Direct naar content

Een tweede huis in Italië (deel 1)

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

In twee artikelen gaan we in op de financiële, fiscale en juridische aspecten van een tweede huis in Italië. In dit eerste deel worden de belastingen besproken. Het Italiaanse belastingsysteem is relatief gunstig voor buitenlanders die daar een tweede huis bezitten. Italië kent geen vermogensbelasting. Over een eventuele vermogenswinst die u maakt bij verkoop van uw tweede huis in Italië hoeft u alleen belasting te betalen als u de woning korter dan 5 jaar in bezit hebt gehad.

Let erop dat afwijkende regels gelden als u (permanent) in Italië woont.

In het tweede deel wordt nader ingegaan op de vererving van uw Italiaanse vakantiewoning

Italiaanse belastingen op een tweede woning

Wie als Nederlander een vakantiewoning in Italië bezit, krijgt te maken met een reeks Italiaanse en Nederlandse fiscale regels. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Overdrachtsbelasting (Imposta di Registro)

Bij aankoop van een vakantiewoning betaalt u 9% overdrachtsbelasting over de kadastrale waarde.

Bij verkrijging door schenking of vererving: 2% hypotheekbelasting en 1% kadasterbelasting.

Inkomstenbelasting (IRPEF) bij verhuur

Nederlanders die hun Italiaanse vakantiewoning verhuren, kunnen kiezen uit een progressief tarief of een vlaktax.

Normaal regime (regime ordinario)

Huurinkomsten worden belast tegen progressieve IRPEF-tarieven van 23% tot 43%.Bovenstaande tarieven worden verhoogd met een regionale opslag (0,7% tot 3,33%) en mogelijk gemeentelijke/provinciale opslagen tot 0,9%. Aftrekposten: maximaal 5% van de bruto huur voor onderhoud en beheer.

Vlaktax-regime (Cedolare Secca)

Als alternatief kunnen particulieren kiezen voor een vervangende belasting:

Standaard verhuur; 21% belasting over de bruto huur bij gewone huurovereenkomsten of 10% bij gereguleerde huurcontracten (canone concordato).

Korte verhuur: 21% voor één woning (huur ≤30 dagen) of 26% bij verhuur van meerdere woningen (meer dan één korte verhuur). Bij verhuur van meer dan 4 panden is er geen Cedolare Secca. Dan wordt het als zakelijke activiteit gezien.

Fictieve inkomstenbelasting (IRPEF) bij eigen gebruik

Voor niet-verhuurde tweede woningen gelden specifieke regels. Voor de inkomstenbelasting geldt een forfaitaire huurwaarde als belastbaar inkomen uit de tweede woning. Vaak wordt deze inkomstenbelasting vervangen door de onroerendezaakbelasting (IMU).

Onroerendezaakbelasting (IMU)

Op gemeentelijk niveau wordt onroerendezaakbelasting (IMU) geheven. Gemeentelijke belasting, geheven over de kadastrale huurwaarde plus 5%, vermenigvuldigd met een coëfficiënt. Het standaardtarief bedraagt: 0,86% van de berekende grondslag, maar de heffing verschilt per gemeente.

Vermogensbelasting

Italië kent geen algemene vermogensbelasting.

Vermogenswinstbelasting (Plusvalenza)

Verkoopt u uw Italiaanse vakantiewoning binnen 5 jaar met winst, dan betaalt u 26% inkomstenbelasting over de verkoopwinst. Dit geldt ook voor Nederlandse inwoners, op basis van het belastingverdrag tussen Italië en Nederland.

De belastbare verkoopwinst is het positieve verschil tussen de verkoopopbrengst en de verwervingsprijs, waarbij u verkoopkosten mag aftrekken van de opbrengst en koperskosten/verbouwingskosten mag optellen bij de verwervingsprijs.

Na vijf jaar bezit is geen vermogenswinstbelasting verschuldigd, ongeacht de winst.

Geen vermogenswinstbelasting is verschuldigd bij vererving of schenking. De verkrijger start met een nieuwe bezitstermijn en de aangepaste kadastrale waarde als nieuwe verkrijgingsprijs.

Nederlandse aangifte IB (box 3) en voorkoming van dubbele belasting

Als inwoner van Nederland moet u al uw bezittingen en schulden opgeven in box 3 (voor zover deze niet in box 1 of box 2 worden belast). Dat geldt ook voor uw Italiaanse woning. Nederland heeft met Italië in een belastingverdrag afgesproken dat Italië heft over inkomsten uit de Italiaanse woning.

Deze samenloop van verschillende regelingen kan tot dubbele belastingheffing leiden. Nederland verleent daarom een vrijstelling. De box 3 belastingvrijstelling in Nederland wordt berekend volgens de methode van evenredige vrijstelling. Door een evenredigheidbreuk wordt de vermindering van de box 3 belasting berekend naar de verhouding waarin het buitenlandse inkomen in box 3 deel uitmaakt van het totale belastbare inkomen in box 3. Graag verwijs ik naar het artikel: “Belastingaangifte: een tweede huis in het buitenland”.

Wat kunt u doen

Het is belangrijk op te merken dat deze regels kunnen veranderen en dat de situatie per individueel geval kan verschillen. Bent u van plan een vakantiewoning in Italië te kopen of verkopen? Overleg met een belastingadviseur en laat u goed informeren om verrassingen te voorkomen.

Indien u besluit te emigreren naar Italië om daar permanent te gaan wonen, dan helpen we u graag verder bij onze afdeling International Private Banking.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Over private banking

Vermogen biedt kansen en verplichtingen. Het is daarom prettig als er iemand met u meedenkt en samen met u de mogelijkheden verkent. Met persoonlijke aandacht bent u verzekerd van waardevol advies en dienstverlening op maat.
Over private banking