Direct naar content

Ingenieurs- en adviseursbureau Arcadis heeft dankzij zijn expertise in duurzaamheid een goedgevuld orderboek. En, ook belangrijk, het weet voldoende mensen aan zich te binden om die projecten uit te voeren.

Een laadpalennetwerk in Londen, technologie die de doorstroming op Amerikaanse snelwegen verbetert en een project om de grondwaterstand op Achterhoekse landgoederen te herstellen. Het orderboek van Arcadis is divers en goedgevuld. Het ingenieurs- en adviseursbureau heeft de komende jaren honderden projecten gepland op het gebied van infrastructuur, water, milieu en gebouwen. De Nederlandse onderneming draait beter dan menig concurrent, mede door de expertise in duurzame projecten. Die duurzaamheid gaat ver terug. Arcadis werd in 1888 opgericht als de Nederlandsche Heidemaatschappij, een vereniging die adviseerde bij de aanleg en instandhouding van bossen en waterwerken.

Internationale overheidsopdrachten

Arcadis doet het goed in een economisch uitdagende tijd, waarin veel concurrenten kampen met vertraging en uitstel van bouwprojecten. Een verklaring daarvoor is dat de onderneming veel voor (semi)overheden werkt: ruim 70 procent van de opdrachten komt van internationale overheden. Vaak gaat het om projecten die noodzakelijk zijn om klimaatdoelen te halen of de energietransitie mogelijk te maken. Sommige projecten lopen weliswaar vertraging op, maar dit wordt opgevangen door de groeiende vraag naar projecten in infrastructuur en hernieuwbare energie.

Hightech productiefaciliteiten

Arcadis profiteert daarnaast van de wereldwijde reshoring van productie: vanwege de geopolitieke ontwikkelingen en de toeleveringsproblemen tijdens de pandemie kiezen Europese en Amerikaanse bedrijven ervoor om weer dichter bij huis te produceren. Dit levert aantrekkelijke nieuwe opdrachten uit bijvoorbeeld de hightech halfgeleidersector op. Eind vorig jaar nam het bovendien de Ierse concurrent DPS over, een advies- en ingenieursbedrijf dat werkt voor diverse grote farmaceutische bedrijven en halfgeleiderproducenten wereldwijd.

Populaire werkgever

Belangrijke troef van Arcadis is de aantrekkelijkheid als werkgever. Er werken 28.000 mensen verspreid over zeventig landen. Door de aansprekende projecten en de mogelijkheid om in het buitenland te werken, weet de onderneming zowel ervaren professionals als pas afgestudeerden aan zich te binden. Dat is belangrijk nu veel projecten in de sector vertraging oplopen door een tekort aan vakmensen. Een stichting die een aandelenbelang in Arcadis heeft behartigt de belangen van het personeel. Analisten zien dat ook de wijze waarop de onderneming verduurzaamt (potentiële) werknemers aanspreekt. Zo zijn alle kantoren de afgelopen jaren verplaatst naar locaties bij intercitystations.

Financiële informatie: ARCADIS (ARCAD NA)

ISIN-code: NL0006237562 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.