Direct naar content

Noodhulp versus sancties: ‘De uitdaging is om financiële middelen direct naar Syrië te sturen’

Gepubliceerd op:
2 min. leestijd

Een humanitaire ramp als de aardbeving in Turkije en Syrië eist internationaal de aandacht op. Nederlandse hulporganisaties schieten in de hoogste versnelling om noodhulp te bieden. Een uitdaging is om financiële middelen direct naar Syrië te sturen. De sancties die het land sinds 2011 in verschillende vormen raken, zorgen voor obstakels bij de uitvoering van de noodhulp.

Door:

ADRA Nederland 

ADRA Nederland en vele soortgelijke organisaties richten zich op de getroffen gebieden vanuit de gedachte dat de ramp duizenden mensen in nood heeft achtergelaten. Ze werken hard om de slachtoffers hulp te bieden en dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om hen te ondersteunen in deze zware tijd. Dat is van groot belang. Noodhulp bieden aan de Syrische bevolking lijkt alleen via Turkije mogelijk. Dit vraagt ook van financiële instellingen een extra inspanning om de vrijstelling van sancties op humanitaire gronden mogelijk te maken.

Route voor financiële middelen

Samen met stakeholders en betrokken organisaties, waaronder ADRA Nederland, werkt ABN AMRO aan oplossingen voor partijen die noodhulp willen bieden in de aardbevingsregio. Oplossingen zoals een route om de middelen op de bestemming te krijgen binnen de geldende sanctievrijstelling ten behoeve van humanitaire hulp, of direct persoonlijk contact en informatie bij betalingen die niet of niet op tijd aankomen. ABN AMRO werkt van meet af aan samen met Giro555 om donaties zo efficiënt mogelijk naar de Samenwerkende Hulporganisaties te sturen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.