Direct naar content

Geefgedrag vermogende klanten: redenen om te doneren aan goede doelen

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

In een tijd waarin overheidsbudgetten onder druk staan en subsidies voor sectoren zoals ontwikkelingshulp, kunst en cultuur, en educatie worden teruggeschroefd, neemt het belang van filantropie toe. Uit recent onderzoek van ABN AMRO MeesPierson blijkt dat 83% van de vermogende klanten doneert aan goede doelen. Twee op de drie ziet doneren als hun maatschappelijke plicht. Deze groep, die een groot deel van hun donaties richt op lokale en nationale initiatieven, toont een sterke betrokkenheid bij de samenleving.

Maar wat zijn eigenlijk de redenen waarom mensen doneren aan goede doelen? Graag deel ik met u een overzicht van de meest voorkomende redenen waarom zij doneren aan goede doelen.

Doneren om een probleem op te lossen

70% doneert omdat zij een probleem willen oplossen en willen bijdragen aan een betere wereld. Dit zien wij ook in de praktijk. Als filantropie specialisten spreken wij dagelijks relaties die schrikken van de armoedeproblematiek in Nederland of in het buitenland. Of die zich grote zorgen maken over het verlies van biodiversiteit of een naaste hebben verloren aan een ziekte waar nog geen medicijn voor is gevonden. Zij willen schenken aan goede doelen die werken aan oplossingen voor deze problemen.

Doneren in tijden van rampen

58% van de mensen schenkt om te helpen bij een noodsituatie zoals een natuurramp of humanitaire ramp. Nationale acties zoals Giro555 halen vaak grote bedragen op. Wanneer de nood hoog is willen mensen helpen en doneren is dan een laagdrempelige manier om dat te doen. Interessant is dat uit ander onderzoek blijkt dat acties die worden georganiseerd voor slachtoffers van natuurrampen vaak meer opleveren dan acties voor slachtoffers van menselijke conflicten zoals oorlog (Wiepking, P & Bekkers, R.: 2014).

Doneren vanwege een bevoorrechte positie

52% doneert omdat zij iets terug willen doen vanuit een bevoorrechte positie voor mensen die het minder hebben. Ook dit zien wij vaak terug in de praktijk. Wij spreken relaties die vermogend zijn, veelal door het oprichten en verkopen van een succesvol bedrijf of door vermogen dat al generaties in de familie is. Zij zijn zich bewust van hun bevoorrechte positie willen graag iets doen voor mensen die het minder hebben. Dit doen zij door een deel van hun vermogen te doneren aan goede doelen.

Doneren omdat het een goed gevoel geeft

40% doneert omdat zij zich dan een beter mens voelen. Geven geeft voldoening. Dit zien wij ook bij de relaties die wij hebben geholpen met hun schenkingen aan goede doelen. Door de donatie, door de terugkoppeling over hoe de donatie is besteed of door het goede contact met de goede doelen waaraan zij doneren, kan veel plezier en voldoening ontstaan.

Doneren omdat zij gevraagd worden

38% doneert omdat ze gevraagd worden om te geven. Een collega steunen die een sponsorloop doet, het goede doel dat met een collecte aan de deur staat of die vriend die een stichting heeft in een land in Afrika. Vele donaties worden gedaan omdat mensen simpelweg worden gevraagd om te doneren. Dit is een reactieve manier van geven. In de gesprekken die wij met onze relaties hebben bespreken wij hoe zij proactief goede doelen kunnen selecteren die problemen aanpakken die voor hen belangrijk zijn.

Tot slot

Wij hebben de meest voorkomende redenen om te geven aan goede doelen voor u uiteengezet. Er zijn ook minder voorkomende redenen om te geven. 24% doneert omdat zij dit sociaal wenselijk achten, 7% doneert omdat hij of zij (politieke) invloed met de donatie wil uitoefenen en 2% schenkt om toegang te krijgen tot sociale netwerken.

Het grootste deel van de mensen wil doneren omdat zij een probleem willen oplossen. Dit is een voorbeeld van geven op proactieve wijze. Wij zien dat proactief doneren zorgt voor meer betrokkenheid bij het goede doel en bij de donatie en meer voldoening geeft. Het afgelopen jaar hebben wij relaties begeleid die zich bijvoorbeeld willen inzetten voor thema’s als veteranen met PTSS of de aankoop en ontwikkeling van een voedselbos.  Zij verdiepen zich in de problematiek, hebben regelmatig contact met het goede doel en blijven op de hoogte van de ontwikkelingen. Door deze betrokkenheid geven deze donateurs vaak langere termijn en hogere bedragen aan het goede doel. Onze ervaring vanuit Filantropie Advies is dat geven vanuit intrinsieke motivatie en op proactieve wijze, zorgt voor de grootste persoonlijke én maatschappelijke impact.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.