Direct naar content

Corona en de impact op ondernemers, met Aart Lensink (LVB Content Marketing)

Gepubliceerd op:
10 min. leestijd

In Corona en de impact op ondernemers, het dagelijkse interview van Financial Focus, spreken we vandaag met Aart Lensink. Zijn bedrijf, LVB Content Marketing, is een full service marketing bureau ‘met content als belangrijkste brandstof’. Wat is de impact van de coronapandemie op de bureauwereld?

Door:

Beluister het gesprek hieronder. Wilt u geen aflevering missen, ga dan naar uw favoriete podcast player om u te abonneren: Apple | Spotify | Google Podcasts | Pocket Casts

Heeft u liever een video, dan kunt u ook op YouTube luisteren.

Vandaag spreken we met Aart Lensink, directeur van LVB Content Marketing. Aart, jij blogt veel over de marketing wereld. Jouw laatste blogs gaan over stoppen met treuren we moeten weer aan de slag. Laten we het daar straks even over hebben. Eerst, LVB Content Marketing, wat doen jullie precies?

Vroeger had je vooral reclamebureaus en in de loop van de jaren is dat wat aangevuld en verdiept, wij zijn dan een content marketing bureau, maar het idee is nog steeds hetzelfde, wij helpen grote merken om te communiceren met doelgroepen.

En dat doen jullie met content dus?

Content is voor ons de brandstof, waar reclamebureaus met spotjes werken en andere reclame-uitingen, proberen wij dit wat meer langs de inhoudelijke lijn te doen. We vertellen verhalen, inhoudelijke video’s, schrijven artikelen. Daarmee proberen we de klanten en de doelgroep te verleiden om een relatie aan te gaan met het merk. Dat doen we met een vijftigtal mensen, die allemaal een bepaald specialisme hebben maar met elkaar toch vanuit dat bureau helpen om die merken te laten groeien.

Met een specialisme zeg je, hebben jullie alle specialismen in huis?

Je kunt niet alles in huis hebben, maar we hebben op het gebied van content productie eigenlijk alles in huis. Mensen die video’s kunnen maken, teksten kunnen schrijven en sites kunnen bouwen. Maar ook op het gebied van distributie, dus hoe krijg je dat verhaal nou bij de juiste mensen, welke kanalen zet je daarvoor in? LinkedIn, Facebook, dus de social kanalen. Of andere media. PR-technieken. Die specialismen hebben wij allemaal in huis en die werken heel nauw samen.

Had je direct door dat het Coronavirus wel eens iets ergs kon zijn?

Diep in februari dachten we: dit kan niet waar zijn, het zal wel wegblijven en als er dan toch rook komt dat het minimaal zou zijn. Maar toen het in Italië begon dachten we wel oké, iedereen gaat in de remmen hangen en dit wordt een heel naar jaar. In die zin, je weet nooit waar een recessie uit voort komt. We hebben natuurlijk 8 jaar economische groei gehad, dat is al vrij lang voor een opgaande conjunctuur. Daar zat al een beetje een recessie. Er hoefde niet zoveel te gebeuren, maar dit geeft zo een klap. Maarja, zag je hem aankomen? Nee. Niemand zag aankomen dat dit zo erin zou hakken, en nu zitten we er in.

En wat is de impact van de Corona crisis op jullie?

Dat is denk ik gemiddeld net zo heftig als bij alle bedrijven in Nederland. We zitten in een tak van sport waarbij wij best wel afhankelijk zijn van onze opdrachtgevers en of die campagne willen voeren. Er zijn er heel veel die hebben het werk even in de pauzestand gezet, in afwachting van betere tijden. Zolang je daar geen zicht op hebt, krijgt dat toch wel een permanenter karakter. Bij ons komt er gelukkig heel veel werk voor in de plaats, op communicatiegebied. Er moet wel heel veel gecommuniceerd worden met de klanten. Dus ja, de impact is heel groot. En ja, we werken natuurlijk allemaal vanuit huis. Terwijl we gewend waren om toch wel heel hecht met elkaar te werken aan campagnes en materialen. Dat je met designers of video mensen, met elkaar aan het sleutelen bent. Dat is nu allemaal op afstand. Bij ons is de impact heftig, maar ik denk niet gemiddeld heftiger dan bij welke andere bedrijvigheid dan ook.

