n 2,70 procent voor aftrek van de jaarlijkse kosten. Hierbij hanteren we een beleggingshorizon van minimaal 5 jaar.

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.