Direct naar content
2 min. leestijd

Het Schroder ISF Global Energy Transition-fonds belegt in bedrijven die de energietransitie mogelijk maken. Dat levert een portefeuille op met innovatieve bedrijven die de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie kunnen versnellen.

De energietransitie is een uitdaging van enorme omvang. Vanwege de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie moet de manier waarop we rijden, verwarmen en produceren anders. Het fondsteam van Schroder ISF Global Energy Transition belegt in een variëteit aan kleine en middelgrote bedrijven die dat mogelijk maken.

Kabels voor windturbines

De portefeuille bevat zonnepanelen- en windturbineproducenten, maar ook een bedrijf als Nexans, dat kabels maakt om de stroom van windturbines op zee naar het land te leiden. En chemiebedrijf Johnson Matthey, dat membranen voor elektrische auto’s en de productie van biobrandstoffen ontwikkelt. Ook technologie die ervoor zorgt dat bestaande systemen efficiënter omgaan met energie heeft een belangrijke plek in de portefeuille. 

Spreiding

De geconcentreerde fondsportefeuille bestaat uit gemiddeld vijftig aandelen. Om tot een goede spreiding te komen, kiest het team ondernemingen die zich op verschillende onderdelen van de energietransitie richten, zoals de opwekking en opslag van hernieuwbare energie. Die spreiding is belangrijker dan de regionale spreiding; het team speelt in op het feit dat Europese en Chinese ondernemingen vooroplopen in innovatieve energie-oplossingen. Doel is op de lange termijn beter te presteren dan de MSCI Global Alternative Energy Index en de MSCI All Country World Index.

Meer impact

Daarnaast is het fonds erop gericht om postieve impact te creëren. De energietransitie biedt niet alleen kansen voor beleggers, hun geld kan innovaties ook versnellen. Daarom belegt het fonds alleen in bedrijven die het merendeel van hun omzet halen uit activiteiten die bijdragen aan de energietransitie. Het team gebruikt zijn invloed als aandeelhouder voor engagement, door contact op te nemen met het ondernemingsbestuur als het kansen ziet voor verdere verduurzaming of twijfels heeft bij partners. Bijvoorbeeld door een fabrikant van zonnepanelen te vragen om meer duidelijkheid over de arbeidsomstandigheden bij een toeleverancier.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.