Direct naar content

Met de warme hand: praten met familie over doelen en wensen maakt het verschil

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

Een goed gesprek tussen ouders en hun volwassen kinderen over het familievermogen levert veel op, merken de bankers van ABN AMRO MeesPierson. Het voorkomt misverstanden en helpt generaties de wensen nog beter op elkaar af te stemmen.

Op een mooie lentedag komt de familie Willemsen* bijeen in het ouderlijk huis. De ouders – beiden begin tachtig – hebben hun twee zonen gevraagd om bij het gesprek met de banker van ABN AMRO MeesPierson aanwezig te zijn. Doel is om de financiële situatie van de familie te bespreken, iets wat de ouders steeds voor zich uit hebben geschoven. De verslechterende gezondheid van een buurvrouw gaf het zetje om het alsnog te doen. Haar kinderen moesten zich door stapels financiële papieren heen worstelen om een verhuizing naar een zorgvilla mogelijk te maken. Bovendien kwam het grote vermogen voor hen als een volslagen verrassing. Dat wil de familie Willemsen voorkomen.

Inzicht in vermogen

Samen met de banker geeft het echtpaar Willemsen de kinderen in grote lijnen inzicht in het vermogen. Zij en hun partners kunnen zich zo beter voorbereiden op het beheer ervan in de toekomst. De bankers van ABN AMRO MeesPierson delen graag hun expertise en weten hoe andere families in vergelijkbare situaties het hebben aangepakt. Een banker heeft immers al bij tientallen families aan tafel gezeten. In meer complexe situaties kan de banker bovendien een beroep doen op de expertise van een vermogensplanner.

Rust voor ouders en kinderen

Zo’n gesprek over het familievermogen zorgt voor rust bij zowel ouders als kinderen. Zeker omdat er alle ruimte is om wederzijds ideeën en verwachtingen te delen. Sommige aannames blijken in het gesprek niet juist. Zo denken veel ouders dat ‘kinderen het al druk genoeg hebben met hun eigen leven’. In werkelijkheid maakt de jongere generatie zich wel degelijk zorgen over wat er op hen afkomt als ouders overlijden of het vermogen niet zelf meer kunnen beheren. Dan is het fijn als er inzicht is in praktische zaken, zoals: waar liggen belangrijke documenten als een (levens)testament? Bijkomend voordeel is dat kinderen al in een vroeg stadium gaan nadenken over wat er nodig is om het vermogen goed te beheren, ook voor de volgende generatie(s). Bijvoorbeeld op het gebied van beleggen of het beheer van vastgoed of vermogensplanning.

Praktijk is soms anders

Vaak denken vermogenden dat hun kinderen het vermogen niet nodig hebben, omdat ze zelf een succesvolle carrière of onderneming hebben. De praktijk kan anders zijn. De kinderen van de familie Willemsen zijn succesvol, toch hebben ze nog wensen, zoals eerder stoppen met werken. De oudste zoon heeft voldoende vermogen opgebouwd om een huisje te kopen in een landelijke omgeving om de vakanties met zijn gezin door te brengen. Net als zijn broer wil hij daarnaast ook zijn eigen kinderen helpen bij de aankoop van een woning. Die kunnen door de krapte op de woningmarkt namelijk geen betaalbare woning vinden.

Familiewensen vervullen

In het gesprek wordt duidelijk dat de ouders bij willen dragen aan de wensen van hun kinderen. Ze delen graag nu al een deel van hun vermogen met hen en ook de kleinkinderen krijgen een schenking, om zo de aankoop van een woning mogelijk te maken. De grootouders zijn ook bereid te helpen met een lening. Dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van hun eigen financiële mogelijkheden. Ze hebben al eerder met hun banker bepaald hoeveel vermogen er moet worden geoormerkt om eventuele hoge zorgkosten in de toekomst te betalen.

Bijzonder om te schenken

Voor de ouders is het bijzonder om te zien hoe vermogensoverdracht bij leven het verschil maakt voor hun kinderen en kleinkinderen. Ook is er mogelijk financieel voordeel door gebruik te maken van de vrijstellingen in de schenkbelasting. De (klein)kinderen die een schenking ontvangen betalen minder belasting over het vermogen dan als ze het bedrag uit de nalatenschap verkrijgen.

*om privacyredenen niet hun echte naam.

Vooruitziende blik op vermogen

Hoe beter de voorbereiding, hoe soepeler de overdracht van vermogen binnen families. Een eerste gesprek met de familie hoeft natuurlijk niet gelijk over het vermogen te gaan. Ook de wensen rond zorg en wonen kunnen aanleiding zijn om eens met de volwassen kinderen en de banker rond de tafel te gaan. Verken ook de mogelijkheden van de Next- en Connect-dienstverlening, speciaal ontwikkeld voor de (jong)volwassen kinderen van klanten.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.