Direct naar content

Duurzaam beleggen: de kracht van verbetering 

Gepubliceerd op:
2 min. leestijd

De term duurzaam roept een gevoel van voltooiing op, alsof we ons doel hebben bereikt en onze verantwoordelijkheid vervuld. In werkelijkheid is duurzaam vaak nog een dynamisch concept, dat voortdurende aanpassing en verbetering vereist. Als dit het geval is spreken we van verduurzamen. Dit zien we ook terug bij beleggen.

Voorheen werd vaak vanuit een duidelijke invalshoek over duurzaam beleggen gesproken, soms als een ethische en soms als een sociale kwestie. Zo sloten in de zeventiende eeuw de quakers in de VS bedrijven uit die gebruikmaakten van slavenarbeid. Later volgden bij groepen beleggers uitsluiting van ‘ongewenste’ activiteiten, zoals de tabaks- en gokindustrie. Tegenwoordig gaan sommigen nog verder, bijvoorbeeld door niet te beleggen in fossiele energie.

Maar duurzaam beleggen is inmiddels meer. De term mag alleen nog gebruikt worden als het gaat om investeren in een bedrijf dat meetbare impact maakt op de duurzame ontwikkeldoelen van de Verenigde Naties. De bekende Sustainable Development Goals, kortweg SDG’s. Een voorbeeld is Ecolab, een bedrijf dat maatwerkoplossingen biedt voor waterbeheer aan eindmarkten als de schoonmaakbranche, horeca en gezondheidszorg. Ecolab heeft een positieve impact op SDG 6: Verzeker toegang tot en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.

Al het overige heet tegenwoordig ESG-beleggen (Environmental, Social and Governance). In dat geval investeer je in bedrijven die stappen maken op het vlak van duurzaamheid, maar nog niet duurzaam zijn. Een voorbeeld is cosmeticabedrijf L’Oréal, dat met zijn beleid onder andere streeft naar reductie van verpakkingsmaterialen. Het vermindert omvang en gewicht, vervangt materialen door hernieuwbare materialen en voert innovaties door om verpakkingen te recyclen. Maar L’Oréal maakt (nog) geen meetbare positieve impact op één of meer van de duurzame ontwikkeldoelen. Verduurzamen, dus.

Verduurzamen impliceert een voortdurende inspanning om te evalueren, te innoveren en te streven naar hogere normen voor de bescherming van het milieu en het bereiken van sociaal-maatschappelijke rechtvaardigheid. Wanneer we ons richten op verduurzaming, erkennen we dus dat er ruimte is voor verbetering. Dit stelt ons in staat om flexibel te blijven in een snel veranderende wereld en effectief te reageren op nieuwe uitdagingen en kansen, bijvoorbeeld door innovaties of nieuwe wet- en regelgeving. Bovendien moedigt verduurzamen samenwerking aan over alle sectoren heen. Het gaat niet alleen om individuele inspanningen, maar juist om gezamenlijke actie van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Kortom, terwijl duurzaamheid het uitgangspunt is, is verduurzamen de eerste stap in ons streven naar een echt duurzame, betere wereld. Een toekomst waarin we collectieve oplossingen hebben gevonden voor complexe mondiale problemen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en sociale ongelijkheid. Door ons te richten op voortdurende verbetering en samenwerking kunnen we echte vooruitgang boeken in het creëren van een duurzame en rechtvaardige toekomst voor iedereen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.