Direct naar content
3 min. leestijd

12 januari 2022  Met pensioen gaan is vaak een mijlpaal in het leven. Een natuurlijk moment om uw inkomens- en vermogenspositie tegen het licht te houden. Dat geldt ook voor uw estate planning. De wetenschap dat alles goed geregeld is, brengt het vooruitzicht van een zorgeloos pensioen een stap dichterbij.

Waar moet u aan denken bij ‘estate planning’?

Estate planning gaat over de overdracht van vermogen naar meestal de volgende generatie. Dan denkt u wellicht als eerste aan de thema’s schenken en erven. Maar of en hoe u bent getrouwd en het levenstestament zijn onderwerpen die er ook bij horen.

De kernvragen bij estate planning zijn:

  1. Wat is uw persoonlijke situatie en wat is uw financiële positie?
  2. Welke regelingen heeft u getroffen?
  3. Hoe pakken die uit in de situatie dat u ‘gisteren wat was overkomen’?
  4. Zijn de uitkomsten gelijk aan uw wensen? Bent u van alle mogelijkheden op de hoogte?
  5. Wat zijn de gevolgen voor de erfbelasting en betaalt u niet meer dan nodig?

Zijn uw huidige regelingen actueel?

Het kan maar zo gebeuren dat u een testament heeft dat al meer dan 10 jaar oud is. Huwelijkse voorwaarden worden meestal voor het aangaan van het huwelijk gemaakt en kunnen daarom tientallen jaren oud zijn. Uw situatie, uw vermogen, de wetgeving en uw wensen ontwikkelen zich steeds door. Deze ontwikkelingen gaan aan deze akten voorbij. Het is daarom verstandig om ze regelmatig tegen het licht te houden. Om het overzichtelijk te houden, doe ik dat met de volgende vraag in gedachten: “stel dat er tussen nu en 3 tot 5 jaar wat gebeurt, is het dan geregeld zoals u wilt?” Het voornemen is dan om over 3 of 5 jaar de analyse te herhalen.

Wie gaat u helpen?

De ideale adviseur op het terrein van uw estate planning kent uw situatie goed, is op de hoogte van de juridische kant van het verhaal, kent ook de fiscale wetgeving en heeft praktische kennis en ervaring. De praktijk is dat niet veel adviseurs al deze kenmerken kunnen aankruisen. Er moet dan een combinatie worden gemaakt met verschillende adviseurs. Hier kunnen wij als bank bij u in beeld komen. Via onder meer financialfocus.nl informeren wij u over relevante ontwikkelingen. Wij kunnen ook uw estate planning voor u bekijken. Dat past in het bijzonder goed als uw regelingen alweer een aantal jaren meegaan en u niet helemaal zeker weet of ze nog voldoen. Maar in de praktijk blijkt ook vaak dat een bancaire invalshoek tot nieuwe inzichten leidt.

Kort samengevat: Is het niet een goed moment om uw estate planning tegen het licht te houden als u met pensioen gaat? En kunnen wij u daarmee helpen? Leest u hier meer over ons rapport Aandachtspunten voor uw Estate Planning. Als klant van ABN AMRO MeesPierson kunt dat via de website aanvragen of u kunt dat doen door contact op te nemen met uw private banker.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.