Direct naar content

Veel schommelingen op de beurzen Instappen of uitstappen?

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

Het bepalen van het juiste in- of uitstapmoment op de beurzen houdt veel beleggers bezig. Emotie is daarbij een slechte raadgever weet beleggingsstrateeg Judith Sanders.

Stap ik in of stap ik uit was de afgelopen maanden een veel gestelde vraag van beleggers. In tijden van crisis stappen veel beleggers in. Zij hopen winst te realiseren zodra de markt zich herstelt. Er zijn ook beleggers die eieren kiezen voor hun geld. Uit angst voor grote verliezen besluiten zij hun beleggingen te verkopen. Hoewel de ratio meestal op de voorgrond treedt, heeft de emotie bij veel beleggers een belangrijke stem. Emotie is in de praktijk een slechte raadgever bij het bepalen van het beste in- of uitstapmoment.

Herken uw eigen gedrag

Mensen handelen nu eenmaal vaak vanuit hun emotie. Het is belangrijk om te weten hoe het menselijk brein werkt. Zo bent u zich beter bewust van uw eigen gedachten en herkent u uw eigen emotionele gedrag. Veel beleggers gaan af op hun onderbuikgevoel. Bij beleggen is dat het laatste waarop je moet vertrouwen. Wie toegeeft aan het onderbuikgevoel raakt makkelijk gevangen in de eigen gedachten. Stel, u bent uitgestapt toen de beurs hoog stond. Veel beleggers durven dan niet terug te gaan als de beurs 10 procent gedaald is. Ze zijn dan bang dat deze daling nog wel even doorzet en dan zouden ze dus op een te hoog moment instappen. En andersom werkt het net zo. Veel beleggers vinden het lastig om uit te stappen op een hoog moment. Eenmaal uitgestapt kun je jezelf wel voor je hoofd slaan als in de dagen erna blijkt dat er nog meer rendement had ingezeten. Die onderbuik is dus niet alleen een slechte raadgever, het zorgt er ook voor dat je op slot gaat. Je bent zo gericht op het ultieme moment dat het je door de vingers glipt.

Omgaan met positieve emotie


Het valt mij mee hoeveel mensen de afgelopen maanden zijn uitgestapt. Gelukkig weten veel beleggers dat rustig blijven in op zo’n moment het beste is. Daar hebben ze gelijk in gekregen. Met die stijging van 40 procent hebben ze goede zakengedaan. Maar ook met deze positieve emotie moet je weer omgaan. Wie nu casht, heeft waarschijnlijk een heel goed rendement, maar er komt niets meer bij als u stopt met beleggen. Dat is dus niet verstandig. Beleggen is op dit moment de enige manier om rendement te realiseren.

Beste dagen missen

Door steeds belegd te blijven, pakt u zowel de pieken als de dalen van de beurs mee. Zo maakt u de meeste kans om de lange termijn doelstellingen te behalen. In dat licht doet het moment van instappen er dus niet toe. Vanzelfsprekend stapt elke belegger het liefst op het laagste punt in en op het hoogste punt uit. Het zou echt prachtig zijn als je dat voor elkaar krijgt. Alleen gaat dat niet lukken. Het is ondoenlijk om de beste dag en de slechtste dag te timen. Als u namelijk de tien beste dagen in een jaar niet belegd bent, is dat van grote invloed op je gemiddelde rendement. Dat schiet onmiddellijk flink naar beneden. Als belegger kun je je niet veroorloven om de beste dagen van het beursjaar te missen.

Een goed plan helpt


Hoe blijft u uw emoties de baas bij beleggingsbeslissingen? Onder andere door niet dagelijks naar de beleggingsportefeuille te kijken. Daar wordt u onnodig nerveus van. Wat zegt zo’n dagkoers nu feitelijk. Beter is het om één keer per jaar naar de portefeuille te kijken. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar. U kijkt dan naar uw totale persoonlijke situatie en anticipeert op eventuele veranderingen. Het moment om ook naar uw beleggingsportefeuille te kijken. Deze is immers een directe vertaalslag van uw persoonlijke situatie en doelen. Een goed plan om te beleggen – uw beleggingsprofiel – helpt. Hierin komen uw persoonlijke en financiële situatie, risicohouding en beleggingshorizon samen. Een verandering in één van die twee kan een aanleiding zijn voor een andere invulling van de beleggingsportefeuille.

Houvast

Een goed plan geeft houvast op een moment waarop de wereld in een hevige crisis verkeert. Het is dan beter om te wachten totdat de storm is gaan liggen. Al zijn de omstandigheden nog zo extreem, pas nooit op stel en sprong uw plan aan. Als u in maart op basis van de grote onzekerheid en dalende beurzen aandelen had verkocht, dan had u hoogstwaarschijnlijk ook het grote herstel van 40 procent gemist.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.