Direct naar content

Iedere maand wint iemand in Nederland wel een grote prijs in een loterij. ABN AMRO MeesPierson heeft specialisten in huis voor die winnaars: Audrey Jo en Yvonne Hermes. Zo’n specialist is nodig, want een loterij winnen is een droom. Maar wel een droom waar je hulp bij kunt gebruiken. Peter Pleijsant sprak Audrey Jo over haar ervaringen.

Audrey, wat doe jij voor winnaars van loterijen?

“Als specialist loterijen help ik winnaars om beslissingen over hun prijzengeld te nemen. Maar ik help ze ook over de eerste schrik heen. Zo’n grote winnaar gaat langs bij bijvoorbeeld de Nederlandse Loterij en krijgt een koffertje mee met brochures van de grote private banken. Mijn nummer krijgen ze van de Nederlandse Loterij en staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson. Als een winnaar mij belt, maak ik direct een persoonlijke afspraak.”

 

Wat gebeurt er als je zo’n eerste keer op bezoek gaat?

“Mensen willen eerst hun verhaal doen. Daarom vraag ik altijd hoe ze erachter kwamen dat er een grote prijs op hun lot was gevallen. De een heeft dat op de bankrekening gezien, de ander kijkt gewoon op internet en ziet dat hij of zij een prijs heeft. Soms gaat iemand naar de winkel en krijgt dan te horen dat de prijs zo hoog is dat de winkel die prijs niet kan uitbetalen.”

“Als ze een fysiek lot hadden, vraag ik hoe ze het hebben bewaard. Dat ene papiertje is nu veel geld waard. We hebben veel bewaarplaatsen gehoord: men draagt het onder kleding bij zich, of het is onder een tafel geplakt, of in een ijskast gestopt. Moet je je voorstellen hoe eng winnaars dat vinden. Zo’n hoge prijs, wat doet dat met je? Bij zo’n eerste gesprek praat je vooral over wat de mensen is overkomen. Voor die mensen is het heel fijn dat wij die ervaring hebben, dat we het herkennen en dat ze met ons kúnnen praten over de geldprijs, dat stelt gerust.”

 

En je begeleidt deze loterijwinnaars? Is dat ingewikkeld?

“Ik bespreek meestal eerst enkele praktische mogelijkheden. Winnaars van loterijen raken al genoeg in verwarring van alle goedbedoelde adviezen uit hun omgeving. Voor vrijwel iedereen is ‘vermogen hebben’ nieuw. Maar: elke winnaar is zo verschillend, iedereen ervaart het anders. Daarom is ieder contact natuurlijk persoonlijk, gericht op de eigen situatie.”

“Winnaars van loterijen raken in verwarring van alle goedbedoelde adviezen”

“Wat ik vaak wel standaard meegeef voor de eerste tijd: geniet van de prijs, maak de reis waar je voor spaarde, koop die droomauto, maar laat het geld verder staan. Maak je niet druk om wat er mee gebeurt, neem nu geen grote beslissingen: we maken eerst een  vermogensplan.”

“Met dat vermogensplan zorg ik voor overzicht. Wat zijn de financiële en andere gevolgen als je alle wensen wilt vervullen? Als je heel veel geld wint, heb je niet het idee dat het op kan. Maar het is niet onbegrensd. Stel je voor dat je eerst 35.000 euro bruto verdient en dat je nu 80.000 euro per jaar wilt uitgeven. Dan laat ik zien of dit kan met het vermogen en voor welke periode: dan kan het op blijken te zijn op je tachtigste. Dat kan een reden zijn om de wensen aan te passen.”

“In het vermogensplan kunnen we met alle wensen rekening houden zoals vakanties, een nieuwe auto, de hypotheek direct afbetalen of een heel nieuw huis. En als je een duur huis koopt, gaan ook de prijzen van onderhoud en energie omhoog. Meer uitgeven, minder uitgeven, wil iemand beleggen, wat is dan het rendement? Dat laten zien, helpt enorm.”

