Direct naar content
2 min. leestijd

Eind 2022 zetten beleggers en economen zich schrap voor wat in 2023 zou komen: een recessie. Uiteindelijk kwam die er niet. Europa als regio was er nog het dichtst bij, maar daar stagneerde de groei. De VS hielden zich het hele jaar sterk en China profiteerde van de heropening na de coronalockdowns, hoewel de groei sindsdien wel tegenviel.

Het uitblijven van de recessie was duidelijk te merken op aandelenmarkten die, met uitzondering van China, een goed jaar hadden. Rentemarkten startten stabiel, maar lange rentes stegen tot in de herfst naar niveaus niet gezien in jaren, voordat ze wat stabiliseerden. Dit leidde opnieuw tot een teleurstellend jaar voor obligaties. Tot slot kende de grondstoffenmarkt twee gezichten: de eerste helft was slecht, de tweede helft goed, met name voor olie. Dit mede als gevolg van onrust in het Midden-Oosten.

Voor 2024 verwachten wij dat de economische groei gematigd blijft. Vooral de Amerikaanse economie zal afkoelen, zonder in een recessie te belanden. Ook de inflatie zal verder dalen, zodat wij verwachten dat centrale banken halverwege het jaar hun beleidsrentes verlagen.

Welke kansen biedt dat beleggers? Wij blijven neutraal op aandelen vanwege de winstontwikkeling. Deze is gerelateerd aan economische groei en die neemt verder af. Wij vinden dat, zeker voor het begin van 2024, de markt te optimistisch is over de winstgroeiverwachtingen van bedrijven. Tevens kunnen geopolitieke ontwikkelingen en verkiezingen in 2024 voor beweeglijkheid zorgen. Dit kan gedurende het jaar ook kansen opleveren.

Met een neutrale visie op aandelen hebben wij binnen de aandelenportefeuille een licht defensief accent aangebracht. Dit houdt in een neutrale visie op ontwikkelde markten en opkomende markten, met binnen ontwikkelde markten een voorkeur voor de VS boven Europa. De Amerikaanse beurs is wat defensiever en daarnaast zijn we enthousiast over de sector IT, die nog de beste winstgroeiontwikkeling toont en groot is in de VS. Ook houden wij vast aan de sector gezondheidszorg, vanwege het defensieve karakter.

Tot slot zien wij de meeste kansen voor obligatiebeleggers. De hoge rente doet obligatiebeleggers al een tijdje pijn, want hogere rente zorgt voor lagere koersen, maar wij denken dat de ommekeer daar is en de rente gaat dalen. Dit komt mede doordat de economische vooruitzichten afnemen. We zijn vooral enthousiast over kwaliteitsobligaties zoals staatsobligaties, waar we ook in de herfst de rentegevoeligheid van hebben verhoogd. Dit houdt in dat de algehele looptijd van de obligatieportefeuille langer is geworden en je meer profiteert als de rente daalt.

Fijne feestdagen en een vredelievend 2024!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.