Direct naar content

Stel, u heeft een aardig bedrag aan eigen vermogen opgebouwd binnen uw BV. Door jaarlijks winsten te reserveren en/of door verkoop van uw bedrijf. Hoe haalt u dan een maximaal nettorendement uit dit vermogen? Blijft u beleggen binnen uw BV? Of is er een gunstiger alternatief?

Manieren om het eigen vermogen van uw BV te beleggen:

  1. Beleggen binnen de BV (‘BV-variant’)
  2. Dividend uitkeren uit de BV en in privé beleggen (‘privé-variant’)
  3. Geld lenen van uw BV en in privé beleggen (‘leenvariant’)
  4. Beleggen binnen een vrijgestelde beleggingsinstelling (‘VBI-variant’)

Welke optie levert het hoogste nettoresultaat op?

Welke manier voor u het meest aantrekkelijk is, is afhankelijk van het rendement dat u realiseert. Verder zijn ook het vennootschapsbelastingtarief (vpb) en de rente waartegen u leent bij de leenvariant van invloed. De grafieklaat met een voorbeeldberekening het verband zien tussen de verschillende varianten.

Omslagpunten beleggen BV vs privé

Beleggen binnen de BV (BV-variant)

Zolang het vermogen binnen de BV wordt belegd, betaalt de BV 20% vpb over het rendement. Over de nettowinst na vpb betaalt u als aandeelhouder later nog 25% inkomstenbelasting (box 2). Die belasting betaalt u als u vermogen aan de BV onttrekt, bijvoorbeeld in de vorm van dividend. Maar uiterlijk bij uw overlijden incasseert de fiscus die 25%.

Dividend uitkeren (privé-variant)

Wanneer de BV eigen vermogen als dividend uitkeert, moet u privé direct 25% belasting afrekenen. Wat netto overblijft, verhuist naar box 3. U betaalt vervolgens jaarlijks 1,2% belasting over de waarde van het vermogen per 1 januari. Ongeacht hoeveel rendement u werkelijk maakt. Dividend uitkeren en in privé verder beleggen wordt pas voordeliger dan beleggen binnen de BV, als u meer dan 6% rendement maakt.

Beleggen binnen vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI-variant)

Het is mogelijk om eigen vermogen uit uw BV onder te brengen in een zogenaamde vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). Een VBI is een NV of (open) fonds voor gemene rekening (FGR) met als enige doel het beleggen van vermogen. De belastingdienst  verleent de VBI-status op verzoek. Maar alleen onder strenge voorwaarden. Een VBI betaalt helemaal geen vpb. Dat is uiteraard voordeliger dan beleggen binnen een BV die wél vpb betaalt over de winst. En ook voordeliger dan dividend uitkeren en in privé gaan beleggen.

Beleggen met lening van de bv (leenvariant)

Lenen van de BV om te beleggen in privé kán voordelig uitpakken. Het levert voordeel op ten opzichte van beleggen binnen de BV als u meer rendement maakt dan de rente die u aan de BV betaalt. Bij een rente van 2% moet u dus meer dan 2% rendement behalen. Als het rendement meer dan 1,6 keer zo hoog is als de rente die u aan de BV betaalt, is lenen zelfs voordeliger dan beleggen in een VBI. Houd er rekening mee dat beleggen met geleend geld extra risico oplevert. Als het beleggingsrendement tegenvalt, is het resultaat (veel) lager dan bij de VBI. De belastingdienst ziet erop toe dat de voorwaarden waaronder u van uw BV leent ‘zakelijk’ zijn.

Meer weten?

Bespreek met uw private banker hoe u het nettoresultaat op het vermogen van uw BV kunt optimaliseren. Of stel uw vraag aan vermogensexpert René Bruel.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.