Direct naar content

Goed gespreid beleggen

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

De juiste spreiding is een van de geheimen van succesvol beleggen, weet Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson. Door verschillende beleggingscategorieën te combineren binnen de portefeuille profiteert u optimaal van de risico-rendementsverhouding van deze beleggingen. Zo kan het met het toevoegen van een extra beleggingscategorie in de portefeuille het verwachte rendement hetzelfde blijven, terwijl het risico afneemt.

Door te beleggen kunt u op lange termijn profiteren van de groei van bedrijven. Zo bouwt u vermogen op. Sommige beleggers richten zich daarbij vooral op individuele bedrijven. Vaak binnen dezelfde sectoren en regio’s. Beleggen in slechts een of twee aandelen kan weliswaar een uitzonderlijk hoog rendement opleveren, maar dat gaat wel gepaard met een hoog risico. Door ook te beleggen in andere beleggingscategorieën als obligaties, grondstoffen, liquide middelen en ook te spreiden in uw aandelenbeleggingen zorgt u voor een betere balans tussen risico en rendement in de portefeuille. Op de lange termijn bepaalt namelijk vooral de verhouding tussen de beleggingscategorieën het rendement in uw portefeuille. Evenals het risico dat u tussentijds loopt.

Schokdemper in de portefeuille

De kracht van een goed gespreide portefeuille is vooral goed te zien als het tijdelijk niet goed gaat op de beurzen en de aandelenkoersen dalen. Staatsobligaties – leningen uitgegeven door de overheden – werken dan als schokdemper in de portefeuille en stijgen vaak.
Zo heeft elke beleggingscategorie zijn eigen risico-rendementsverhouding. Met aandelen bent u mede-eigenaar van het bedrijf. U deelt mee in het succes van het bedrijf, maar bent ook als eerste aansprakelijk met uw inleg bij verlies of faillissement. Het risico voor aandelenbeleggers is hoog. Een hoger rendement behoort tot de mogelijkheden; een beloning voor het genomen risico.

Bij obligaties bent u geen eigenaar, maar leent u uw geld uit. Aan een overheid of een onderneming. Hiervoor krijgt u een vergoeding, de coupon, die gezien kan worden als risicopremie. Deze is echter lager dan bij een aandelenbelegging, omdat u ook minder risico loopt. Zo krijgt u aan het eind van de lening ook uw geld weer terug.

Raamwerk van de portefeuille

De bank gebruikt de kennis over risico en verwacht rendement van de verschillende beleggingscategorieën bij het bepalen van risicoprofielen. Elk profiel heeft een specifieke verhouding tussen beleggingscategorieën. Op basis van uw doel, risicobereidheid en tijdshorizon is er een profiel dat bij u past. De verhouding tussen de verschillende beleggingscategorieën vormt het raamwerk van uw portefeuille.

Inspelen op de economische cyclus

Binnen beleggingscategorieën kiezen we individuele aandelen en obligatieleningen en alternatieve beleggingen om in te beleggen. Die vormen – in de juiste verhouding – samen de portefeuille die past bij uw profiel. Afhankelijk van de economische cyclus en de verwachtingen kan enigszins worden afgeweken van die verhoudingen. Gaat het economisch slechter dan heeft dat invloed op de bedrijfswinsten. Dat kan een reden zijn om het aandelenbelang wat af te bouwen. Of binnen het aandelengedeelte bijvoorbeeld te kiezen voor beleggingen binnen een meer defensieve sector. Denk aan consumentengoederen, consumenten gaan immers ook in economisch uitdagende tijden naar de supermarkt.

Lange termijn doelstellingen

Stel dat u ervoor kiest om het aandelenbelang af te bouwen omdat u wat somberder wordt over de vooruitzichten. Dan houdt het automatisch in dat u elders in uw portefeuille iets bij moet stoppen. U bent immers altijd honderd procent belegd. Hebt u door middel van de aandelenverkoop het risico wat afgebouwd, dan kunt u de opbrengst in liquide middelen steken om op een later moment weer in te stappen. Of koop in plaats daarvan bijvoorbeeld defensievere obligaties. Ben u wat positiever over de economische vooruitzichten kunt u juist het tegenovergestelde doen. Zo kan als de economische groei toeneemt een belegging in een meer cyclische industriële waarde of basismaterialen zoals staal aantrekkelijk zijn. Bedrijven die actief zijn in de winning of bewerking van ruwe grondstoffen merken immers direct de gevolgen van toenemende vraag.

Voorkom dat u volledig uit de markt stapt. Dan profiteert u immers niet van de stijging die op termijn altijd volgt. Mogelijk haalt u daardoor uw lange termijn rendementsdoelstellingen niet.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.