En hoe werkt dat? Content productie vanuit huis?

Gek genoeg gaat er heel veel goed. De enige tak van sport wat lastig is, is video. Daarvoor moet je toch vaak op pad om op locatie mensen op te nemen, om verhalen te maken. Die doen nu meer met animaties om toch video’s te kunnen maken. Maar de rest, je kan podcasts maken vanuit huis, artikelen schrijven. Gek genoeg als ik kijk naar de omzetten, er wordt gigantisch veel geproduceerd vanuit huis. Je gaat skypen vanuit huis, je maakt dingen, die leg je tegen elkaar aan en uiteindelijk heb je gewoon een fantastische contentproductie. Het eindproduct ziet er hetzelfde uit als wat we maakten vanuit kantoor, dus het blijkt gewoon te kunnen.

Maar het wordt wel gemist begrijp ik?

Ja, ik heb het heel erg nodig om met heel veel mensen te brainstormen en kort even bij te praten. Dat is nu elke keer kort even skypen of bellen. Ik ben nogal ambachtelijk ingesteld, ik vind het leuk om in de edit set of om bij design ernaast te gaan zitten. Dan zie je iets ontstaan en kun je bijsturen. Nu gooi je iets over de schutting, krijg je het terug, en gooi je het weer over de schutting. Het is toch een andere manier van werken, ik mis dat wel heel erg. Ik denk dat dat voor iedereen geldt. Je mist ook gewoon de gezelligheid. Mijn gezin is heel aardig, en dit luisteren ze vast niet mee, maar het is toch anders.

Ik had Bas van der Veldt van AFAS ook in een aflevering, en die vertelde ook dat hij ’s avonds meer kapot was dan normaal gesproken. Heb jij dat ook?

We zitten nu in week drie. De eerste twee weken zat er ook een soort stress bij. Je moet toch bijsturen en je hebt wel veel zorgen. Toen was ik echt gesloopt aan het einde van de dag. Nu merk ik dat dat langzaam beter wordt maar je moet gewoon wennen aan de nieuwe manier van werken. Ik heb het wel opgelost door iedere dag aan het einde even naar het voetbalveld te gaan met mijn twee zoons, die gewoon ook even uitgelaten moeten worden. Maar dat is eigenlijk vooral voor mij, ik moet even naar buiten. Maar je bent gewoon zo suf van het in een werkkamertje zitten te skypen en het niet kunnen bewegen.

Ik begon net over jouw blogs. Je hebt net recent een aantal blogs geschreven over de huidige situatie. Als ik daar een beetje doorheen prik, wil de ondernemer Aart Lensink gewoon weer  door. Genoeg getreurd nu.

Ja, natuurlijk praat ik voor mijzelf. Maar ik heb in die twee weken toch ontzettend veel ondernemers gesproken die eigenlijk allemaal nu na twee weken Corona communicatie er doorheen proberen te kijken. We zitten midden in die stress en dat is allemaal hartstikke ellendig en we krijgen al dat rottige nieuws, maar we proberen er toch allemaal doorheen te kijken. Er komt een moment na de pandemie, dat iedereen weer naar buiten mag. Ik denk dat we ergens in de zomer het leven toch weer redelijk gaan opstarten. Dat zal allemaal redelijk gefaseerd gaan. Ik sta te stuiteren, maar met mij blijkt dat er heel veel mensen staan te stuiteren. Ik denk dat het goed is dat ondernemende mensen maar ook marketeers staan te stuiteren, omdat we nogal wat in te halen hebben. Het land krijgt nu een enorme opdoffer. We zijn met elkaar een stuk armer aan het worden. Ergens willen we dat inhalen en dat gaat langs de lijn, in mijn beleving, van ondernemerschap. We zitten nu in een situatie dat we echt moeten gaan inhalen en we staan allemaal te stuiteren. Maar dat moment komt eraan en ik wil vooral plannen maken en sparren met mensen van wat we gaan doen als iedereen weer naar buiten mag. Andere producten, met nieuwe proposities de markt in? Wat wordt de olie van de campagne? Ik denk dat we langzaam het empathische en lieve weer gaan inruilen voor het normale commerciële werk. We moeten de draad langzaam weer gaan oppakken. Maar dat duurt gewoon nog even.

