Direct naar content

‘In je eentje krijg je het niet voor elkaar’

Het Longfonds wil longziekten voorkomen. Wij streven samen met veel andere partijen naar een rookvrije generatie. Dat betekent: enorm veel werk aan de winkel. ABN AMRO geeft ons de mogelijkheid om impact te maken via inzet van lokale kracht. Als mensen er zelf baat bij hebben, zijn ze tot veel bereid en in staat.

Samen met partners wil het Longfonds alle speeltuinen in Nederland rookvrij maken, dat is nogal wat. Dat krijgen we alleen niet voor elkaar vanuit ons hoofdkantoor in Amersfoort, maar wel met behulp van mensen lokaal. Veel ouders hebben hetzelfde doel en willen zich graag inzetten voor meer rookvrije plekken in hun eigen woonplaats of buurt. De vraag is alleen: hoe vinden deze mensen elkaar en hoe kunnen wij ze ondersteunen om dit zelf voor elkaar te krijgen?

Tijdens een ‘hackaton’ van ABN AMRO hebben digitale wizards zich over deze vraag gebogen. Uiteindelijk hebben wij samen een online tool bedacht en gebouwd. De basis is gelegd, nu kan het testen en verbeteren beginnen. Via die online tool kunnen mensen uit de buurt zien welke speeltuinen nog niet rookvrij zijn en hoe zij hiervoor kunnen zorgen. Als mensen zich aanmelden worden ze aan elkaar gekoppeld en krijgen ze hulp met de vervolgstappen. Zo wordt er eigenhandig een beweging in gang gezet die veel kracht en impact heeft. Eigenlijk is het een heel logisch ontwikkeling om mensen op deze manier samen te brengen. Er zijn veel succescases, denk bijvoorbeeld aan Airbnb dat ook mensen wereldwijd in contact brengt.

Het is de bedoeling dat de basis van ons platform ook gebruikt kan worden door andere goede doelen. De Maag Lever Darm Stichting zet zich bijvoorbeeld via de landelijke Toiletalliantie in om meer toiletten in winkels en horeca toegankelijk te maken voor onder andere buikpatiënten. NSGK heeft de ambitie om alle speeltuinen geschikt te maken voor kinderen met een handicap. Dat soort acties beginnen lokaal, door krachten te bundelen. Gemeenschapszin maakt iets los.

Mensen met dezelfde doelen en ambities aan elkaar koppelen, zorgt voor extra motivatie en impact. Je moet elkaar alleen weten te vinden, daar kunnen wij nu bij helpen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.