Direct naar content
3 min. leestijd

Het JPMorgan Funds Global Focus Fund stelt een geconcentreerde portefeuille samen uit de beste ideeën van het analistenteam.

De naam van het JPMorgan Funds Global Focus Fund maakt het al duidelijk: alles draait om focus. Die focus gebruikt de fondsbeheerder om samen met de aandelenspecialisten uit het wereldwijde aanbod van aandelen een geconcentreerde portefeuille samen te stellen. De portefeuille moet het op lange termijn beter doen dan de markt als geheel.

Bonte mix

Het selectieproces is de kracht van het fonds. Een arbeidsintensief proces, want in slechts 3 procent van de bedrijven die het team onderzoekt neemt het uiteindelijk een belang. Het fonds richt zich op snelgroeiende bedrijven met een voorspelbare hoge winst en een aantrekkelijke waardering. Zo belegt het in het Amerikaanse Analog Devices, dat is gespecialiseerd in computerchips voor onder andere zelfsturende elektrische voertuigen en ruimtesondes. Maar ook het veel bekendere Volvo zit in de portefeuille. De Zweedse autoproducent profiteert naar verwachting van de wereldwijd groeiende vraag naar elektrische zware vrachtwagens. Volvo startte als een van de eerste fabrikanten met serieproductie in deze markt.

Waardering als selectiecriterium

Naast groei is waardering een belangrijk selectiecriterium. Zo heeft de Amerikaanse biofarmaceut AbbVie een plekje in de portefeuille. De koers van deze voormalige beurslieveling daalde recent doordat beleggers zich zorgen maken over het aflopen van het patent op een belangrijk medicijn. Het fondsteam vindt de onderneming op basis van de huidige waardering aantrekkelijk en verwacht dat die op lange termijn winstgevend blijft door de verkoop van doeltreffende medicijnen.

Opkomende markten

Het team krijgt veel vrijheid. Zo heeft het fonds nu een flinke overweging in ondernemingen uit opkomende markten ten opzichte van de referentie-index: een positie die substantieel bijdraagt aan het totaalrendement van het fonds.

Sentiment

Sinds Helge Skibeli in april 2019 het roer overnam als fondsbeheerder, doet het fonds het – vóór aftrek van de fondskosten – gemiddeld 3 procent beter dan de benchmark. Het fonds laat de beste resultaten zien in markten waarin fundamentals als winst en marktaandeel van bedrijven goed worden gewaardeerd. In markten waarin vooral het sentiment telt en beleggers heel optimistisch of juist pessimistisch zijn, laat het fonds vaak tijdelijk minder goede prestaties zien.

ISIN-CODE: LU0847330080

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.