Jij voorspelt in je blog dat de zomer van 2020 voor het eerst geen komkommertijd wordt. Dat wordt een hele drukke zomer?

Nee ik bedoel dat ik me niet graag op voorspellingen afreken. Maar deze durf ik wel te nemen. We hebben normaal in ons vakgebied dat het in de zomer wat rustiger wordt, door allemaal aannames, mensen zijn op vakantie. Dat zal nu anders zijn. Vrijwel iedereen zal hier zijn. Simpelweg omdat we grotendeels nog niet mogen reizen, waarschijnlijk. Dus er zijn veel mensen. Al die bedrijven weten dat dat de eerste periode is dat we de productie weer op gang kunnen krijgen. Dan moet je er dus met je merk staan. Je moet met je verhaal er tussen zitten. Ik denk dat we het razend druk krijgen en deze zomer heel anders gaat worden dan vorige zomers.

Is dat ook het advies dat je aan klanten gaat geven? Zet je schrap want het wordt een hele drukke zomer?

Ja, en ik denk dat de meeste klanten die ik heb gesproken, dat ook wel voorzien. We zijn nu al twee, misschien wel drie maanden zonder productie, of in ieder geval een deel. Dat moet ingelopen worden of dat wil je inlopen. In heel veel bedrijfstakken kan je simpelweg niet inlopen. Een hotelkamer kan je niet twee keer verhuren.  Die kan je hooguit pas weer in de nieuwe periode verhuren. Voor heel veel andere merken kan  je wel heel veel nieuwe diensten verkopen, als je weer in productie gaat deze zomer. Wij adviseren klanten dus ook: wat is nou je tone-of-voice, wat is nou je boodschap? Maar vooral ook, heb je producten die passen in zo een recessie periode. We kunnen er heel lang omheen draaien, maar we zitten dan gewoon in een recessie. Dat is helemaal niet erg, dat hoort er gewoon bij. Maar in een recessie hebben mensen wat minder geld, mensen zijn voorzichtiger, mensen hebben een opdonder gehad omdat ze erachter komen dat ze geen of bijna geen buffer hadden. Die gaan niet meteen heel veel spenderen. Je moet met elkaar gaan vechten om wat er wel is op de markt. Ga er maar aan staan als merk, wat is dan je verhaal. Ik denk dat heel veel merken 3 tot 4 maanden geleden heel erg bezig waren met lange termijn doelen. Nu moet je op een hele korte termijn je boodschap gaan tweaken op het gevoel van de markt. Het is onze rol als marketeer om te kijken wat de temperatuur in de samenleving is. Hebben we nou wel het juiste verhaal? En dat verhaal van een paar maanden geleden, dat past waarschijnlijk allemaal niet even goed meer.

Wat was dat verhaal dan?

