Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Virtuele gezondheidsmunt

‘Vijfentwintig jaar geleden kreeg ik een aanrijding met mijn Mini Cooper, daar heb ik een whiplash aan overgehouden. Vanaf dat moment had ik continu last van mijn nek en rug. Ik zat veel op kantoor en in de auto. Eén keer in de twee weken ging ik naar de fysio, dan kon ik er weer even tegenaan. Maar de klachten kwamen altijd terug. Ik ontdekte de eerste Fitbit. Het was heel simpel: een bandje met vijf lampjes. Als alle vijf de lampjes gingen branden, had ik genoeg bewogen. Dat motiveerde, ik zat veel te veel stil. Ik begon met mountainbiken en kreeg er al snel echt plezier in. Elke dag een stukje verder. Mijn spieren werden sterker, de bezoekjes aan de fysio werden minder, totdat ik hem helemaal niet meer nodig had.

Op de fiets en tijdens het hardlopen voelde ik mij zo vrij, dat er ook ruimte was voor creatieve ideeën. Er was qua technologie toen al een heleboel mogelijk en de Bitcoin werd net geïntroduceerd. Tijdens het fietsen is het idee voor mijn bedrijf ontstaan. Ik gunde mensen de enorme transformatie die ik zelf had ondergaan. Hoe kan je mensen nu beter motiveren dan met een beloning? Ik bedacht Healthcoin: een virtuele munt die je beloont voor je gezonde keuzes en die je vervolgens weer kan uitgeven aan allerlei gezonde dingen, zoals sportkleding of een fiets.

Toen begon het pas echt. Is het praktisch haalbaar? Wie gaat het bouwen? Zijn er klanten? Ik heb ervaring in het ondernemen, eigenlijk zoek ik altijd naar klanten die je vanaf de start kunnen helpen. Zelf investeerde ik vooral een heleboel tijd. We zijn de fase van het pionieren inmiddels voorbij. Sinds vorig jaar zijn we echt een levensvatbaar bedrijf en leef ik ervan. Daar gaat veel aan vooraf.

We hebben aan het begin leuke cases gedraaid op scholen en in wijken, maar de financiering kwam langzaam op gang. Inmiddels richten we ons op bedrijven. Een directeur heeft een direct belang bij gezonde medewerkers. Er is minder verzuim, ze zijn productiever en het draagt bij aan de cultuur. Medewerkers krijgen via de app en een tracker toegang tot hun gezondheidsdata en verdienen hun vitaliteitsbudget met Healthcoins. Maar we zijn er nog lang niet: meer dan de helft van Nederland heeft nog steeds overgewicht. Het is onze uitdaging om gezonde keuzes gangbaar te maken.’

Feiten

Wie: Mike van Holsteijn
Wat: Healthcoin.nl

Bekijk de andere portretten van ondernemers met een health startup

1 van de artikelen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.