Direct naar content
3 min. leestijd

Beschikt u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) over structureel overtollige middelen in uw BV? Dan hebt u extra keuzemogelijkheden om uw eigen woning te financieren. Behalve een hypotheek bij de bank nemen of – voor zover aanwezig – privémiddelen inzetten, kunt u dan ook het vermogen van uw BV gebruiken.

We zetten graag de mogelijkheden op een rij:

  1. Gebruik van privévermogen
  2. Dividend uit uw BV
  3. Hypotheek bij de bank
  4. Lenen bij uw eigen BV

Wat is wijsheid voor een DGA?

Welke manier van financieren voor u als DGA het aantrekkelijkst is, hangt af van verschillende factoren. De hoogte van de rente waartegen u kunt lenen van de bank of bij uw BV is vanzelfsprekend van invloed. Maar vooral het rendement op uw eigen vermogen, is van doorslaggevend belang. U moet natuurlijk wel beschikken over vrij besteedbaar vermogen, privé en/of in uw eigen BV. Dan kunt u verschillende mogelijkheden vergelijken.

Rekenvoorbeeld

Schermafbeelding 2016-07-28 om 13.54.09

  • In dit rekenvoorbeeld ziet u het effect van een hoger rendement op de netto kosten van de verschillende financieringsmethoden. Daarbij is rekening gehouden met de invloed van het eigenwoningforfait.
  • Het is in dit voorbeeld het voordeligst om box 3-vermogen in te zetten als het rendement lager dan ongeveer 2,8% blijft.
  • Bij een rendement boven 2,8% zijn de netto kosten van lenen bij de bank het laagst. Lenen bij de eigen BV is dan minder gunstig, omdat de BV meer rendement kan maken dan met uitlenen aan privé.

Gebruik van privévermogen

Wanneer u privévermogen (box 3) gebruikt om uw eigen woning te financieren, hoeft u geen rente te betalen. Maar u mist wel het netto rendement na aftrek van 1,2% (2016) vermogensrendementsheffing op dit vermogen. Als het te missen rendement lager is dan de heffing in box 3, kunnen de netto kosten zelfs negatief uitvallen. Hoe hoger het rendement op uw vermogen, hoe meer het u netto ‘kost’ om het vermogen in uw eigen woning te investeren. Financiert u de eigen woning geheel met eigen geld? Dan trekt u geen rente af, maar krijgt u toch een aftrekpost ter grootte van het eigenwoningforfait. Dat scheelt u maximaal 52% (2016) inkomstenbelasting over het eigenwoningforfait. Dit staat bekend als de ‘Wet Hillen’.

Dividend uit uw BV

Beschikt u over vrij uitkeerbare reserves binnen uw BV? Dan is uitkeren van dividend een mogelijkheid. Uitgaande van 25% belasting over het dividend (box 2) moet de BV € 1,33 dividend uitkeren, om privé € 1 netto beschikbaar te krijgen. Dat betekent dat u dus ook het netto rendement op 1,33 maal het in de eigen woning te investeren bedrag gaat missen. Bij 20% vennootschapsbelasting en 25% belasting in box 2 over de resterende 80% komt de totale belastingdruk op het rendement binnen de BV op 40%.

Hypotheek bij de bank

Leent u bij de bank? Dan hoeft u geen rendement op uw eigen vermogen te missen. Maar u betaalt wel rente aan de bank. Rentekosten op een eigenwoninglening mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomen in box 1. U bespaart daarmee maximaal 50,5% (2016) inkomstenbelasting over de rente die u aftrekt. Maar als eigenwoningbezitter moet u ook rekening houden met de inkomensbijtelling van het eigenwoningforfait. Blijft de WOZ-waarde van uw woning onder de € 1.050.000? Dan is de bijtelling 0,75% van de WOZ-waarde (cijfers 2016). Voor zover de aftrekbare rente meer is dan de bijtelling, heeft u fiscaal voordeel van de renteaftrek.

Lenen bij uw eigen BV

Leent u bij uw eigen BV voor uw eigen woning? Dan komt de rente die u aan de BV betaalt in plaats van het rendement dat de BV anders zou maken op dat vermogen. Het hangt af van het rendement dat de BV anders zou maken of de BV hierdoor een hogere of lagere opbrengst behaalt. Anders dan veel mensen denken, is lenen bij uw BV voor uw eigen woning tegen een zo laag mogelijke rente vaak minder voordelig. Namelijk als het fiscale voordeel van de aftrek in box 1 hoger is dan de belasting op de rente die de BV ontvangt.

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.