Ik heb veel blogs geschreven over purpose marketing, ik denk dat het zoeken van purpose, het zoeken van een hoger doel voor je bestaansreden als merk, heel waardevol is en dat gaat ook niet weg. Alleen, dat heeft ook wel een wat grotere afstand dan wat er nu gevraagd wordt. Ik denk dat er nu ook heel veel koopmanschap gevraagd wordt van merken. Dat je iets moet gaan aanbieden aan klanten waar niet misschien direct je purpose vanaf straalt. Maar wat ze nu gewoon nodig hebben en waar ze nu gewoon geld voor over hebben. En de bedragen die ze er voor over hebben zijn misschien ook wel wat lager dan een paar maanden geleden. Dus ik denk ook dat merken die de afgelopen paar jaar prijzen zijn gaan verhogen en ook wat meer symbolische waarde in hun waardes in hun merk hebben gestopt en daar hoopte op te kapitaliseren. Dat die ook weer even terug naar de basis moeten en producten en diensten moeten gaan verkopen, waar vraag naar is. Producten die mensen nu kunnen betalen. In een recessie is het altijd zo dat value for money de hoofdfactor is. In een hoogconjunctuur, dan worden er leuke dingen toegevoegd. Dan gaan merken mooiere dingen aanbieden, mooiere verhalen. Dat is een veel leuker spel voor marketeers, maar nu moet je even back to basics. Je moet gewoon weer knokken. Ik ben benieuwd of die afslag bij iedereen genomen gaat worden. Het betekent ook dat je in ieder geval tijdelijk afscheid moet nemen van een aantal merkuitingen, die gaan op een iets lager pitje. Je moet weer even de strijd aan. Dat wordt een interessante tijd voor iedereen.

Je hebt een blog met meerdere onderdelen geschreven, je lijkt wel een trendwatcher. Wat zie je nog meer gebeuren?

Kijkende naar geschiedenis, en dan naar de recessies. Een recessie duurt meestal ongeveer anderhalf tot twee jaar, soms, zoals de vorige duurt hij vier jaar. Dan ga je door een periode van value-for-money tot iedereen weer een beetje buffers heeft opgebouwd. Wat ik hoop is hetzelfde als na de eerste wereldoorlog en de Spaanse griep. Toen leek de wereld eerst zo gedemoraliseerd en dacht iedereen, dit komt nooit meer goed. Maar binnen een jaar ging overal in de wereld de boel bloeien. Dat had met veel dingen te maken, ik haal daar graag uit dat heel veel vrouwen toen dominant waren in de economie. Dat had simpelweg te maken met dat er veel mannen vermoord of gestorven waren. Er kwamen meer vrouwen de arbeidsprocessen in. Er ontstond een interessante dynamiek in de economie. Met name in Amerika ontstond de roaring twenties, waarbij cultuur zoveel stappen vooruit maakte, op alle vormen en alle onderdelen van de samenleving was er sprake van bloei en euforie. Binnen een paar jaar tijd. Hoe leuk zou het zijn als wij onze eigen roaring twenties kunnen creëren. Ik denk echt wel dat er een rol voor mensen uit ons vakgebied is. Die kunnen een kans bespelen door een positieve kant te vinden met elkaar. Het is niet zo moeilijk om vanaf nu met z’n allen heel depressief te doen met elkaar. Schulden in Zuid-Europa, daar komen we nooit meer uit. Maar je ziet ook dat samenlevingen heel veerkrachtig kunnen zijn. Daar is wel iets voor nodig. Kunst en cultuur, maar ook merken en media zouden daar een hele mooie rol ik kunnen spelen.

Lijkt wel een geschiedenisles Aart. Heel erg bedankt voor je tijd. Tot slot, heb jij nog tips voor andere ondernemers? Waar liggen kansen op dit moment?

Nou, waar de kansen liggen: zorg dat je erbij bent in de zomer. We zijn nu allemaal aan het overleven. Iedereen is zijn organisatie aan het aanpassen. We hebben een fantastische regeling van vier uur geen sociale zaken. Iedereen is dus aan het bijsturen en puzzelen of ze de puzzel gelegd krijgen. Ik denk dat deze zomer heel veel merken beslissende stappen kunnen nemen in de voorkeur en de harten winnen van de klanten. Dus mijn tip is: zorg dat je erbij bent in de zomer van 2020.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.