Direct naar content

De transitie naar elektrische auto’s brengt beleggingsmogelijkheden met zich mee. Piet Schimmel, expert thematisch beleggen, gelooft dat vooruitgang in technologie voor energieopslag en accu’s een belangrijke stimulans voor elektrisch rijden zal blijken. Hier geeft hij antwoord op vragen over de rol van energieopslag voor hernieuwbare energie en voor de markt van elektrische auto’s.

Waarom groeit de vraag naar energieopslag?

Ik zie drie factoren achter de stijgende vraag naar energieopslag. De eerste is het goedkope en overvloedige aanbod aan hernieuwbare energie uit zon en wind. In de meeste gebieden wereldwijd zijn dit inmiddels de goedkoopste vormen van energie. Accu’s en andere vormen van energieopslag helpen de beheerders van het elektriciteitsnet om om te gaan met het sterk wisselende aanbod van wind- en zonne-energie. Het kunnen opslaan van energie geeft netwerkbeheerders de optie om het pas in te zetten op het moment dat het nodig is.

Ten tweede zijn stimuleringsmaatregelen van de overheid en regelgeving ook een drijvende kracht achter de ontwikkeling van energieopslag. En ten slotte wordt de markt voor energieopslag gestimuleerd door de opkomst van elektrische auto’s. Technologische ontwikkelingen als gevolg van de vraag van consumenten en stimulerende overheidsmaatregelen, zorgen ervoor dat accu’s van elektrische auto’s steeds goedkoper worden, wat op zijn beurt weer leidt tot nieuwe toepassingen van die accu’s.

Hoe belangrijk zijn elektrische auto’s voor energieopslag?

Het is een beetje een kip-ei verhaal. Massaproductie van elektrische auto’s leidt tot lagere prijzen voor accu’s, wat weer leidt tot een stijging van de vraag. Het succes van elektrische auto’s maakt accu’s ook interessant voor andere doeleinden, zoals het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen van particulieren of bedrijven. Het gebruik van accu’s om zonne-energie op te slaan kan tegelijkertijd zorgen voor een lagere energierekening en een lagere afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Energieopslag thuis is ook een interessante markt voor gebruikte auto-accu’s. Deze accu’s hebben gemiddeld nog rond de 80% van hun capaciteit op het moment dat ze worden afgedankt.

Wat is het effect van lagere accuprijzen op de markt voor elektrische auto’s?

Vandaag de dag maakt de accu bijna de helft van de aanschafprijs van een elektrische auto uit. En, zoals in het algemeen het geval is met hernieuwbare energie: consumenten stappen vaak pas over als de prijs voor het alternatief concurrerend is. Accu- en autofabrikanten verwachten dat de prijzen van elektrische auto’s in 2023 op het niveau liggen van auto’s met een verbrandingsmotor. Tesla zegt dat het dit jaar al zover is. En Volkswagen komt ook in de buurt. Als gevolg zullen er naar verwachting tussen 2035 en 2040 wereldwijd meer elektrische dan traditionele auto’s worden verkocht. Europa en China kunnen dit omslagpunt al in 2030 bereiken.

Hoe staat het met elektrische auto’s in de VS?

Amerikaanse autofabrikanten hebben een andere benadering gekozen dan de Europese. Een grote Amerikaanse autofabrikant verwacht bijvoorbeeld niet met de massaproductie van elektrische auto’s te beginnen totdat de volgende drie criteria zijn vervuld:

  1. De accu heeft een minimaal bereik van 450 kilometer – alleen Tesla voldoet hier nu aan.
  2. De prijs is lager dan voor een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor.
  3. Er is een uitgebreid netwerk van oplaadpalen. Hoewel de VS niet één-op-één met Europa kan worden vergeleken, houdt deze strategie het risico in dat Amerikaanse automakers op achterstand komen op technologisch gebied, met een verlies van marktaandeel als gevolg.

Ten slotte: wat is het effect op het milieu?

De transitie naar hernieuwbare energie, de opkomst van elektrische auto’s en nieuwe technologie voor energieopslag in accu’s dragen positief bij aan het maatschappelijke doel om de CO2-uitstoot te reduceren. Vooral elektrische auto’s spelen hierbij een belangrijke rol. Vervoer is immers verantwoordelijk voor bijna een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als gevolg daarvan gaan we langzaam maar zeker naar een wereld waarin hernieuwbare energie onze elektriciteit levert en onze auto’s van brandstof voorziet. Energieopslag is daarom onmisbaar. Voor beleggers is het een spannende en snelgroeiende markt met interessante beleggingsmogelijkheden, die bovendien bijdragen aan een schoner milieu.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.