Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Apotheek opnieuw uitvinden

‘Toen ik voor het eerst stage liep in een apotheek verbaasde ik mij erover hoe weinig controle er is op het innemen van medicatie buiten de apotheek. De patiënt komt aan de balie, hij krijgt uitgelegd hoe hij de medicatie moet innemen en bij de deur is hij dit misschien alweer vergeten. Je hebt geen idee, want er wordt thuis niks gemonitord. Tijdens mijn stage in Londen kwam ik in aanraking met medische apps voor het innemen van geneesmiddelen. Ze werden daar nog weinig gebruikt, maar het concept was sterk.

Edwin, één van mijn vrienden, was net afgestudeerd aan de TU en bouwde apps. We namen ons voor om na onze studies zelf aan de slag te gaan met een app om mensen te helpen hun medicijnen goed in te nemen. Ik ging twee dagen per week aan de slag als interim-apotheker en werkte daarnaast aan de app. De financiering regelen was echt een hele kluif. Mensen dachten: daar heb je Edwin en Pit, twee studenten met een te groot plan. Wij hadden niks, alleen een studieschuld. Om bij te verdienen, begonnen we een IT-bedrijf, met dat geld konden we de eerste stappen zetten.

In 2015 lanceerden we de eerste versie. Investeerders waren aan het begin terughoudend. Nog steeds is de financiering soms lastig, zeker nu tijdens de coronacrisis. Gebruikers waren wel meteen enthousiast, dat gaf vertrouwen. De trends bewogen de goede kant op. Ineens vonden investeerders en zorgverleners ons idee steeds logischer klinken. Natuurlijk was het af en toe zwaar; ons plan was groot en duur en het kostte veel tijd. Het eerste jaar verdienden we niks. Vrienden gingen vaak uit eten en maakten mooie reizen. Maar toch voelden wij ons heel vrij: we waren jong, hadden nog weinig vaste lasten en eigenlijk niks te verliezen.

De app is 200.000 keer gedownload en wordt door 50.000 mensen gebruikt om hun medicatie goed in te nemen en op tijd te bestellen. Maar er is nog veel te doen. Sinds kort bezorgen we ook geneesmiddelen aan huis, met digitale hulp worden ze meteen goed ingenomen. De apotheker krijgt een meer inhoudelijkere rol. Ik durf te zeggen dat we de apotheek echt opnieuw aan het uitvinden zijn. Er is nog zoveel ruimte om het elke dag beter te doen, vooral voor die miljoenen Nederlanders die dagelijks meerdere geneesmiddelen gebruiken. Het zou fantastisch zijn als we alleen al de helft hiervan kunnen helpen.’

Feiten

Wie: Pit Janssen
Wat: Medapp.nu

Bekijk de andere portretten van ondernemers met een health startup

1 van de artikelen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.