Direct naar content

Terwijl geopolitieke spanningen wereldwijd oplopen, wordt de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in november steeds belangrijker. Na vier jaar staan president Joe Biden en Donald Trump opnieuw tegenover elkaar, voor een tweede ronde.

Het belooft een onrustige verkiezingsperiode te worden. Bij het eerste televisiedebat tussen de kandidaten kwam president Joe Biden oud en bij vlagen warrig over. Sindsdien hebben meerdere Democratische partijprominenten Biden opgeroepen om zich uit de race terug te trekken en een andere Democratische kandidaat naar voren te schuiven. Het is nog onduidelijk of Biden zich gaat terugtrekken, maar met Biden als kandidaat lijkt Trump momenteel de gedoodverfde winnaar. Voor het gemak nemen we hier aan dat Biden de Democratische kandidaat blijft. Zo niet, dan heeft de vervangende kandidaat waarschijnlijk grotendeels dezelfde standpunten.

Binnen de VS groeit de polarisatie tussen de Democraten en Republikeinen in aanloop naar de verkiezingen. Trump en Biden hebben een compleet verschillend partijprogramma voor onderwerpen als belastingen, klimaat en internationale handel. Het Amerikaanse beleid zal daarom zeer afhankelijk zijn van de uitkomst van de verkiezingen. Het is ook voor beleggers een belangrijke gebeurtenis die risico’s en kansen met zich meebrengt. Wat kunnen beleggers verwachten van de kandidaten in deze nieuwe ronde en wat kunnen beleggers doen om hierop te anticiperen?

Niet erg populair

Op 5 november mogen de Amerikanen naar het stemlokaal om te bepalen wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Hoe kijken de Amerikanen naar de twee kandidaten? Op het moment van schrijven lijkt het voor Amerikanen een keuze uit twee kwaden. De populariteit van Biden en Trump is slechts 41,8% en 38,3%. De meerderheid van de Amerikanen heeft een negatief beeld van beide kandidaten. Zeker na het eerste verkiezingsdebat op 28 juni is de populariteit van president Joe Biden flink afgenomen. Het is momenteel nog maar de vraag of Biden de Democratische kandidaat blijft of dat hij zich gaat terugtrekken uit de race.

Figuur 1: De populariteit van president Joe Biden en Donald Trump is niet hoog

Bron: Fivethirtyeight

Het vermogen van een Amerikaanse president om beurskoersen direct te beïnvloeden is beperkt. Toch is het mogelijk om onderscheid te maken tussen beleid dat een positief of negatief effect heeft op zowel de brede economie als specifieke sectoren. Wat betreft belastingen, verduurzaming en handel met andere economische zones verschillen de meningen flink. Door rekening te houden met de mogelijke scenario’s, kunnen beleggers hier beter op inspelen.

Belastingen verlagen of verhogen

Zo wil Trump de belastingen voor bedrijven verlagen, terwijl Biden de belastingen voor bedrijven en de rijken juist wil verhogen. Hoewel belastingverlagingen niet zullen helpen om het gat in de Amerikaanse overheidsbegroting te dichten, zijn lagere bedrijfsbelastingen positief voor bedrijven. Dat komt doordat ze meer overhouden onder aan de streep. Dit zou natuurlijk positief kunnen uitwerken op de winstgevendheid en aandelenkoersen van deze bedrijven.

Duurzaam versus fossiel

Wat betreft duurzaamheid wil Trump uit de ‘Paris Agreement’ stappen. De investeringen in verduurzaming in het kader van de ‘inflation reduction act’ – het steunpakket van Biden – ter waarde van USD 783 miljard wil hij stopzetten. Biden houdt juist vast aan zijn huidige beleid met veel oog voor verduurzaming. Trump lijkt met zijn ‘drill, baby, drill’-uitspraak juist vol op fossiele energie in te willen zetten. Winst voor Trump zou dus positief kunnen uitpakken voor fossiele energiebedrijven, terwijl groene bedrijven juist kunnen profiteren van winst voor Biden. Naast minder regels voor vervuilende sectoren wil Trump ook deregulatie van de financiële sector. Wat zowel meer winst als meer risico’s voor banken met zich mee kan brengen.

Internationaal beleid

Het buitenlandbeleid van beide kandidaten heeft meer overlap: ‘America first’ is de norm. Vooral in hun kijk naar China hebben beiden aangegeven extra invoerheffingen te willen invoeren om de Amerikaanse maakindustrie te beschermen. Trump lijkt dit echter breder te willen trekken dan China en wil ook hogere invoerheffingen voor producten uit Europa en andere economische blokken. Deze heffingen zouden tot hogere prijzen en inflatie in de VS kunnen leiden. En dat is precies wat de Amerikaanse Federal Reserve momenteel probeert te voorkomen. Als de inflatie opnieuw zou oplopen, zou dit voor onrust op de aandelenmarkten kunnen zorgen.

President niet allesbepalend

Naast de presidentiële verkiezingen zullen de Amerikanen stemmen op de leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Deze twee vormen samen het congres en zijn verantwoordelijk voor het opstellen en instemmen van nieuwe wetgeving. Het is hier belangrijk om op te merken dat de president niet per definitie ook een meerderheid in het congres heeft. In een zogeheten verdeeld congres is het lastiger voor de president om wetgeving door te voeren. Als gevolg daarvan zien we in deze situatie normaliter een meer gematigd beleid.

De uitkomst van de verkiezingen zal het wereldwijde politieke speelveld de komende paar jaar gaan bepalen. Toch is het vooral het economische klimaat dat aandelenmarkten stuurt en niet de president. Het is wel zo dat specifieke sectoren of bedrijven een grote impact kunnen ervaren van het beleid van de president. Het is daarom uiterst belangrijk om gespreid te blijven beleggen.

Small caps trekken aandacht

Hoe de verkiezingen ook uitpakken, het is interessant om te kijken naar small caps rond de verkiezingen. Sinds 1980 hebben Amerikaanse small caps het in zeven van de elf Amerikaanse presidentsverkiezingsjaren beter gedaan dan Amerikaanse large caps. Bovendien deden small caps het ook beter dan large caps in de periode ná de verkiezingen, zoals weergegeven in Figuur 2.

Natuurlijk zijn de daadwerkelijke rendementen ook afhankelijk van factoren zoals de economische omstandigheden, het marktsentiment en (geo)politieke gebeurtenissen. En niet alleen van de verkiezingsuitslag.

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de mogelijke voordelen met betrekking tot rendement en diversificatie van small caps, kunnen beleggers bij ABN AMRO bijvoorbeeld kiezen voor het ISHARES S&P 600 Small Cap 600 fund.

Figuur 2: Small caps presteren rond Amerikaanse presidentsverkiezingen beter dan large caps

Small cap prestaties gemeten aan de hand van de Russel 2000 Index en large cap prestaties aan de hand van de Russel 1000 Index.
Bron: Morningstar

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.