Direct naar content
  • Auteur

In maart 2020, tijdens de eerste corona-lockdown, interviewde Financial Focus tal van ondernemers over wat de impact van de pandemie was op hun bedrijf. We willen nu, anderhalf jaar later, weten hoe het met ze gaat. Maasbert Schouten, oud-voorzitter en -eigenaar van voetbalclub Vitesse en oprichter en oud-eigenaar van kredietverstrekker AFAB, investeert met investeringsmaatschappij MaasInvest in +/- 250 bedrijven. Hoe is het hem vergaan?

‘Het is bijna griezelig hoe alles is hersteld na corona’

Het is anderhalf jaar geleden dat we elkaar spraken. Dat was een tijd van totale onwetendheid eigenlijk. Hoe kijk jij daarop terug?

Ja, het was vooral een periode van onzekerheid, en toch ook wel van angst. Hoe gaat het zich ontwikkelen, in hoeverre gaat het mij en mijn portefeuille raken? Nog even los van gezondheidsissues. Krijg je het en hoe erg is het dan? Maar als we het nu vooral over het zakelijke aspect hebben, dan was het toch een tijd waarin angst overheerste. Gedreven door onzekerheid. Er gebeurt ineens iets wat je niet ziet aankomen.

Is die angst uiteindelijk gegrond gebleken?

Nee, maar terwijl ik dat zeg, is het ook wel gek om te constateren dat die angst onterecht is gebleken. Er is nogal wat aan de hand in de wereld. Maar de wereldeconomie blijft grotendeels als een zonnetje draaien. 2021 is voor mij het beste jaar sinds mijn allerbeste jaren bij AFAB. Dat had ik in 2020 niet zien aankomen. Ik was toen blij als de rekeningen betaald konden worden en als de portefeuille niet minder waard zou worden. Maar tussen toen en nu is er heel veel geld verdiend en is de outlook ten minste net zo goed. Dat is een griezelige constatering.

Wat maakt dat griezelig?

Omdat je toch wel denkt dat we met z’n allen wellicht wat overenthousiast zijn. Het valt allemaal mee, beurskoersen stijgen en de waarderingen van bedrijven uit mijn portefeuille zijn alleen maar fors toegenomen. Aan de ene kant: zolang de muziek speelt, blijft men dansen. En ik doe daar vrolijk aan mee. Aan de andere kant: dat zeiden we ook in 2008. En achteraf hadden we toen beter op de stoel kunnen blijven zitten. Ik ben vol geïnvesteerd en heb bewust weinig liquiditeiten aangehouden. Maar als je mij over twee jaar dit weer zou vragen, dan zou ik wellicht naar dit interview kunnen verwijzen en zeggen: ik had toch wat meer liquiditeit aan moeten houden. Alles overwegende denk ik dat het beste is om vol geïnvesteerd te zijn. Maar voelt een beetje als dansen op de vulkaan.

Wat heb je van de afgelopen periode geleerd?

Ik zit vaak voor tien jaar ergens in. Dus je moet een visie hebben. Ik zat voor corona al in tech, software en healthcare. Dat is vanuit investeerdersperspectief erg interessant en lucratief gebleken. Ik blijk daarin de juiste keuzes te hebben gemaakt.

De draai naar e-commerce is nog harder gegaan en die trend die blijft. We stappen nu bijvoorbeeld in traditionele retailbedrijven met een lage waardering en die helpen we te transformeren naar meer e-commerce gefocuste bedrijven. In dat spel is nog veel te verdienen. De meeste investeerders lopen namelijk met een grote boog om retailbedrijven heen.

Tot slot: je bent investeerder, dus je kijkt naar je portefeuille en je kijkt naar kansen. Dan kijk je uiteraard naar de toekomst. Maar die toekomst is nog steeds ongewis. Dat lijkt me lastig.

Dat is wel zo, maar neem bijvoorbeeld B2B-software, een segment waar ik oververtegenwoordigd in ben. Dat is cruciaal in een bedrijfsproces. Software op SaaS-basis gaat via een abonnementsmodel. Een bedrijf switcht niet zomaar van systeem, laat staan dat bedrijven er mee stoppen. Het is een noodzaak om goed geautomatiseerd te zijn, zeker nu met thuiswerken. Ik maak daarin geen andere keuzes. We weten niet hoe corona zich nog ontwikkelt, maar de kunst is om de juiste balans in je portefeuille te hebben. Onafhankelijk van hoe corona zich ontwikkelt moet je bedrijven in portefeuille hebben met een structureel bestendig businessmodel. Dat was voor corona natuurlijk ook al zo.

Het lijkt mij wat anders als je in vastgoed zit. In dat segment is het moeilijker om een visie te hebben. Deskundigen zijn het er niet over eens waar het heen gaat met bijvoorbeeld kantoorvastgoed. Blijven we thuiswerken of gaan we straks toch weer meer naar kantoor? Als corona achter ons ligt, gaan we gemiddeld minder op kantoor verblijven dan vroeger denk ik.

Dan heb je een goede keuze gemaakt.

Ja, het is bijna griezelig hoe goed het is gegaan. Ik zit in ongeveer 250 bedrijven en ik kan er twee opnoemen die minder goed gaan. Dat is meer griezelig dan geniaal. Het kan bijna niet. Maar het is wel zo. Ik zie dan ook geen reden om af te wijken van het pad dat ik heb ingeslagen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.