“En ik leg van alles uit, waar nodig. Als je dat geld op een spaarrekening zet, krijg je geen rente maar je moet er wel belasting over betalen, dus ik laat zien wat de alternatieven zijn. Nieuw vermogen brengt ook nieuwe vragen met zich mee, zoals: “Hoe kunt u bijvoorbeeld vermogen het beste overdragen aan uw kinderen? Heeft u al een testament? Moet dat worden opgesteld of aangepast?” Gelukkig hebben we die kennis in huis. Ik stel ook voor een fiscaal adviseur in de arm te nemen, want een winnaar van een loterij heeft die echt nodig.”

Is overstappen naar een private bank nodig?

“Als je plotseling veel geld hebt, dan is onze kennis over het managen van vermogen echt belangrijk. Met deze kennis kunnen prijswinnaars meer begrip over én gevoel bij het vermogen krijgen. Privacy speelt vaak een belangrijke rol. De voornaamste zorg van mensen blijkt toch het verborgen houden van die prijs, of in ieder geval de hoogte van de prijs. Daarom ga ik ook in mijn gewone kleren zonder koffertje langs om de buren niet wijzer te maken dan nodig is.”

“Geef in ieder geval aan dat je iets in een loterij hebt gewonnen”

“Mijn advies is altijd: geef wel aan in je omgeving dat je iets in een loterij hebt gewonnen. Door de aanschaf van die droomauto, verhuizing naar een andere woning of andere grotere uitgaven kunnen er op een gegeven moment vragen komen. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn, zodat als iemand je overvalt met vragen, je jouw antwoorden klaar hebt. Je hoeft dan niet het volledige verhaal te vertellen.”

Bij ABN AMRO MeesPierson verwelkomen we relaties die minimaal 5 ton op hun rekening zetten. Bij ons val je niet op, in de gunstige betekenis van het woord. En je krijgt er natuurlijk expertise bij.

Help je mensen ook met andere zaken?

“Ja, daar komt al die ervaring met prijswinnaars van pas. Er zijn mensen die in dezelfde straat blijven wonen en er zijn mensen die naar een villawijk verhuizen, maar pas je daar sociaal wel in? Word je daar gelukkig of wil je ergens tussenin gaan wonen?”

“En stel je voor dat je stopt met werken, wat ga je dan doen? Een deel van je sociale invulling valt weg. Had je daarvoor al iets wat je graag deed naast je werk? Misschien kan je dat uit gaan breiden. Ik help mensen om hierover na te denken.”

Je bent dus echt een specialist in loterijwinnaars?

“Ja. Ik bespreek deze specifieke problematiek regelmatig, en dat is heel fijn voor de winnaars. Na het beantwoorden van vragen van prijswinnaars, het delen van ervaringen uit mijn gesprekken met eerdere prijswinnaars en het bespreken van het vermogensplan hebben de prijswinnaars een beeld van wat ze wel of niet kunnen met het vermogen. Dat is het moment waarop de private banker het van mij overneemt. Die zit overal bij en kan vervolgens verder met de prijswinnaar in gesprek over onder andere het laten renderen van het vermogen.”

Heeft u een grote prijs gewonnen in een loterij?

Audrey (foto: links) en Yvonne nodigen u graag uit voor een gesprek waar het u uitkomt: bij u thuis of bij de bank. Hun directe telefoonnummer staat in de brochure van ABN AMRO MeesPierson die aan winnaars van grotere prijzen wordt gegeven.

 

Kunnen wij u op een andere manier helpen?

Niet alleen met loterijen kunt u ‘plotseling’ een groot vermogen hebben. Misschien heeft u uw huis met veel overwaarde verkocht. Dan kunnen we u ook helpen. Onze specialisten van Vermogensplanning hebben er ervaring mee. Maak vrijblijvend een afspraak.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.