Direct naar content
5 min. leestijd
  • Auteur

Iedere maand wint iemand in Nederland wel een grote prijs in een loterij. ABN AMRO MeesPierson heeft specialisten in huis voor die winnaars: Audrey Jo en Angeline Verhoeven. Zo’n specialist is nodig, want een loterij winnen is een droom. Een droom waar je hulp bij kunt gebruiken.

Audrey,  wat doe jij voor winnaars van loterijen?

Als specialist loterijen help je winnaars verstandige beslissingen over hun prijzengeld te nemen. Maar je helpt ze ook over de eerste schrik heen. Zo’n winnaar gaat langs bij bijvoorbeeld de Nederlandse Loterij. Daar krijgt een winnaar een pakket mee met brochures van de grote private banken. Het nummer van onze specialisten staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson. Als een winnaar belt, gaan onze specialisten bij de winnaar langs.

Wat gebeurt er als je zo’n eerste keer op bezoek gaat?

“Mensen hebben het nodig eerst hun verhaal te doen. Daarom vragen we altijd hoe ze erachter kwamen dat er een grote prijs op hun lot was gevallen. De een heeft dat op de bankrekening gezien, de ander kijkt gewoon op internet en ziet dat hij of zij prijs heeft. Soms gaat iemand naar de winkel en krijgt dan te horen dat de prijs zo hoog is dat de winkel die prijs niet kan uitbetalen.

 

Als ze een fysiek lot hadden, vraag ik hoe ze het hebben bewaard. Zo’n  prijsbedrag doet wat met je. Bij het eerste gesprek praten we vooral over wat de mensen is overkomen, wat het met ze doet en hoe ze de prijs gaan vieren of hebben gevierd voor hen is het heel fijn dat wij die ervaring hebben, dat we het herkennen, stelt gerust”

En je begeleidt deze loterijwinnaars? Is dat ingewikkeld?

“Ik bespreek meestal eerst enkele praktische mogelijkheden. Winnaars van loterijen raken al genoeg in verwarring van alle goedbedoelde adviezen uit hun omgeving. Voor vrijwel iedereen is dat vermogen hebben nieuw. Maar: elke winnaar is zo verschillend, iedereen ervaart het anders. Daarom is ieder contact natuurlijk op maat.”

“Winnaars van loterijen raken in verwarring van alle goedbedoelde adviezen”

“Wat ik vaak wel standaard meegeef voor het eerste half jaar: doe een reisje, koop die droomauto, maar laat het geld verder staan. Maak je niet druk wat er mee gebeurt, gun jezelf rust om te wennen aan het grotere vermogen. We gaan samen een financieel plan maken, neem nu nog geen grote beslissingen.

Met dat financieel plan zorgen we voor inzicht & overzicht. Wat zijn de (financiële) gevolgen als je al je wensen wilt vervullen? Als je heel veel geld wint, heb je niet het idee dat het op kan. Maar het is niet onbegrensd. In een financieel plan laten we zien wat mogelijk is en welke wensen misschien niet kunnen worden vervuld. ”

“Ik leg van alles uit, waar nodig. Als je dat geld op een spaarrekening zet, krijg je nauwelijks rente maar je moet er wel belasting over betalen, dus ik laat zien wat de alternatieven zijn. Nieuw vermogen brengt ook nieuwe vragen en soms ook gevolgen met zich mee. Hoe kunt u bijvoorbeeld vermogen het beste overdragen aan uw kinderen? Heeft u al een testament? Moet dat worden opgesteld of aangepast? Gelukkig hebben we die kennis in huis om te bespreken. Ik stel ook voor een fiscaal adviseur in de arm te nemen, want dat heeft een winnaar van een loterij echt nodig.”

Is overstappen naar een private bank nodig?

“Als je plotseling veel geld hebt, dan is onze kennis over het managen van vermogen echt belangrijk. Privacy speelt ook een belangrijke rol. De voornaamste zorg van mensen blijkt vaak toch het verborgen houden van die prijs, of in ieder geval de hoogte van de prijs. Wij vinden het belangrijk dat we deze discretie als private banking ook kunnen bieden.

Mijn advies is altijd: denk na of je in jouw omgeving wil vertellen of je een prijs hebt gewonnen. En zo ja, wat wil je dat jouw omgeving weet over de gewonnen prijs. Want er komen op een gegeven moment vragen. Je hoeft dan niet het hele verhaal te vertellen, je kan ook zeggen dat je een kleine prijs in een loterij hebt gewonnen.”

“Geef in ieder geval aan dat je iets in een loterij hebt gewonnen”

Help je mensen ook met andere zaken?

“Ja, daar komt al die ervaring met prijswinnaars van pas. Er zijn mensen die in dezelfde straat blijven wonen en er zijn mensen die naar een wijk met huizen in een hogere prijscategorie verhuizen, maar pas je daar sociaal wel in? Word je daar gelukkig of wil je ergens tussenin gaan wonen?”

“En stel je voor dat je stopt met werken, wat ga je dan doen? Een deel van je sociale invulling valt weg. Had je daarvoor al iets wat je graag deed naast je werk? Misschien kan je dat uit gaan breiden. Ik help mensen overal aan denken.”

Je bent dus echt een specialist in loterijwinnaars?

“Ja. Ik ben gewend met deze specifieke problematiek om te gaan, en dat is heel fijn voor de winnaars. Maar op een gegeven moment neemt de banker het van mij over. Die zit overal bij, en als een winnaar gewend is aan het hebben van vermogen, kan die bij de eigen private banker terecht. Dan heb ik mijn werk gedaan.”

Heeft u een grote prijs gewonnen in een loterij?

 

Audrey (links) en Angeline (rechts) nodigen u graag uit voor een gesprek waar het u uitkomt: bij u thuis of bij de bank. Hun directe telefoonnummer staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson die aan winnaars van grotere prijzen wordt gegeven.

Kunnen wij u op een andere manier helpen?

Niet alleen met loterijen kunt u ‘plotseling’ een groot vermogen hebben. Misschien heeft u uw huis met veel overwaarde verkocht. Dan kunnen we u ook helpen. Onze specialisten van Vermogensplanning hebben er ervaring mee. Maak vrijblijvend een afspraak.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.