Water is een bron van leven, maar ook een bedreiging voor miljoenen mensen. Samen met klimaatverandering vormt water een urgent vraagstuk in onze samenleving. Hoe kunnen wij als bank bijdragen aan een leefbare wereld en schoon drinkwater voor iedereen? Tijdens het symposium Water in times of climate change gaan we daarover de dialoog aan met diverse partijen.
Maar wat is de rol van de bank in de wereldwijde waterproblematiek? Voordat we besloten onze naam aan dit symposium te verbinden, hebben we goed over die vraag nagedacht. Het symposium is een bijzondere samenwerking tussen onder meer het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Verenigde Naties, het bedrijfsleven en diverse NGO’s.
Laudato Si en de Sustainable Development Goals
Dat duurzaamheid voor ABN AMRO een belangrijk thema is, mag bekend zijn. We willen bijdragen aan de belangrijke Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties: één van de zeventien doelen is: clean water and sanitation en een ander doel: partnerships for the goals. Ook voorvechter Oecumenisch Patriarch Bartholomeüs, spiritueel leider van 300 miljoen orthodoxe christenen, heeft het waterprobleem hoog op de kerkelijke agenda staan. Hij legt daarbij sterk de nadruk op de link tussen mens, ethiek en natuur. Dit gedachtegoed van de integrale ecologie vinden we ook terug in de tweede encycliek ‘Laudato Si’ van Paus Franciscus en van de ‘Groene Kerken’. Ik schreef daar al eens eerder over.
Watermanagement
Water gaat ons dan ook allemaal aan. Steden, overheden, bedrijfsleven, jongeren, NGO’s, academici en religieuze instellingen moeten met elkaar samenwerken om de waterproblematiek aan te pakken. Tijdens het symposium richten we ons op thema’s in de stedelijke gebieden van Jakarta, Kaapstad en Amsterdam. Jakarta is de snelst zinkende stad ter wereld, Amsterdam één van de laagst liggende hoofdsteden onder zeeniveau en Kaapstad had de discutabele eer de eerste grote stad te zijn die bijna zonder drinkwater zat. Watermanagement brengt uitdagingen met zich mee. Een relevant thema waar ook het Economisch Bureau van ABN AMRO onderzoek naar doet.
Impact meten
Het is ook een relevant thema voor onze klanten, de religieuze instellingen. Vanuit de SDG-doelstelling partnerships for the goals bouwen we steeds meer expertise op waarmee we hen in de transitie naar een duurzamere wereld kunnen ondersteunen. Zij houden ons daar ook scherp in. Religieuze instellingen maken twee keer zo vaak de keuze voor duurzaam beleggen als andere maatschappelijke organisaties. Mijn collega Otto Beelaerts schreef er kort geleden ook al over in deze blog over ons nieuwe Impact Mandaat. Daarmee laten we zien dat impact meetbaar is en juist dat is belangrijk voor maatschappelijke organisaties. Ik zou het fantastisch vinden als we straks nog een stap verder kunnen zetten en een Impact Mandaat kunnen aanbieden dat zich heel specifiek op Laudato Si en natuurlijk ook het gedachtengoed van de Groene Kerken richt.
Invalshoeken
Ik denk dat het mooi is dat we op het symposium vanuit vier verschillende invalshoeken – politiek, economie, wetenschap en spiritualiteit – het thema gaan benaderen: water als bedreiging, water als levensbron en water als reiniging. Met onze kennis over impact meten, kunnen we een mooie bijdrage leveren aan deze belangrijke dialoog. Die dialoog moet leiden tot een gezamenlijke Covenant of Hope.
Heeft u interesse om deel te nemen? Stuur mij dan een mail, u bent van harte welkom. Meer informatie over het symposium op woensdag 6 en donderdag 7 november vindt u hier.