Direct naar content
2 min. leestijd
  • Auteur

‘Doneren gaat niet alleen om geld schenken’

Amref Flying Doctors richt zich op een gezond en sterk Afrika. Wij werken samen met de lokale bevolking om de community van binnenuit te veranderen. Daar hebben wij niet alleen geld voor nodig. Doneren gaat ook om kennis uitwisselen en krachten bundelen. Zo werken wij samen met Philips aan een nieuw zorgmodel. Via onze mobiele tool Leap kunnen wij de lokale zorgverleners op afstand trainen, zodat ze weten hoe ze moeten handelen bijvoorbeeld als er Ebola uitbreekt. Tijdens de ABN AMRO Beyond Banking Days hebben technici en programmeurs nagedacht over hoe wij deze tool verder kunnen optimaliseren.

Soms is het mogelijk om ons werk met eigen ogen te zien. We organiseren binnenkort een reis voor grote en potentiële gevers – onder andere van ABN AMRO. Daarnaast vindt er dit jaar een speciale Schiphol Africa Classic plaats. Dit is een zesdaagse mountainbiketocht van 400 kilometer rond Mount Kilimanjaro, een soort Tour de France in Tanzania. Partners van Schiphol bezoeken de projecten van Amref op de fiets. Iedereen haalt minimaal 5000 euro op via het eigen netwerk.

Vorig jaar heb ik de tocht vanaf de zijlijn meegemaakt, dit jaar maak ik deze voor het eerst zelf. Het is een heel bijzondere ervaring. Aan de ene kant fiets je langs de mooiste plekken tussen de olifanten en giraffen. Aan de andere kant bezoek je onze projecten en hoor je ingrijpende verhalen. Vorig jaar hebben wij gesproken met Cynthia. Zij is één van de 3 miljoen meisjes die jaarlijks wordt besneden.

Veel meisjes in Afrika worden besneden als ze 9-14 jaar zijn. Op dat moment zijn ze officieel vrouw. Dat betekent dat ze doorgaans stoppen met school en uitgehuwelijkt worden. Cynthia is ontvoerd en tegen haar wil in besneden. Nu zet ze zich met Amref in tegen meisjesbesnijdenis. Samen met de lokale gemeenschap hebben wij een alternatief ritueel ontwikkeld. De besnijdenis is vervangen door educatie. Inmiddels zijn er zo al 17.000 meisjes ontsnapt aan deze schadelijke traditie. Ik was met de stoerste kerels op reis, maar niemand hield het droog bij Cynthia’s verhaal. Inmiddels weet ik: als je ons werk ooit met eigen ogen hebt gezien, ben je ambassadeur voor het leven, in welke vorm dan ook.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.