Direct naar content
  • Auteur

Als u een eigen bedrijf wilt starten, heeft u vast nagedacht over de mogelijke risico’s en of u zich daar tegen wilt verzekeren. We hebben het dan over de risico’s van overlijden, arbeidsongeschiktheid en (heel) oud worden. Veel werkgevers hebben voor hun werknemers iets geregeld om deze risico’s af te dekken. Als eigen ondernemer moet u dit vaak zelf regelen.

Afdekken risico’s vaak geen prioriteit

Veel (startende) ondernemers zullen niet snel hun agenda vrijmaken om met hun adviseur ‘gezellig’ over risico’s en verzekeringen te praten. Heel begrijpelijk, want u wilt ondernemen. Maar uw partner en kinderen denken daar misschien heel anders over.

Overlijden

De kans dat u als jonge ondernemer komt te overlijden, is natuurlijk zeer klein. Maar als dit toch onverwachts gebeurt, is de impact voor partner en kinderen heel groot. De premie voor een overlijdensriscoverzekering is de afgelopen jaren fors gedaald. Het loont de moeite uit te rekenen wat het verzekerde bedrag moet zijn. Geen tijd of zin om een en ander te berekenen? Een simpele rekensom is:

  1. Neem uw openstaande hypotheekbedrag.
  2. Vermenigvuldig € 60.000 met ieder nog te studerend kind (voor toekomstige studies)
  3. Neem € 65.000 per jaar voor levensonderhoud en vermenigvuldig dit bedrag met het aantal jaren dat uw partner jonger is dan 70
  4. Tel de bedragen a) t/m c) met elkaar op.
  5. Trek hiervan het bedrag af dat u tot op heden hebt gespaard en dat u echt niet nodig hebt de komende jaren. Dit is het verzekerde bedrag.

Impact arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid kan meer impact hebben dan overlijden. Bij arbeidsongeschiktheid moet u naast uw gezin, namelijk ook uzelf in levensbehoefte voorzien. En dit kost geld. Daarnaast is de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoog. Gelukkig is de premie wel aftrekbaar. Maar, dan moet u wel voldoende inkomen hebben. Bereken maar eens wat de gevolgen zijn als u vanaf morgen geen inkomen meer hebt en uw uitgaven met 10% stijgen. Geen issue? Prima. Dan hoeft u niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Risico’s bij lang leven

We leven gemiddeld steeds langer. De kans dat u ouder wordt dan uw ouders is groot. Dit betekent dat we meer geld opzij moeten leggen voor ons pensioen. Daar zijn veel manieren voor. Mijn bedrijf is mijn pensioen is een veel gehoord gezegde. Maar de markt verandert heel snel. Bespreek eens met een financieel adviseur welk bedrag u moet hebben als u stopt met werken. Het is beter dat u nu weet wat u nodig heeft, dan 5 jaar voordat u wilt stoppen met werken. De kans dat u in die resterende tijd het bedrag bij elkaar kunt sparen dat u nodig heeft, is niet zo groot. Voor iemand die nu 35 is, moet u al snel denken aan een bedrag van € 1.500.000.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.