De leden van “Tegen Beter Weten In” zijn een minderheid in Nederland. 1 op de 7 Nederlandse huishoudens belegt een deel van zijn eigen vermogen. Dat is veel minder dan in de VS waar ruim de helft van de huishoudens belegt. Hoe komt dat eigenlijk?
In deze aflevering steekt Jordy zijn licht op bij Prof. Dr. Bas Haring, filosoof. Misschien heeft hij een idee over waarom wij Nederlanders nogal wantrouwend tegenover beleggen staan.
Volgens Bas voelt beleggen voor veel mensen een beetje vies. Voor normaal werken krijg je betaald. Het is de beloning voor het feit dat je jouw tijd hebt uitgeleend aan een ander. Die zou jouw werk natuurlijk ook zelf kunnen doen, maar dan moet hij daar wel zelf tijd voor hebben (of tijd steken in het aanleren van jouw vaardigheden). Maar als je belegt, leen je geen tijd uit, maar je vermogen. Daarvoor beloond worden voelt voor veel mensen wat contra-intuïtief.
Maar is beleggen daarom een probleem? Nee hoor. Sterker nog, eigenlijk is geld op je spaarrekening óók een vorm van vermogen uitlenen. Alleen weet je hier zéker dat je geld veilig staat, terwijl dit bij beleggen afhankelijk is van de markt. Professor Haring heeft een paar goede tips voor mensen die wel willen beleggen, maar daar niet de interesse en alle kennis voor in huis hebben. Voor die mensen zijn fondsen of ETF’s een goed idee – die elimineren het denkwerk.
Heeft u een vraag over dit artikel?
Bekijk Het Geheim van Succesvol Beleggen
Beleggen is eng, sparen is veilig én van beleggen moet je heel veel kennis hebben. Zo hebben de meeste mensen het geleerd. En dus staat er meer geld dan ooit op de Nederlandse spaarrekeningen. Maar is beleggen echt zo eng?
Beleggen brengt risico’s met zich mee
Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
De Beleggingsstrategie
Elk halfjaar publiceren we een uitgebreide beleggingsstrategie met beleggingsthema’s uitgelicht in verdiepende artikelen, geschreven door onze beleggingsexperts. Wilt u tussendoor ook een update op de strategie? Lees dan de maandelijkse updates.