Direct naar content
4 min. leestijd
  • Auteur

Op 24 juli is het Tequila-dag in Mexico. Maar de Mexicanen hebben meer redenen om te proosten: de koopkracht stijgt, de werkloosheid neemt af, de economie groeit jaar na jaar. De twaalfde economie ter wereld biedt ook voor Nederlandse bedrijven kansen.

Mexico in het nieuws? Daar word je meestal niet vrolijk van. Bloederige strijd met drugsbendes. Grensperikelen met de VS, dat illegale migranten wil tegenhouden. Of orkaan Otis, die vorig najaar flink huishield. Maar economisch gezien zorgt Mexico wél voor goed nieuws. Zo groeide de economie de laatste drie jaar telkens met 3 à 4 procent. Consumenten profiteren van meer koopkracht, de werkloosheid is afgenomen. Ook beleggers hadden de wind in de zeilen: aandelenindex S&P/BMV IPC, zeg maar de Mexicaanse AEX, steeg de laatste drie jaar met ruim 31 procent, waar de AEX en de Dow Jones plussen noteerden van 25 respectievelijk 26 procent. De Mexicaanse munt, de peso, is verrassend sterk, zeker ten opzichte van de dollar.

Verstandig stimuleren

Deze economische voorspoed is onder meer te danken aan het vertrouwenwekkende monetaire beleid van de centrale bank, de Banco de México. Die durfde bijvoorbeeld tijdig de rente op te trekken, waardoor de inflatie redelijk in toom bleef. De sterke peso is prettig voor Mexicaanse importeurs en consumenten en trekt ook buitenlandse valutabeleggers aan, die in de meeste Latijns-Amerikaanse landen munten geregeld zien devalueren. Keerzijde van de sterke munt is uiteraard dat de export duurder wordt voor klanten in het buitenland. Maar die blijven producten als cacao, avocado en tequila, maar ook olie en andere grondstoffen, toch wel kopen, leert een blik op de Mexicaanse handelsbalans.

Ook het overheidsbeleid werkt mee aan de economische meewind. Belangrijke punten in het beleid van de regering van president Andrés Manuel López Obrador, sinds 2018 in functie: flink investeren in infrastructuur en digitalisering, de koopkracht aanjagen met fiscaal beleid waardoor de armoede afneemt en de binnenlandse vraag stijgt, de arbeidsmarkt hervormen waardoor de werkloosheid aanzienlijk daalt en de overheidsschuld verstandig binnen de perken houden. Maar hij roept ook veel protest op met de wijze waarop hij de democratie zou beknotten.

VS belangrijke steunpilaar

Waar heeft Mexico zijn sterke prestaties verder aan te danken? Een belangrijke pijler is de hechte economische band met de VS: maar liefst 80 procent van de export gaat naar de grote noorderbuur. Toen Donald Trump als kersverse president het NAFTA-vrijhandelsakkoord met Mexico en Canada opblies, zag het er even somber uit voor de Mexicaanse economie. Maar inmiddels is er een nieuw akkoord en zijn de handelsbetrekkingen weer aangehaald. Daarbij profiteert Mexico enorm van de handelsoorlog van de VS met China, waardoor veel Amerikaanse bedrijven hun afhankelijkheid van China hebben verminderd en naar Mexico uitwijken.

Bovendien geldt de harde les van de coronapandemie ook voor Amerikaanse bedrijven: toeleveringsketens die grote afstanden moeten overbruggen, zijn kwetsbaar voor gezondheidsrisico’s, politieke instabiliteit en extreme weersomstandigheden. En dus brengen steeds meer bedrijven hun productie naar een locatie niet ver verwijderd van de eindconsument. Concreet betekent deze nearshoring voor Amerikaanse bedrijven: wegwezen uit China en aanmeren in bijvoorbeeld buurland Mexico met zijn gekwalificeerde arbeidskrachten, lage lonen en aantrekkelijke nabijheid van de Amerikaanse consument. Het wemelt in Mexico van de Amerikaanse autoproducenten, die daar hun auto’s produceren of assembleren.

Handel Nederland en Mexico

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noemt de handel tussen Nederland en Mexico ‘al bijna twee eeuwen een succes’. Nederland was het tweede land dat Mexico’s onafhankelijkheid in 1821 erkende. Niet veel later begon de onderlinge handel, die inmiddels miljarden bedraagt. Sinds 2000 is er een handelsverdrag tussen de EU en Mexico, waardoor veel handelsbelemmeringen zijn verdwenen. De meest recente handelscijfers zijn van 2022. Dat jaar importeerde Nederland voor 2 miljard euro goederen uit Mexico, volgens het CBS vooral toestellen voor telecommunicatie, kantoormachines en elektrische apparaten. Nederland exporteerde in 2022 voor 3,7 miljard euro aan goederen naar Mexico, met in de top 3 aardolie(producten), farmaceutische producten en dierlijke/plantaardige producten.

Bronnen: CBS, RVO.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.