Direct naar content
2 min. leestijd

Woensdag 15 mei is het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet gepresenteerd door de onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB. Eén van de afspraken die daarin naar voren komt, is het verlagen van het hoogste tarief in box 2 van 33% naar 31% per 1 januari 2025. In deze bijdrage sta ik stil bij wat dit betekent voor een dga met opgebouwde winst in zijn bv.

Wat speelt er?

Tot en met 2023 was er een vlak tarief in box 2: dividenduitkeringen werden toen belast tegen een tarief van 26,9%. In 2024 zijn twee schijven ingevoerd: 24,5% over de eerste € 67.000 (€ 134.000 voor fiscaal partners) en 33% voor alles daarboven. Oorspronkelijk was het plan van het kabinet om dit hoogste tarief op 31% te stellen, maar bij de behandeling van het belastingplan werd dit door de tweede kamer via een amendement verhoogd naar 33%. Dit plan van de onderhandelende partijen betekent in feite het terugdraaien van dat amendement.

Deze verandering van het toptarief is relevant voor mensen met een aanmerkelijk belang in een bv of vergelijkbare rechtspersoon die meer dan de eerste tariefschijf willen uitkeren naar privé. Het kan voor hen interessant zijn om dividenduitkeringen uit te stellen naar volgend jaar.

Dividend uitstellen

Het zal niet voor iedereen mogelijk zijn afrekenen in het 33% tarief volledig te voorkomen. Als bijvoorbeeld sprake is van ‘excessief lenen’ bij de eigen bv is een gedeeltelijke afrekening in het toptarief in veel gevallen niet te vermijden omdat het maximaal geleende bedrag dit jaar van € 700.000 naar € 500.000 is gegaan.

Ook kan het zijn dat er nog dit jaar behoefte is om geld uit de bv te onttrekken en dit niet tot volgend jaar kan wachten, bijvoorbeeld vanwege geplande uitgaven of investeringen. Toch zijn er ook in dit geval soms mogelijkheden om het dividend in 2024 te verlagen. U kunt dan denken aan:

  • Onbelast geld uitkeren uit de bv via een terugbetaling van kapitaal. Lees hier meer over in dit artikel.
  • Geld lenen van de bv. Let hierbij wel op de regels rondom excessief lenen. Ook moet een lening zakelijke voorwaarden hebben waaronder een zakelijke rente.
  • Geld lenen bij een andere partij.
  • Geld vrijmaken door privé vermogensbestanddelen zoals beleggingen aan de bv te verkopen.

Of uitstel van dividend voordelig is en wat daarin mogelijk is hangt van uw situatie af. Het is verstandig hierover in gesprek te gaan met uw fiscaal adviseur.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.