Direct naar content

Begin dit jaar wenste ik mijn collega’s tijdens mijn nieuwjaarswens een betekenisvol 2019. Met een reden. In deze tijd zijn meer mensen dan ooit op zoek naar betekenis. Ze zoeken naar verdieping, maar verliezen soms uit het oog hoeveel ze voor een ander kunnen betekenen. Als je ziet wat je voor een ander kan betekenen, blijkt dat je zeer betekenisvol bent. De een is goed in luisteren, de ander in de leiding nemen of het spreken van bemoedigende woorden.

Voor een ander

Ik vroeg mijn collega’s om dit jaar naast alle taken en lijstjes, vooral ook te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Voor hun naasten, collega’s en klanten. En als een ander van betekenis voor je is; zeg het dan tegen hem of haar. Er is geen mooier cadeau dan te horen dat je van betekenis bent voor een ander.

Betekenisvol beleggen

Betekenis wordt ook steeds belangrijker bij beleggen. Klanten realiseren zich vaak niet dat zij ook met hun vermogen van betekenis kunnen zijn voor anderen. Door te investeren kun je het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in goede educatie of duurzame energievoorziening voor volgende generaties. In het welzijn van dieren of het financieel zelfredzaam maken van mensen in ontwikkelingslanden door microfinanciering.

Blik op de portefeuille

Betekenisvol beleggen start met wijze waarop je naar de beleggingsportefeuille kijkt. Kijk je alleen naar de opbrengst van de portefeuille,  het financieel rendement,  dan oogt winstmaximalisatie aantrekkelijk. Verbreed je echter de horizon van de portefeuille, dan komt naast financieel rendement ook maatschappelijk rendement op lange termijn in beeld. Dan wordt duidelijk hoe het geïnvesteerde geld van betekenis kan zijn voor anderen.

Verschil maken

Door betekenisvol – ofwel duurzaam – te beleggen kun je een verschil maken. Bij de bank doen we dit door binnen duurzaam beleggen te investeren in bedrijven die een positieve impact op de maatschappij willen hebben. Met andere bedrijven gaan we in gesprek. Over de wijze waarop ze bijvoorbeeld omgaan met de privacy van klanten of met hun werknemers.

Rendement van een betekenisvolle beleggingsportefeuille

Door je als aandeelhouder te laten horen kun je het verschil maken. Concrete veranderingen in gang zetten. Het mooie is dat de keuze voor een duurzame beleggingsportefeuille geen rendement hoeft te kosten. Een betekenisvolle portefeuille blijkt veel meer op te leveren dan een traditionele portefeuille. Naast de kans op financieel rendement – dat op lange termijn vergelijkbaar is met een traditionele portefeuille – draag je als belegger ook bij aan het maatschappelijke rendement. Hoe betekenisvol is het dat je naast een kans op een mooi financieel rendement voor jezelf ook iets kan en mag doen voor een ander!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.