Direct naar content

Samenwonen met hart en verstand

Gepubliceerd op:
6 min. leestijd

Vroeg of laat neem je de grote stap naar het ‘grote-mensen-leven’. Voor Aliene (27) was dit zo’n 3,5 jaar geleden toen zij na het afronden van haar studie ging werken. Niet lang daarna ontmoette ze haar vriend en trok ze na enige tijd bij hem in. Haar eigen huis hield ze voor de zekerheid aan. Vorig jaar besloten ze op zoek te gaan naar een huis voor hen samen. Beide woningen werden verkocht. Het nieuwe huis kwam op naam van Aliene te staan. Als enige erfgename van haar in 2019 overleden oma erfde ze een flink vermogen. Daarom nam ze eerst een financieel adviseur in de arm. “Ik wilde weten waar ik verstandig aan deed en eerst mijn budget bepalen.”

Door:

Je eigen weg bewandelen

Ook boog Aliene zich over de vraag of ze er goed aan deed in een overspannen woningmarkt een huis te kopen. “Al vrij snel werd duidelijk dat de huizen veel te duur waren voor wat ze waard zijn. Dat was ook het eerste wat onze aankoopmakelaar ons op het hart drukte.” Je hebt altijd de keuze het dan maar niet te doen en betere tijden af te wachten. “Omdat we beiden onze eigen huizen goed konden verkopen, besloten we ervoor te gaan”, gaat Aliene verder. “Als je eenmaal zo’n besluit hebt genomen, wil je je plannen ook doorzetten. Maar ik heb wel duidelijk een maximum gesteld aan wat ik wilde uitgeven.” Het is belangrijk om je leven vorm te geven op een manier die bij je past. Je doet er verstandig aan hier ook je toekomst bij te betrekken.

Niet over één nacht ijs

Ze bezochten in totaal vier huizen. Hoewel haar vriend al eerder de ideale woning tegenkwam, besloot Aliene nog even verder te willen kijken. Dat bleek een goede beslissing. “Toen we over de drempel gingen in ons huidige huis, wisten we onmiddellijk dat dit het moest zijn.” Een huis kopen vraagt naast een aantal zakelijke beslissingen, ook een emotionele verbintenis. Aliene gaat verder: “Voor mij moet een huis niet alleen maar aan het feitelijke wensenlijstje voldoen. Het moet ook gewoon goed voelen, maar dat weet je pas als je erin staat.” Op basis van de foto’s waren Aliene en haar vriend nog niet overtuigd van deze woning. “Zo zie je maar dat dit niet alles zegt. Toen we eenmaal binnen waren, was ons gevoel heel sterk”, blikt Aliene terug. ”Na de onderhandeling door de aankoopmakelaar kon ik vrij snel het voorlopig koopcontract tekenen.”

Alles goed vastleggen

Omdat de woning op naam van Aliene kwam te staan, moest er ook een aantal financiële zaken worden geregeld. “Naast het koopcontract, hebben we ook een samenlevingsovereenkomst laten opstellen door de notaris. Ook heb ik mijn testament aangepast. Als mijn vriend en ik onverhoopt toch niet bij elkaar blijven, krijgt hij voldoende tijd om een huis te gaan zoeken. Dat ligt nu vast en hebben we gezamenlijk besloten.” Ook haar testament paste ze op de aankoop van de nieuwe woning aan. “Mijn vriend is grotendeels mijn erfgenaam voor alles wat mijn huidige leven beslaat. Mijn jongere broertje is dat voor de bezittingen die altijd in de familie zijn geweest, zoals een vakantiewoning in Noord-Brabant.”

Alles even goed op een rijtje zetten

“Je moet je niet alleen richten op hoe je dingen regelt voor later of als het niet loopt zoals je hoopt”, gaat Aliene verder. “Je moet ook kijken hoe je je huidige leven financieel inricht. Door samen een reisverzekering of zorgverzekering af te sluiten of met elkaar één ANWB-lidmaatschap te nemen, kun je best wat besparen. Dat scheelt al snel tientjes per maand.” Ook het voeren van een gemeenschappelijk huishouden vraagt om een paar belangrijke beslissingen. Aliene: “Je kunt natuurlijk een gescheiden portemonnee houden, maar dan ben je heel veel tijd kwijt om dat allemaal bij te houden en elkaar Tikkies te sturen. Wij hebben een gezamenlijke bankrekening waarop we beiden elke maand een bedrag storten. Daarvan betalen we de vaste lasten, boodschappen en gezamenlijke uitjes en etentjes. Wat je met de rest van je geld doet, kun je dan dus zelf beslissen.”

