Direct naar content

Iedere maand wint iemand in Nederland wel een grote prijs in een loterij. ABN AMRO MeesPierson heeft specialisten in huis voor die winnaars: Audrey Jo en Yvonne Hermes. Zo’n specialist is nodig, want een loterij winnen is een droom. Maar wel een droom waar je hulp bij kunt gebruiken. Peter Pleijsant sprak Audrey Jo over haar ervaringen.

Audrey,  wat doe jij voor winnaars van loterijen?

“Als specialist loterijen help ik winnaars verstandige beslissingen over hun prijzengeld te nemen. Maar ik help ze ook over de eerste schrik heen. Zo’n grote winnaar gaat langs bij bijvoorbeeld de Staatsloterij, krijgt een koffertje mee en daar zitten brochures in van de grote private banken. Mijn nummer staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson. Als een winnaar mij belt, ga ik op visite.

Wat gebeurt er als je zo’n eerste keer op bezoek gaat?

“Mensen hebben het nodig eerst hun verhaal te doen. Daarom vraag ik altijd hoe ze erachter kwamen dat er een grote prijs op hun lot was gevallen. De een heeft dat op de bankrekening gezien, de ander kijkt gewoon op internet en ziet dat hij of zij prijs heeft. Soms gaat iemand naar de winkel en krijgt dan te horen dat de prijs zo hoog is dat de winkel die prijs niet kan uitbetalen.

 

“Als ze een fysiek lot hadden, vraag ik hoe ze het hebben bewaard. Nou, de een draagt het de hele dag onder de kleding, de ander stopt het in de boekenkast, een ander heeft het in de ijskast gestopt, want dat ene papiertje is nu veel geld waard. Moet je je voorstellen hoe eng dat is. Zo’n hoge prijs, wat doet dat met je? Bij zo’n eerste gesprek praat je over wat de mensen is overkomen. Voor die mensen is het heel fijn dat wij die ervaring hebben, dat we het herkennen, dat stelt gerust.

En je begeleidt deze loterijwinnaars? Is dat ingewikkeld?

“Ik bespreek meestal eerst enkele praktische mogelijkheden. Winnaars van loterijen raken al genoeg in verwarring van alle goedbedoelde adviezen uit hun omgeving. Voor vrijwel iedereen is dat vermogen hebben nieuw. Maar: elke winnaar is zo verschillend, iedereen ervaart het anders. Daarom is ieder contact natuurlijk op maat.

“Winnaars van loterijen raken in verwarring van alle goedbedoelde adviezen”

“Wat ik vaak wel standaard meegeef voor het eerste half jaar: doe een reisje, koop die droomauto, maar laat het geld verder staan. Maak je niet druk wat er mee gebeurt. We gaan een financieel plan maken, neem nu nog geen grote beslissingen.

“Met dat financieel plan zorg ik voor overzicht. Wat zijn de financiële en andere gevolgen als je al je wensen wilt vervullen? Als je heel veel geld wint, heb je niet het idee dat het op kan. Maar het is niet onbegrensd. Stel je voor dat je eerst 35.000 euro bruto verdient en dat je nu 80.000 euro per jaar wilt uitgeven. Dan laat ik zien hoe dat eruitziet en dan kan het op blijken te zijn op je tachtigste. Dat kan een reden zijn om de berekeningen aan te passen.

“En ik leg van alles uit, waar nodig. Als je dat geld op een spaarrekening zet, krijg je nauwelijks rente maar je moet er wel belasting over betalen, dus ik laat zien wat de alternatieven zijn. Nieuw vermogen brengt ook nieuwe vragen met zich mee. Hoe kunt u bijvoorbeeld vermogen het beste overdragen aan uw kinderen? Heeft u al een testament? Moet dat worden opgesteld of aangepast? Gelukkig hebben we al die kennis in huis. Ik stel ook voor een fiscaal adviseur in de arm te nemen, want dat heeft een winnaar van een loterij echt nodig.”

“Wij hebben een rekenprogramma en daar voer ik alles in, vakanties, nieuwe auto, hypotheek direct afbetalen of een heel nieuw huis. En als je een duur huis koopt, gaan ook de prijzen van onderhoud en energie omhoog. Meer uitgeven, minder uitgeven, wil iemand beleggen, wat is dan het rendement? Dat laten zien, helpt enorm hoor.

Is overstappen naar een private bank nodig?

“Als je plotseling veel geld hebt , dan is onze kennis over het managen van vermogen echt belangrijk. Privacy speelt ook een belangrijke rol. De voornaamste zorg van mensen blijkt vaak toch het verborgen houden van die prijs, of in ieder geval de hoogte van de prijs. Daarom ga ik ook in mijn gewone kleren zonder koffertje langs om de buren niet wijzer te maken dan ze hoeven zijn.

“Geef in ieder geval aan dat je iets in een loterij hebt gewonnen”

“Mijn advies is altijd: geef wel aan in je omgeving dat je iets in een loterij hebt gewonnen. Want er komen op een gegeven moment vragen. Als iemand je overvalt met vragen, wil je je verhaal klaar hebben. Je hoeft dan niet het hele verhaal te vertellen, je kan ook zeggen dat je een kleine prijs in een loterij hebt gewonnen.

Bij ABN AMRO MeesPierson werken we met relaties die minimaal 5 ton op hun rekening zetten. Bij ons val je niet op, in de gunstige betekenis van het woord. En je krijgt er natuurlijk expertise bij.

Help je mensen ook met andere zaken?

“Ja, daar komt al die ervaring met prijswinnaars van pas. Er zijn mensen die in dezelfde straat blijven wonen en er zijn mensen die naar een villawijk verhuizen, maar pas je daar sociaal wel in? Word je daar gelukkig of wil je ergens tussenin gaan wonen?

“En stel je voor dat je stopt met werken, wat ga je dan doen? Een deel van je sociale invulling valt weg. Had je daarvoor al iets wat je graag deed naast je werk? Misschien kan je dat uit gaan breiden. Ik help mensen overal aan denken.

Je bent dus echt een specialist in loterijwinnaars?

“Ja. Ik ben gewend met deze specifieke problematiek om te gaan, en dat is heel fijn voor de winnaars. Maar op een gegeven moment neemt de banker het van mij over. Die zit overal bij, en als een winnaar gewend is aan het hebben van vermogen, kan die bij de eigen private banker terecht. Dan heb ik mijn werk gedaan.

Heeft u een grote prijs gewonnen in een loterij?

 

Audrey (foto: links) en Yvonne nodigen u graag uit voor een gesprek waar het u uitkomt: bij u thuis of bij de bank. Hun directe telefoonnummer staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson die aan winnaars van grotere prijzen wordt gegeven.

Kunnen wij u op een andere manier helpen?

Niet alleen met loterijen kunt u ‘plotseling’ een groot vermogen hebben. Misschien heeft u uw huis met veel overwaarde verkocht. Dan kunnen we u ook helpen. Onze specialisten van Vermogensplanning hebben er ervaring mee. Maak vrijblijvend een afspraak.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.