Direct naar content
3 min. leestijd

Een passie voor horloges? Of een passie van uw lieftallige partner voor exclusieve tassen? Hoe het ook zij: niet zelden mondt een aankoop daarvan uit op een aardige aanslag op uw bankrekening. Maar, dat is ingecalculeerd, want dat horloge of die tas wordt alleen maar meer waard…toch?

Authentieke goederen

U kunt er niet omheen want “iedereen doet het”. Immers, op verjaardagen spreekt u vast wel eens iemand die een leuk horloge heeft gekocht dat inmiddels het drievoudige waard is geworden. Het succes daarvan ligt in het spel tussen vraag en aanbod. Op dit moment zijn vooral dure horlogemerken en exclusieve tassen in trek en de waardestijging daarvan maakt af en toe menig beurshandelaar jaloers. Maar ook de luxe zonnebril is bezig aan een stevige opmars.

Helaas trekt ook dit spel individuen aan die minder goede bedoelingen hebben. Een (te) fantastisch aanbod blijkt in de praktijk helaas regelmatig een instinker.

Dat het oplichtersgilde beschikt over een zeer vakkundig netwerk is inmiddels bewezen. Vooral dure horloges worden niet alleen nagemaakt maar zelfs gekloond, inclusief het “juiste” serienummer. Dit gebeurt zo precies dat menig juwelier het onderscheid niet of nauwelijks meer kan maken. En dan is uw aankoop opeens niet meer zo gelukkig makend als blijkt dat het gekochte horloge een waarde vertegenwoordigt die overeenkomt met die van de som van de gebruikte materialen. En de tas die  toch echt héél uniek is blijkt helaas een ongekend goede replica te zijn. En die had u bij wijze van spreken ook voor een luttel bedrag op de markt in Italië kunnen kopen.

Is het echt en wat is het waard?

De handige types die dergelijke namaak aanbieden, combineren niet zelden originele onderdelen met eigen fabricaat. Ook facturen en certificaten worden vrolijk nagemaakt. Echt is daardoor bijna niet meer van namaak te onderscheiden.

Natuurlijk zijn de meeste aanbieders gewoon betrouwbaar. Maar een gezonde dosis argwaan is altijd goed. Een dure aankoop doet u het beste bij een alom gerenommeerde partij. Maar zelfs dat geeft niet altijd 100% zekerheid, en al helemaal niet als u de aankoop doet als investering en hoopt op een scherpe prijs.

De markt kan grillig zijn. Daar waar model X vandaag de dag “hot” is, kan deze een paar maanden later niet meer zo gewild zijn waardoor de vraag daarnaar zakt en daarmee de waarde dus ook.

Hoewel een positieve waardeontwikkeling mooi is meegenomen zijn veel aankopen van luxe goederen veelal gebaseerd op emotie, gewoon omdat u het mooi vindt. Dat een aankoop achteraf een goede investering blijkt te zijn, is dan mooi meegenomen.

Wat de reden ook is van een dergelijke aankoop, een toetsing door een deskundige derde persoon is altijd aan te raden. Vooral in het geval het een gebruikt item betreft. Dan spelen meer zaken een rol die de waarde beïnvloeden dan alleen merk en type. Bij deze genoemde derde persoon doel ik op een gecertificeerd taxateur; een deskundige en onafhankelijke partij.

Ook als uw aankopen door de tijd leiden tot een aardige collectie, is een regelmatige taxatie nuttig. Immers, de markt is continu in beweging. Met name schaarste doet de prijzen op de secundary market soms tot ongekende hoogte stijgen. Niet vreemd dus dat de geldigheidstermijn van een taxatie van roerende zaken in de meeste gevallen beperkt is tot 36 maanden.

Hoe bescherm ik mijn aankoop tegen verlies of beschadiging?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen uw luxe goederen beschadigen of verloren doen gaan. Denkt u hierbij aan een brandje met bijkomende rook-, roet- en blusschade. Of u laat gewoon per ongeluk iets kapot vallen.

Maar ook verlies doordat personen u zaken afhandig maken neemt toe. Complete collecties van met name horloges en tassen wisselen op deze wijze soms van “eigenaar”.

Waarschijnlijk heeft u maatregelen genomen om de kans op verlies te beperken.
U bergt uw items goed op in een kluis, u let goed op wat en waar u iets draagt en uw woning is mogelijk ook goed beveiligd. En tot slot heeft u een goede verzekering geregeld.

Wat verzekeren aangaat; veel zaken in huis kunnen onder een inboedelverzekering vallen, maar een kostbare verzameling is daarvoor niet bedoeld. Specifieke kostbare zaken vallen veelal niet of zeer beperkt onder de reguliere inboedelverzekering. Een speciaal daarvoor bedoelde kunst- of kostbaarhedenverzekering biedt dan uitkomst.

En nu?

Al met al is er best veel om rekening mee te houden bij (en na) het aankopen van luxe goederen. Wilt u weten of u alles goed geregeld heeft? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.