Aangeven wat jij belangrijk of prettig vindt

Voor Aliene is samenwonen een duidelijk commitment naar elkaar. “Maar daar ‘ja’ tegen zeggen is voor mij niet genoeg. Je moet met elkaar in gesprek en eerlijk zijn over wat jij wilt en wat absoluut niet. Het is belangrijk daar met elkaar een goede modus in te vinden.” Door duidelijk te zijn over jouw verwachtingen, weet je partner waar hij of zij aan toe is. Dat moet je sowieso doen als je op het punt staat om samen in een huis te gaan wonen, maar je doet er verstandig aan dat gesprek ook te blijven voeren. Het is mogelijk dat je gaandeweg tot andere inzichten komt die aanpassingen vragen in de manier waarop je samen het huishouden voert of naar de gezamenlijke toekomst kijkt. Als er bijvoorbeeld kinderen komen, vraagt dat om een nieuwe visie op jullie leven.

Tips van een ervaringsdeskundige

Aliene laat zich in veel gevallen adviseren over belangrijke stappen in haar leven. “Ik raad iedereen aan bij de aankoop van een huis een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zij weten precies hoe je de overname van spullen goed kunt regelen. Ook kunnen ze je adviseren over de contracten die aan het huis gekoppeld zijn.” Aliene heeft in die periode geleerd om voortaan iets beter te kijken met wie ze zakendoet. “Ik had op internet een verhuizer gevonden, maar me hier niet echt goed in verdiept. Dat bleek geen goede keuze. We begonnen met 3.500 euro schade. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal vergoed, maar het is beter om het voor te zijn. Dat scheelt een hoop gedoe, en voorkomt dat negatieve ervaringen de feestvreugde bederven.”

Wat komt er allemaal kijken bij samenwonen?

“Veel van onze klanten gaan voor het eerst samenwonen. Er komt dan best wat op ze af.”

 Vijf tips van Renée Post, Next Coach bij ABN AMRO MeesPierson

1. Kies voor een basis waar jij je goed bij voelt

“Wil je gaan trouwen, of kies je voor geregistreerd partnerschap? En kies je in geval van een huwelijk voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Of wil je alleen een samenlevingsovereenkomst aangaan? Ook is het de vraag of je een huis koopt of huurt. En welk aandeel jullie beiden hebben in de koop- of huurovereenkomst.”

2. Anticipeer ook op mindere tijden

“Het is ook belangrijk om op het moment van samenwonen na te denken over wat er met het huis gebeurt als de relatie onverhoopt over gaat. Of als een van jullie iets overkomt of komt te overlijden. Zeker als jullie beiden niet met evenveel vermogen zijn ingestapt in een koophuis, vraagt dit om duidelijke afspraken. Als je een samenlevingsovereenkomst aangaat, moet je je nabestaandenpensioen zelf regelen bij de pensioenverzekeraar, in geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dit niet nodig.”

3. Zorg dat je de familie erbij betrekt

“Zeker als ook het familievermogen een rol speelt in de verbintenis die je aangaat, is ook een testament belangrijk. In veel families is het gebruikelijk het familievermogen in stand te willen houden. Bij schenkingen of erfenissen is het de vraag of de ontvanger hier vrij over kan beschikken en naar wie dit geld toegaat na zijn of haar overlijden. Als je (groot)ouders hier zelf niet mee komen, doe je er goed aan dit gesprek zelf te initiëren.”

4. Maak afspraken over jullie financiën

“Speek met elkaar af hoe je je gemeenschappelijke huishouden financieel wilt vormgeven. Kies je voor een gezamenlijke rekening of gescheiden beurzen? Welke gezamenlijke verzekeringen moet je afsluiten, en op welke verzekeringen of lidmaatschappen kun je geld besparen door ze te koppelen? Soms is het aantrekkelijk om ook een fiscaal partnerschap aan te gaan. Dit is vaak het geval als de ene partner meer inkomsten heeft dan de andere.”

5. Omring je met goede adviseurs

“Voor de fiscale implicaties van jouw nieuwe woonsituatie doe je er goed aan een fiscalist te raadplegen. Zo’n adviseur voorkomt dat je meer betaalt dan nodig is en behoed je voor onaangename verrassingen. Zeker als er binnen jouw familie sprake is van tradities op het gebied van vermogen overdragen, doe je er goed aan je door een notaris te laten adviseren over hoe jij en je partner hier jullie weg in kunnen vinden.”

Afspraak met een Next coach

Ben jij van plan om met jouw partner samen te gaan wonen? Of woon je al samen maar weet je niet goed of je alles goed geregeld hebt? Jouw Next Coach neemt jouw situatie graag met je door en verwijst je op basis daarvan graag door naar de juiste specialist. Maak gelijk een afspraak voor een vrijblijvend videogesprek. Jouw partner is uiteraard ook van harte welkom.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.