Direct naar content
  • Auteur

Toen Jordy werd geboren, kreeg hij van zijn vader en moeder een spaarrekening. Zijn eigen kinderen gaf hij er trouwens ook een. De gedachte is natuurlijk dat het een mooi bedrag is geworden tegen de tijd dat er studentenkamers ingericht moeten worden. Maar is dat tegenwoordig nog steeds zo?

In deze aflevering vraagt Jordy zich af wat het meeste oplevert: sparen of beleggen? En dus nodigt hij zichzelf uit bij Mary Pieterse-Bloem, bijzonder hoogleraar financiële markten aan de Erasmusuniversiteit. We vroegen haar wat 100 euro (220 gulden) nu waard zou zijn als je het in 1960 had belegd in aandelen of obligaties of op een spaarrekening had gezet.

Ook ondervindt Jordy dat hij belangrijke beslissingen lang niet zo rationeel neemt als hij graag zou willen. Hij is overigens niet de enige: voor de meeste mensen geldt dat ons intuïtieve systeem vaak de geheime auteur is achter de keuzes die we maken. We verzinnen vaak zelfs achteraf pas de argumenten bij een beslissing die we al genomen hebben. Hoe voorkom je dat je in die valkuil stapt? En hoe zorg je dat het je niet in de weg staat als je wilt beleggen?

Voordat we het verklappen, waag zelf eens een gokje: wat zou 100 euro nú waard zijn als je het in 1960 op een spaarrekening had gezet, in een mandje Nederlandse aandelen had belegd of in Nederlandse staatsobligaties had gestopt?

Beleggingsstrategie 2021

De gebeurtenissen van 2020 waren heftig. Maar 2021 belooft een jaar van herstel te worden – een herstel dat naar verwachting in het tweede kwartaal begint. In onze Beleggingsstrategie staan we uitgebreid stil bij deze grote economische herstart en doen wij suggesties hoe beleggers zich daarop kunnen voorbereiden.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Bekijk de volledige documentaire

Beleggen is eng, sparen is veilig én van beleggen moet je heel veel kennis hebben. Zo hebben de meeste mensen het geleerd. En dus staat er meer geld dan ooit op de Nederlandse spaarrekeningen. Maar is beleggen echt zo eng?

Beleggen brengt risico’s met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.