Direct naar content

Investeren in vermogen kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld in klassieke auto’s als dat een goede investering voor u is. Of u bent gewoon liefhebber van deze automobielen en bezit u er één of meer. Hoe zit het fiscaal? Moet u deze auto bijvoorbeeld parkeren in box 3 in uw aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2021? Of geldt een vrijstelling in uw situatie?

Meeste klassieke auto’s in Noord-Brabant

Nederland telt nog altijd veel klassieke auto’s. Begin 2020 stonden hier meer dan 200.000 personenauto’s van minimaal 30 jaar oud geregistreerd. De meeste daarvan staan in Noord-Brabant (bijna 34.000). Maar Friesland telt de meeste bezitters van deze klassiekers per hoofd van de bevolking (1 op 57 Friezen heeft er één). De merken Volkswagen (ruim 30.000), Mercedes (ruim 23.000) en Citroën (ruim 16.000) zijn het meest populair onder deze oude auto’s. Dat blijkt uit de cijfers die brancheorganisatie BOVAG begin 2020 publiceerde over oldtimers in Nederland. 

Vrijstelling voor bezittingen in gebruik voor persoonlijke doeleinden

Hoe zit het met box 3? U weet dat box 3 over sparen en beleggen gaat. Niet al uw bezittingen vallen in deze vermogensbox. Die horen dan thuis in een andere box of ze zijn vrijgesteld in box 3. 

De Belastingdienst geeft het ook aan op zijn website: “Bezittingen die u al hebt aangegeven in box 1 of box 2, geeft u niet meer aan in box 3”. En belangrijk voor box 3: “Roerende zaken voor eigen gebruik of voor gebruik binnen het gezin zijn vrijgestelde bezittingen”. Als voorbeeld noemt de Belastingdienst “uw eigen auto” expliciet. De schuld voor consumptiedoeleinden, zoals een auto, mag u in principe wel in box 3 opnemen, afgezien van de drempel voor het totaal van uw schulden. U leest er meer over op de pagina’s ‘Welke bezittingen geeft u niet aan in box 3’, ‘Welke bezittingen zijn vrijgesteld’ en ‘Wat zijn uw schulden’ van de Belastingdienst. 

Vrijstelling voor voorwerpen van kunst en wetenschap

Naast bovengenoemde vrijstelling voor bezittingen die u voor persoonlijke doeleinden gebruikt, is er onder andere een vrijstelling in box 3 voor voorwerpen van kunst en wetenschap (tenzij deze hoofdzakelijk, voor ten minste 70%, als belegging dienen). In het ‘Ferrari-arrest’ besliste de Hoge Raad in 1993 onder andere dat dat ook een auto kan zijn. 

Het ‘Ferrari-arrest’

Volgens onze hoogste rechter kunnen auto’s ‘kunst’ zijn. Volgens de Hoge Raad gaat het om: “voorwerpen die uit een oogpunt van kunst of wetenschap, door bijvoorbeeld uniekheid, ouderdom of ontwerp, het waard zijn om voor het nageslacht bewaard te blijven. Daartoe kunnen ook behoren voorwerpen die aanvankelijk gebruiksvoorwerpen waren, maar duurzaam aan hun oorspronkelijke bestemming zijn onttrokken. Dit kan ook voor een auto gelden. Voor zover die voorwerpen niet aan musea in bruikleen zijn gegeven, dienen zij — wil de vrijstelling van toepassing zijn — te worden bewaard, op een wijze die in de gegeven omstandigheden bewaring in een museum zo goed mogelijk benadert.” 

In de fiscale literatuur is opgemerkt dat niet duidelijk is wat is bedoeld met ‘museale’ omstandigheden. Overigens viel de Ferrari uit het arrest – een Ferrari 275 GTB/C uit 1966 die deel uitmaakte van een genummerde serie van 12 – volgens de Hoge Raad niet onder het begrip ‘voorwerp van kunst of wetenschap’. De auto maakte namelijk soms gebruik van de openbare weg en het circuit. 

Wanneer moet u uw klassieke auto in box 3 opgeven?

Als u uw klassieke auto hoofdzakelijk, voor ten minste 70%, als belegging aanhoudt, dan behoort die in principe tot box 3 en is de waarde belast met inkomstenbelasting. De bewijslast daarvoor ligt bij de belastinginspecteur. U neemt daarvoor dan de waarde in het economische verkeer op 1 januari van het jaar van uw belastingaangifte. Voor de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2021 gaat het dan om de waarde op 1 januari 2021. Ook de eventuele schuld die u daarvoor bent aangegaan, behoort tot box 3. 

Wat nu als u een verzameling leuke klassiekers in de garage heeft staan? Als uw oldtimer onderdeel van een verzameling wordt, dan hoeft dat in principe nog geen belegging te zijn. Maar als het u meer om het rendement gaat dan om de auto(’s) zelf, dan bevindt u zich op z’n minst op een glad wegdek. 

Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor bepaalde klassieke auto’s

Er zijn nog andere fiscale regels die van belang kunnen zijn voor klassieke auto’s. Denkt u bijvoorbeeld aan de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting of de overgangsregeling daarvoor voor bepaalde oldtimers. U leest er meer over op de pagina ‘Vrijstelling voor oldtimers’ van de Belastingdienst. 

Uw klassieke auto in of buiten box 3?

Terug naar box 3. Klassieke auto’s blijven vaak buiten box 3. Maar uw bedoelingen, de feiten en omstandigheden zijn daarbij beslissend. Bij twijfel geldt: niet inhalen en een fiscalist raadplegen. 

Voorkom de 8 veelgemaakte fouten tijdens de belastingaangifte

Vindt u het lastig of ingewikkeld om aangifte te doen? Onze belastingexperts hebben de 8 veelgemaakte fouten voor u op een rij gezet. Bekijk ook ons handige stappenplan. U zult zien dat het best meevalt.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.